Dërguar nga:

Nje tjeter alternative ne trajtimin e ekinokokozes cistike te melcise (Pjesa e parë)

Deri ne kohet e fundit, trajtimi i semundjes se ekinokokozes te melcise, eshte konsideruar vetem kirurgjikal. Ne fakt, gjetja spontane e cistave plotesisht te kalcifikuara te melcise, tregon se pas kalimit te disa etapave, semundja eshte "vetsheruar" spontanisht edhe pa asnje trajtim te vecante mjeksor.

Absolutisht ne kete publikim, nuk i japet perparesi qendrimit pasiv ne diagnostiken e semundjes, po ashtu nuk mohohet roli i vecante te kirurgjise ne trajtimin e kesaj patologjie, por duke njohur mire procesin e zhvillimit dhe etapat e evoluimit te semundjes, mund te perdorim ne disa raste me sukses, alternativa me pak invasive dhe po aq te sukseseshme sikunder edhe ne trajtimet tashme te njohura kirurgjikale.

Sidoqofte, me interes te vecante per rezultate shume te mira kurative, mbeten tentativat e vendosjes sa me te shpejte te diagnoses,ne stadet fillestare te evolucionit te semundjes.

Ultratingujt jane metoda me e mire, me e shpejte dhe me pak e kushtueshme per te diagnostikuar cistat hydatide si edhe per te ndjekur ecurine pas trajtimit.

Po bejme te njohur nje nga klasifikimet, ate te pranuar nga Organizata Boterore e Shendetesise, per cistat hydatike te melcise si edhe alternativat e mundeshme te trajtimit ne vartesi te stadeve evolutive te semundjes.

Stadet sipas klasifikimit te WHO. Karakteristikat ekografike :
CLLezione cistike te pergjitheshme, me natyre akoma te pa percaktuar.
CE1Cista parazitare komplet ujore, qe mund te dallohen me veshtiresi nga nje ciste e thjeshte. (Aktive).
CE2Cista parazitare ujore me cista bija ne brendi te cistes meme. (Aktive).
CE3aCista parazitare me uje dhe me ckolitje te membranes. (Cista qe vuajne me aktivitet te dyshimte)
CE3bCista parazitare solide por me cista bija ne brendi te saj. (Cista qe vuajne me aktivitet te dyshimte)
CE4Cista parazitare solide. (Inaktive).
CE5Cista parazitare te kalcifikuara. (Inaktive). (1).
Fig. 1. Cist voluminoz hydatik i Tipit te pare me membrana propria te dukeshme ne Eko si edhe me material ekogen te stratifikuar posteriorisht. (CE1).
Management ecografico delle cisti idatidee
M. Caremani*, L. Lapini*, D. Tacconi*, P. Giorni*, A. Caremani**
* U.O. Malattie Infettive - Ospedale S. Donato - Arezzo; ** Sezione di Ematologia - Ospedale S. Donato – Arezzo. Faqe 142.
Giornale Italiano di Ecografia 2005; 8(2): 141-149
 
Fig. 2. Studimi i nje lezioni cistik te melcise me sonde 10 MHz Qe ven ne dukje nje membrana propria me trashesi 4 mm me Aspekt te trefishte , tipike per membranen parazitare te nje Ciste hydatike. (CE1).
Management ecografico delle cisti idatidee
M. Caremani*, L. Lapini*, D. Tacconi*, P. Giorni*, A. Caremani**
* U.O. Malattie Infettive - Ospedale S. Donato - Arezzo; ** Sezione di Ematologia - Ospedale S. Donato – Arezzo. Faqe 146.
Giornale Italiano di Ecografia 2005; 8(2): 141-149

Cistat e tipit te pare dhe te dyte, jane cista ne evolucion me tendence per rritje , ndersa ato te tipit te trete dhe te katert, paraqisin stadin e vuajtjes dhe te involuimit te cistes hydatide.

