Dërguar nga:

Pasojat Klinike të Deficitit të Hekurit (Pjesa e parë)

Defiçiti i hekurit është rasti më i shpeshtë i defiçitit (mungesës, karencës) të një elementi kimik, në të gjithë botën. Është i rëndësishëm ekonomikisht, sepse pakëson mundësinë e individëve për të përballuar punën fizike dhe pakëson si rritjen dhe të mësuarin tek fëmijët.

Burimet ushqimore të hekurit

Hekuri ndodhet në ushqime bimore dhe shtazore. Një dietë e mirë përmban 10-20 mg hekur/ditë (doza fiziologjike ditore). Në SHBA dieta përmban 6 mg hekur për 1000 kkal.

Hekuri që gjendet në ushqimet shtazore (dietary iron) ndodhet kryesisht si heme iron (hekuri në përbërje të hemit). Hekuri që gjëndet tek ushqimet bimore (dietary iron) dhe suplementet minerale dhe një pjesë e tij në ushqimet shtazore ndodhet si nonheme iron (pra jo në përbërje të hemit) ose hekur inorganik (hekur i ferritinës, hemosiderinës dhe enzimave që përmbajnë hekur, të këtyre qelizave) dhe kryesisht ndodhet në formën ferrike (Fe 3+).

Të dyja format absorbohen, pa konkuruar midis tyre, nga qelizat e mukozës (enterocitet) e duodenit dhe jejunumit. Shumë faktorë që alterojnë absorbimin e non-heme iron kanë një efekt të vogël në absorbimin e heme iron për shkak të strukturës së tyre kimike. Megjithëse hekuri non hem i ushqimeve bimore dhe shtazore përbën 2/3 e të gjithë hekurit të marrë me dietë, ai thithet më pak dhe siguron vetëm 1/3 e hekurit që futet në organizëm prej hekurit të dietës.

Në Amerikën e Veriut dhe Evropë vetëm 1/3 e hekurit të dietës (të ushqimeve) është hem iron (hekurit të marrë me anë të dietës në formën e hemoglobinës dhe mioglobinës që gjënden tek mishi i kuq, hemoglobinës që ka ngelur në vazat e shumta të gjakut që gjëndet tek mëlçia, shpretka, por që duhet theksuar se konsumohen më rallë se mishi. Pra mishi i kuq me Hb/Mb siguron vetëm 1/3 e hekurit të marrë me ushqime, por siguron sasinë më të madhe të hekurit të thithur në organizëm (2/3 e të gjithë hekurit që futet në organizëm).

Përveç mëlçisë që është më e pasura me hekur (por siç theksuam jo e konsumuar masivisht), mishit të kuq, shpretkës dhe veza, peshku, çerealet, fasulet, bizelet, panxhari, vera e kuqe etj.

Spinaqi është shumë i pasur me hekur, por vetëm 5% e tij mund të absorbohet. Kjo vjen sepse spinaqi është shumë i pasur dhe me oksalate që krijon lidhje me hekurin dhe e eleminon atë me jashtëqitje. Po kështu oksalati lidhet dhe me kalçiumin (që gjëndet me shumicë tek spinaqi) duke e bërë dhe këtë të pathithshëm. Me këtë shpjegohet se kur merret spinaq, feçet do të jenë me ngjyrë të errët. Është shumë i pasur me Vit. A, C, E, K, Ac.Folik, Magnez dhe disa antioksidantë të rëndësishëm. Pra hekuri i spinaqit është pothuajse i pathithshëm për organizmin e njeriut.

Kur ushqimet përpunohen në tenxhere, një sasi hekuri shtohet nga tenxherja.

The Recommended Dietary Allowance (RDA), për adoleshentët dhe femrat adulte, që është 18 mg/ditë. RDA, sasia totale e hekurit që duhet të gjendet në ushqim për të siguruar dozën fiziologjike të thithur të hekurit, varion në bazë të moshës, seksit, burimit të hekurit ushqimor (hekuri i hemit thithet shumë më mirë se hekuri në përbërje të proteinave jo heme).

Fëmijët mund të kërkojnë suplemente të hekurit nëse ata nuk janë të ushqyer me gji. Por nëna që e ushqen me gji, i siguron hekur fëmijës kur ka vetë hekur në organizëm. Dhuruesit e gjakut, gratë shtatëzane janë shpesh në risk special për nivele të ulta hekuri dhe shpesh këshillohen të marrin suplemente të hekurit.