Fig. 3. Cist hydatik i lobit te djathte te melcise me aspekt te rrotes me cista bija ne brendi . (CE2).
Management ecografico delle cisti idatidee
M. Caremani*, L. Lapini*, D. Tacconi*, P. Giorni*, A. Caremani**
* U.O. Malattie Infettive - Ospedale S. Donato - Arezzo; ** Sezione di Ematologia - Ospedale S. Donato - Arezzo
Faqe 142 . Giornale Italiano di Ecografia 2005; 8(2): 141-149
Fig. 4. Cist hydatik i melcise trajtuar me alkoolizim nden Ekografi me aspektin e nje luleje notuese. (CE3). Management ecografico delle cisti idatidee
M. Caremani*, L. Lapini*, D. Tacconi*, P. Giorni*, A. Caremani**
* U.O. Malattie Infettive - Ospedale S. Donato - Arezzo; ** Sezione di Ematologia - Ospedale S. Donato - Arezzoale
S. Donato - Arezzo. Faqe 143 : Giornale Italiano di Ecografia 2005; 8(2): 141-149
Fig. 5. Nje lezion i madh i segmentit te trete hepatik me aspekt te nje lemshi . Cist hydatik i tipit te 4-te. (CE4) . Management ecografico delle cisti idatidee
M. Caremani*, L. Lapini*, D. Tacconi*, P. Giorni*, A. Caremani**
* U.O. Malattie Infettive - Ospedale S. Donato - Arezzo; ** Sezione di Ematologia - Ospedale S. Donato - Arezzoale
S. Donato - Arezzo. Faqe 143 : Giornale Italiano di Ecografia 2005; 8(2): 141-149
Fig. 6 . Prerje ekografike oblike subcostale e djathte . Dallohen shume lezione nga te cilat :
- Njera hypoekogene ne segmentin e 6-te.
- Nje tjeter hyperekogene ne segmentin e 7-te.
- Dhe dy lezione te kalcifikuara ne segmentin e 5-te dhe te 6-te.
Tregues keto per cista hydatide ne faza te ndryshme te evolucionit : (Tipi CE4 dhe CE5).
Management ecografico delle cisti idatidee
M. Caremani*, L. Lapini*, D. Tacconi*, P. Giorni*, A. Caremani**
* U.O. Malattie Infettive - Ospedale S. Donato - Arezzo; ** Sezione di Ematologia - Ospedale S. Donato - Arezzoale
S. Donato - Arezzo. Faqe 143 : Giornale Italiano di Ecografia 2005; 8(2): 141-149
faqe    1 2 3 4
Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 9400 herë.
Artikuj të tjerë ne specialitetin Kirurgji e përgjithshme
Komente nga lexuesit

Pershendetije !Do doja te kisha nje kontakt me Dt Viktor Qershniku pasi kam mamin me nje semundje te till.Eshte operuuar dy here brenda nje perjudhe kater vjecare dhe i eshte perseritur prap.Do doja nje konsult nga ana juaj.Ju faleminderit!

Dërguar nga Monika, më 24 Tetor 2017 në 06:04

E ndeuar Monika , Mund të më kontakti I në telefon në Numurin 0672161158 . Me respekt , Viktori .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 24 Tetor 2017 në 06:04

Pershendetje doktor. Shum doktor dyshojn se mami im ka ket lloj semundje po ekzaminimet e kryera te spitali amerikan i tiranes i dalin ce ka kist me uj ne melci ka mar kurim me ilace te rekomanduar nga spitali amerikan dhe ilace bimore u ben gati 6 muaj dhe asnje rezultat. Ju lutem pergjigjuni ketij rasti sepse jam shum e shqetuar nga kjo gje. Edhe nje her po ju lutem.

Dërguar nga Eva Mucmata, më 18 Shkurt 2019 në 00:38

E nderuar ....... , Ju rekomandoj qē nē pamundēsinē t'uaj pēr ta konsultuar pacienten nē Tiranē , tē mē dērgoni tē filmuara Ekot e bēra nē Kukēs dhe nē Tiranē sì edhe tē gjitha analizat qē disponibilità , sì edhe tē bēhem me dije pēr shqetēsimet e pacientes . A mbani qen nē shtēpi ? Me respekt , Viktor QERESHNIKU .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 18 Shkurt 2019 në 00:38

E nderuar Eva , Ju rekomandoj qē nē pamundēsinē t'uaj pēr ta konsultuar pacienten nē Tiranē , tē mē dērgoni tē filmuara Ekot e bēra nē Kukēs dhe nē Tiranē sì edhe tē gjitha analizat qē disponibilità , sì edhe tē bēhem me dije pēr shqetēsimet e pacientes . A mbani qen nē shtēpi ? Me respekt , Viktor QERESHNIKU .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 18 Shkurt 2019 në 00:38

Pershendetje doktor,kam babin me ciste ne melci dhe eshte 9cm dhe nje tjeter 6cm. I kan then te behet operim po babi nuk deshiron te behet tani por nga periudha tetorit. Do doja te dija a ekziston mundesia qe cistet te cahen dhe cfare rreziku vjen nga carja e cistit? Ju lutem me ktheni nje pergjigje. Te faleminderit!