Nevojat ditore fiziologjike për hekur (hekuri që duhet të thithet dhe që në kushte normale është i barabartë me sasinë ditore të humbur) tek meshkujt janë: 13 μg/kg/ditë ose 1 mg/ditë. Nevojat ditore fiziologjike për hekur tek femrat janë: 21 μg/kg/ditë ose 1.4 mg/ditë. Nevojat ditore fiziologjike për hekur tek shtatëzanet në 6 muajt e fundit janë: 80 μg/kg/ditë ose 5-6 mg/ditë. Nevojat ditore fiziologjike për hekur tek fëmijët janë: 22 μg/kg/ditë ose 1.4-1.5 mg/ditë..

Metabolizmi i Fe

Homeostaza e hekurit normalisht është e tillë, ku sasia e hekurit të thithur është e barabartë me sasinë e hekurit të eleminuar. Iron metabolism occurs in a virtually closed system. Vetëm një sasi e vogël e hekurit ekskretohet dhe shumica e hekurit të lëshuar nga zbërthimi i Hb ripërdoret nga organizmi.

Siç e theksuam më sipër shumica e hekurit (2/3 e hekurit të marrë me anë të ushqimeve) është në formën e non hem iron dhe pjesa më e madhe e tij ndodhet në formën e oksiduar ferrike (Fe3+), por ai absorbohet më mirë kur merret në formën e reduktuar ferroze (Fe2+). Reaksion redox Fe3+—Fe2+.

Kalimi nga forma ferrike në formën ferroze sigurohet në stomak nga aciditeti i lëngut gastrik dhe prania e agjentëve reduktues në dietë (komponentët e ushqimit) si Vit.C (acidi askorbik, që rrit dhe aciditetin e lëngut gastrik) dhe proteinat me grupe-SH (që gjënden në përbërje të mishit). Disa substanca ushqimore formojnë me hekurin komplekse jo solubile (të tretëshme të tij) duke e lidhur atë (substanca kelante) dhe duke penguar thithjen e tij (fosfatet, fitatet, tanatet).

Thithja e hekurit realizohet në të gjithë gjatësinë e Traktit G-I, por thithet më tepër në intestinin e sipërm (duoden dhe jejunum dhe më pak distalisht) që është një barrierë kufizuese e përkryer. Normalisht vetëm 10-15 % (për disa 5-10 % deri në 20%) e hekurit të marrë me ushqime thithet (1-2 mg/ditë) dhe rreth 60 % tek pacientët me defiçit të hekurit. Sasia totale e hekurit tek një njeri me peshë 70 kg është rreth 4 gr. Kjo sasi mbahet nga një balancë e përkryer midis thithjes dhe humbjeve trupore.

Thithja e hekurit përcaktohet nga një sërë faktorësh: si doza e administruar, depot e hekurit, shkalla e eritropoiezës, hekuri i dietës dhe forma e administruar e tij (në përbërje të hemit ose jo hemit). Jonet e hekurit futen në qelizat e mukozës së zorrës (enterocitet) me transport aktiv. Lidhet në citoplazmën e enterocitit me një proteinë transportuese jo ferritinemike (ferroportin dhe hephaestin) dhe pastaj kalon në gjak ku do të lidhet me transferrinën dhe shpërndahet në vënde të ndryshme të trupit. Një pjesë e hekurit qëndron në brëndësi të enterocitit e lidhur me proteinat intracelulare, apoferritinën, për të formuar ferritinë.

Thithja përcaktohet nga sasia e rezervave të hekurit në organizëm dhe nga shkalla e eritropoezës (në rastin e anemisë ferriprive ose shtatëzanisë thithet një sasi më e madhe). Thithja e hekurit zakonisht është e kundërt me rezervat e hekurit në organizëm (pra sa më shumë rezerva, aq më pak hekur thithet dhe anasjelltas).

Kur absorbohet dhe arrin në plazmë, përsëri hekuri kalon në Fe3+. Në këtë gjëndje lidhet me transferinën. Transferina është një proteinë globulare (beta 1-globulinë) dhe që në kushte normale vetëm 30-40 % e saj është e ngopur me hekur. Pjesa mbetëse 60-70 % formon kapacitetin lidhës të hekurit të pasaturuar. Sasia e Fe që qarkullon në plazmë e lidhur me transferrinën përfaqëson sidereminë (50-168 μg/dl tek M dhe 60-160 μ/dl tek F dhe për disa 70-150 μg/100 ml ose γ/dl). Normalisht nuk ka Fe të lirë në plazmë.

Kur transferina është e mbushur plotësisht me hekur sideremia arrin deri në 300 μg/100 ml. Ky quhet dhe kapaciteti total lidhës i hekurit i plazmës (TIBC). Transferina e transporton hekurin në PKK. Transferina gjithashtu kap dhe hekurin që lëshohet nga makrofagët e lienit, heparit, etj për ta ripërdorur në PKK për sintezën e Hb. Sasia totale e hekurit që qarkullon në gjak i lidhur me transferinën është rreth 3-4 mg. Hekuri i lire në plazmë është toksik.

Hepcidina është një hormon i prodhuar nga hepari i cili luan rol kyç në metabolizmin e hekurit. Hepcidina normalisht, pengon daljen e hekurit nga qelizat e SFMN (Sistemit Fagocitar Mononuklear) dhe thithjen e tij nga zorrë. Pra është hepcidina që rregullon thithjen e përsosur të hekurit në mukozën e intestinit (duoden) në varësi të nevojave të organizmit. Kur ka pak hekur në organizëm rritet thithja dhe anasjelltas.

Normal reference ranges janë:

 1. Serum Iron (SI):
  • Men: 65 to 176 μg/dL
  • Women: 50 to 170 μg/dL
  • Newborns: 100 to 250 μg/dL
  • Children: 50 to 120 μg/dL
 2. TIBC: 240-450 µg/dL (112-346 μg/dL)
 3. Transferrin saturation: Male 20-50%
 4. Transferrin saturation: Female 15-50% (μg/dL = micrograms per deciliter)

The percent transferrin saturation (i.e., the result of the formula of serum iron/TIBC x 100 or SI/SI+UIBC x 100).

Një sasi e paktë hekuri humbet sepse organizmi nuk ka një mekanizëm aktiv ekskretor për të. Tek pacientët me mbingarkesë të hekurit mund të rritet humbja e hekurit, nepërmjet qelizave epiteliale, deri në 5 mg/24 orë.

faqe    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 40749 herë.
Komente nga lexuesit

po nqs hekuri do te jete i larte cfare do te ndodhe???

Dërguar nga merikler mucorovi, më 07 Shkurt 2014 në 10:01

Faleminderit per informacionin e sakte.

Dërguar nga duro dalipi, më 07 Qershor 2014 në 10:29

f.l.m,jam i kenaqur ,kuptova mire ,edhe pse sjqm mjek iketij specialiteti por mjek jam stomatollog isha interesuar ,

Dërguar nga sabah kakeli, më 06 Nentor 2014 në 20:33

JENI SHUME I qarte, shprehni deyrimin per kontroll te pacientit me menyren e komunikimit tuaj, ajo me e rendesishmja pacientit i jepni krahas seriozitetint dhe optimizmin.,! Faleminderit per informacionin e sakte, MJ.STOMAT.S.KAKELI

Dërguar nga sabah kakeli, më 07 Nentor 2014 në 19:57

Ju flm pwr kshilla jeni temrekullushem

Dërguar nga Aevie gaahi, më 20 Shtator 2016 në 15:30

Pershendetje, qellimi eshte qe njerezit dhe shume mjeke ti kuptojne dhe vleresojne gjerat sic duhet te jene.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Tetor 2016 në 15:30

Pershendetje doktor doja nje mendim jam nje vajze 23 vjec dhe kam renie te flokeve kam bere analizat pervec mungeses se hekurit kam 6 muaj pa ber nji analiz ferritimie dhe hormonin mashkullor 1.4 pasi bera biobsin nga kampine te floku, me kan trajtuar 1 vit me jasemin,sot mjeku grek me sugjeroi te marrdhe nji ilac qe perdorej per prostaten tek meshkujt (arsyeja per te ulur hormonin mashkullor)pyetja ime eshte sa ndikon mungesa hekurit ne renien e flokeve,? pasi mjeku ne fjal me pohoi qe ilaci i fundit ka raste kur jep efekte te renda ne melci.Do jua dija shume per nder nese ju do me keshillonit si te veproj,