Dërguar nga Majlinda, më 06 Maj 2019 në 11:37

E nderuar Majlinda , si¢ jeni informuar besoj , duhet të jeni në dijeni se cistet e ekinokokut ndodhem në disa faza zhvillimi , në vartësi të të cilave varet edhe trajtimin . Me kaq sa informoni , nuk mund të jap një përgjigje të saktë si të veproni . Sidoqoftë e rëndësishme është që të fillojë trajtimin me ALBENDASOLI 2 x 400 Mg . Në dotë për 28 ditë , 14 ditë pushim dhe mandej të përsërisë edhe dy ville të tjera . Pas këtyre cikleve të bëjë një EKO të mirë dhe analizën e antigenit . Për më tej mund tē komunikojmë përsëri . Respekte .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 08 Maj 2019 në 11:37

Pershendetje dr viktori .jam silvana dhe kam mamin me ciste ne melci.dr i rekomandoi te mos mjekohej per 6 muaj.a esht normale te mos mari mjekin gjte kesaj kohe .?dhe a sherohet pa mjekim .?Me reapekt ailvana nga lushnja

Dërguar nga Mikela Xhyra, më 07 Korrik 2019 në 13:23

E nderuar Silvana , Nëse është vërtetuar që është CISTË E EKINOKOKUT CISTIK TË MËL¢ISË , sigurisht që duhet mjekuar më parë dhe të ndiqet në dinamikë . Të shkuara . Respekte .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 14 Korrik 2019 në 13:23

E nderuar Silvana , Nëse është vërtetuar që është CISTË E EKINOKOKUT CISTIK TË MËL¢ISË , sigurisht që duhet mjekuar më parë dhe të ndiqet në dinamikë . Të shkuara . Respekte .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 14 Korrik 2019 në 13:23

Pershendetje Doktor Kam vellain me Ekinokoze dhe ai e ka te perparuar me shkurt eeshte zmadhuar 14 me 12 dhe desha tju pysja nese ka ndonje kurim pa nderhyrje kirugjikale i kam bere eshe skanerin dhe dhe thote qe eshte Ciste E Ekinokokut Cistik te Melçise. Si mund te veproj ne kete rast se jam shume konfuz dhe ceshte e vertata nuk shume besim ne nderhyrjet kirugjikale.

Dërguar nga Maliq Mici, më 04 Gusht 2019 në 23:57

I nderuar Maliq , Kur diagnoza është e konfirmuar , Duhet të fillojë mjekimon me ALBENDASOLI 2X400 Mg në ditë së paku 1 deri 2 cikle nga 21 ditë dhe Mandej ka 2 alternativa : 1 .: Operacion i hapur me bisturi 2 . : Teknika PAIR pa hapje , që ndoshta duhet pyetur në Spitalin Amerikan nëse e bëjnë . Nuk duhet lënë pa trajtuar . Të shkuara .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 09 Gusht 2019 në 23:57

I nderuar Maliq , Kur diagnoza është e konfirmuar , Duhet të fillojë mjekimon me ALBENDASOLI 2X400 Mg në ditë së paku 1 deri 2 cikle nga 21 ditë dhe Mandej ka 2 alternativa : 1 .: Operacion i hapur me bisturi 2 . : Teknika PAIR pa hapje , që ndoshta duhet pyetur në Spitalin Amerikan nëse e bëjnë . Nuk duhet lënë pa trajtuar . Të shkuara .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 09 Gusht 2019 në 23:57

Ku munde te ju gjejme per nje vizit tek ju, ju lutem adresen, tel dhe a duhet te lihet nje termin

Dërguar nga Nora, më 14 Shtator 2019 në 19:34

Me kënaqësi mund të komunikojmë për të ju ndihmuar me sa Mundem . Jam në Tiranë dhe No . Tel . 0682151598 . Respekte . Viktori .

Përgjigje nga Dr. Viktor QERESHNIKU, më 15 Shtator 2019 në 19:34
Sondazh

A do te kryenit një konsultë online me pagesë me një mjek?

Dergo voten