Dërguar nga Marinela, më 17 Tetor 2017 në 16:36

Pershendetje Marinela, nje nga shkaqet qe bien floket eshte mungesa e hekurit. Treguesi m ei mire i depove te hekurit eshte Ferritinemia. Per femrat nese eshte < 20 ng/ml, konsiderohet mungese hekuri dhe sigurisht qe duhet te mjekohesh me hekur. Ferritinemia mund te ndikohet nga Inflamacionet Akute, prandaj ne disa raste kur dyshojme per mungesen e hekurit (ka ankesa) dhe ferritinemia del normale ose e rritur, bejme dhe Sideremine dhe TIBC per te percaktuar Saturimin e Transferines qe nese tek nje femer eshte < 15 % eshte e sigurteqe ka mungese hekuri. Mungesa e hekurit eshte plotesisht e korrigjueshme, qe do te thote nese ajo korrigjohet dhe floket nuk bien me, tregon se renia e tyre ishte e shkaktuar nga mungesa e hekurit. Por nese ferritinemie korrigjohet dhe floket bien, tregon se ka shkaktare te tjere dhe mjeku specialist eshte dermatologu.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Tetor 2017 në 16:36

pershendetje, informacioni ishte shume i vlefshem. doja te pyesja per dicka. kam 6 muaj qe marr mjekime per mbulimin e deficitit te hekurit. para se te kuptoja se kisha deficit hekuri kisha gjakderdhje nga hunda. pas mjekimit dhe permiresimit nuk pata me gjakderdhje. pasi mora pergjigjen e analizave (cdo element ishte ne vlera normale) filloi prap gjakderdhja nga hunda dhe para se te ndodhte kjo ndieja lodhje. a mendoni se ka ndonje lidhje gjakderdhja nga hunda me anemine dhe sa shqetesuese mund te jete kjo? une jam akoma duke marre mjekim *tot'hema

Dërguar nga ana maria, më 03 Janar 2018 në 16:56

Pershendetje Ana Maria, anemia nuk eshte shkak per gjakrrjedhjen nga hunda. Ju do te shkoni tek nje mjek ORL, per te sqaruar mundesine e nje demtimi lokal te vazave te gjakut. Ne rast se ka do te vazhdoni ndjekjen me mjekun ORL. Hemoragjia e perseritur mund te shkaktoje mungesa hekuri dhe mungesa e hekurit dhe anemi. Por nese sasia e gjakut eshte e madhe, mund te shkaktoje dhe anemi direkt nga humbja e gjakut. Ju do te beni gjak komplet + ferritinemia. Nese Hb > 12 gr/dl dhe Ferritinemia rreth 60 ng/ml, nuk keni probleme dhe nuk ka nevoje te mjekoheni. Nese Hb > 12 gr/dl dhe Ferritinemia < 20 ng/ml, keni mungese hekuri dhe duhet te mjekoheni per 2 muaj me doze mjekuese te hekurit (200 mg hekur elementar/dite). Nese keni dhe anemi (Hb < 12 gr/dl), mjekimi zgjat te pakten 3 muaj rresht. Tothema nuk eshte nje preparat i mire per mbushjen e depove te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 04 Janar 2018 në 16:56

Pershendetje Doktor! Une bera analiza pasi ndjehesha pak e lodhur dhe jam si pa interes per asgje, me duket vetja si e mpire. Gjithashtu, kam dhe si nje dhimbje apo si nje gudulisje te te gjitha kockave kur pushoj. Hemoglobina doli 11,3 dhe ferritina 5,3 Sot fillova tothema, por shoh ne komentin tuaj qe nuk eshte e pershtatshme per te mbushur depozitat e hekurit. Cfare rekomandoni te mar?

Dërguar nga Manjola, më 10 Janar 2018 në 14:27

Pershendetje Manjola, ju aktualisht keni Anemi te lehte, nga Mungesa e Hekurit. Mjekimi me Tot'hema nuk eshte optimal (1 ampule ka 50 mg hekur elementar). Ju do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 tableta/ditë. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë. Analiza e gjakut periferik do te perseritet pas 1 muaji dhe në fund të 3 muajve mjekim gjak komplet dhe Ferritinemia. Vetem kur korrigjohet ferritinemia (rreth 60 ng/ml), anemia duhet te korrigjohet per rreth 1-1.5 muaj mjekim, ju jeni trajtuar sic duhet. Dhe pasi korrigjohet ferritinemia, ajo perseritet pas 5-6 muaj, per te pare stabilitetin. Nese bie, tregon qe ke shkak dhe ne pergjithesi jane humbjet e gjakut me menstruacionet (nese keni menstruacione dhe perdorni 10-12 tampone per cdo cikel, tregon se humbja e gjakut eshte e rendesishme). Mund te jete dhe cdo humbje gjaku e dukshme ose e padukshme me urinen, fecet e tj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Janar 2018 në 14:27

Pershendetje Doktor! Une bera analiza pasi ndjehesha pak e lodhur dhe jam si pa interes per asgje, me duket vetja si e mpire. Gjithashtu, kam dhe si nje dhimbje apo si nje gudulisje te te gjitha kockave kur pushoj. Hemoglobina doli 11,3 dhe ferritina 5,3 Sot fillova tothema, por shoh ne komentin tuaj qe nuk eshte e pershtatshme per te mbushur depozitat e hekurit. Cfare rekomandoni te mar?

Dërguar nga Manjola, më 11 Janar 2018 në 08:14

Pershendetje Manjola, ju aktualisht keni Anemi te lehte, nga Mungesa e Hekurit. Mjekimi me Tot'hema nuk eshte optimal (1 ampule ka 50 mg hekur elementar). Ju do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 tableta/ditë. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë. Analiza e gjakut periferik do te perseritet pas 1 muaji dhe në fund të 3 muajve mjekim gjak komplet dhe Ferritinemia. Vetem kur korrigjohet ferritinemia (rreth 60 ng/ml), anemia duhet te korrigjohet per rreth 1-1.5 muaj mjekim, ju jeni trajtuar sic duhet. Dhe pasi korrigjohet ferritinemia, ajo perseritet pas 5-6 muaj, per te pare stabilitetin. Nese bie, tregon qe ke shkak dhe ne pergjithesi jane humbjet e gjakut me menstruacionet (nese keni menstruacione dhe perdorni 10-12 tampone per cdo cikel, tregon se humbja e gjakut eshte e rendesishme). Mund te jete dhe cdo humbje gjaku e dukshme ose e padukshme me urinen, fecet e tj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Janar 2018 në 08:14

Pershendetje Doktor! Une bera analiza pasi ndjehesha pak e lodhur dhe jam si pa interes per asgje, me duket vetja si e mpire. Gjithashtu, kam dhe si nje dhimbje apo si nje gudulisje te te gjitha kockave kur pushoj. Hemoglobina doli 11,3 dhe ferritina 5,3 Sot fillova tothema, por shoh ne komentin tuaj qe nuk eshte e pershtatshme per te mbushur depozitat e hekurit. Cfare rekomandoni te mar?

Dërguar nga Manjola, më 11 Janar 2018 në 11:07

Pershendetje Manjola, ju aktualisht keni Anemi te lehte, nga Mungesa e Hekurit. Mjekimi me Tot'hema nuk eshte optimal (1 ampule ka 50 mg hekur elementar). Ju do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 tableta/ditë. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë. Analiza e gjakut periferik do te perseritet pas 1 muaji dhe në fund të 3 muajve mjekim gjak komplet dhe Ferritinemia. Vetem kur korrigjohet ferritinemia (rreth 60 ng/ml), anemia duhet te korrigjohet per rreth 1-1.5 muaj mjekim, ju jeni trajtuar sic duhet. Dhe pasi korrigjohet ferritinemia, ajo perseritet pas 5-6 muaj, per te pare stabilitetin. Nese bie, tregon qe ke shkak dhe ne pergjithesi jane humbjet e gjakut me menstruacionet (nese keni menstruacione dhe perdorni 10-12 tampone per cdo cikel, tregon se humbja e gjakut eshte e rendesishme). Mund te jete dhe cdo humbje gjaku e dukshme ose e padukshme me urinen, fecet e tj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Janar 2018 në 11:07

Pèrshendetje pèr ju,ju lutem pse perdorimi i terapise me tot'hem nuk eshte optimal per anemit e mesme me hemoglobine 7.4 psh...?

Dërguar nga Lejla, më 12 Janar 2018 në 05:59

Doza Mjekuese Ditore e hekurit eshte 200 mg hekur elementar/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Tothema ka vetem 50 mg hekur elementar per ampule. Duhet te marresh 4 ampula/dite, te arrish dozen mjekuese, por dhe lengjet nuk jane shume efikase ne mbushjen e depove te hekurit. Dhe po nuk mbushe depot e hekurit, shkakun e anemise nga mungesa e hekurit e ke perseri dhe anemia do te perseritet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Janar 2018 në 05:59

Pershendetje doktore nje pyetje kisha ne lidhje me anemin.Analizatve depozitave te hekurit me dolen me feretin 7 dhe sideremi 210 kurse hemoglobina 10 fillova te mjekohesha me heferol por me shkaktoi te vjella dhe tani po mare tadyferol 80 mg.Vitaminen c qe perdorja e nderpreva pasi me jepte nje lloj si ngacmimi ne stoma.Qe te perserit analizat me thane pas tre muaj por duhet te ri 4 dite pa perdore hekur.Por e ndiej qe kam shqetesime marje mendsh shtim te rahurave te zemres dhe me pulsoj kemba akoma.Cfare me sugjeroni?

Dërguar nga Ola, më 12 Qershor 2018 në 10:12

Pershendetje Ola, nese ju e suportoni mjekimin me Tardyferon 80 mg, do ta merrni 3 x 1 tableta/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Pas 1 muaji mjekim do te beni gjakun komplet, ku synohet korrigjimi i hemoglobines (>12 gr/dl)dhe nuk ka nevoje te rrini pa marre hekur 4 dite, por mund ta beni dhe 1,2,3 dite para. Pasi korrigjohet anemia, mjekimi vazhdon dhe 2 muaj te tjere me synimin e korrigjimit te ferritinemise (te pakten > 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat rreth 60 ng/ml). Vetem kur korrigjohet Ferritinemia, jeni trajtuar sic duhet. Dhe ferritinemia nuk ka nevoje te rrish disa dite pa mjekim dhe pastaj ta besh analizen. Vitamina C, ndihmon thithjen e hekurit, por nuk eshte detyrim. Mjekimin me hekur mund ta merrni dhe ne mes ose pas ushqimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Qershor 2018 në 10:12

Faleminderit shume doktore Sotiraqi per keshillen.Pas nje muaj te bej nje analiz gjaku komplet?dhe feretinen pas 3 muajve nese e kuptova drejt?

Dërguar nga Ola, më 12 Qershor 2018 në 12:44

Pershendetje Ola, po pas 1 muaji gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Qershor 2018 në 12:44

Pershendetje...kam bere analizat dhe rezultatet jane :Hb 10.5 g/dl dhe sideremia 41.kam filluar ferro 3 2x1 ne dite...pres mendimin tuaj...faleminderit

Dërguar nga DENISA, më 22 Qershor 2018 në 02:24

Pershendetje Denisa, me duhen dhe te dhenat e tjera; RBC, WBC, Plt. Ju sa vjec jeni ? Ferro 3 nuk eshte preparat qe te siguron mbushjen e depove te hekurit. Me shkruani te dhenat e mesiperme dhe diskutojme prape per mjekimin.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Qershor 2018 në 02:24

pershendetje... Jam 27 vjece.rezultatet e analizave jane RBC=5.29,WBC=7,26,PLT=290,HB=10.5,HCT=36.0,sideremia=41...theksoj se jam mbartse e anm.mesdh.ju faleminderit

Dërguar nga DENISA, më 23 Qershor 2018 në 03:56

Pershendetje Denisa, sic e dini Talasemia Minor nuk mjekohet. Per faktin se sideremia eshte e ulur, pavaresisht se ne si baze per te vleresuar depozitat e hekurit kemi Ferritinemia, ju do te merrni per 1 muaj: Ironorm 3 x 1 kapula/dite dhe pas 1 muaji do te beni: gjak komplet + ferritinemia. Ne varesi te vlerave te ferritinemise. diskutohet vazhdimi ose jo i preparatit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Qershor 2018 në 03:56

Pershendetje doktor .Dua t'ju pyes e te marr nne.keshille nga ju. Kam mbesen 11 vjece. Kishte pak kohe qe ndjehej e lodhur .ankohej nga dhimbja e.kembeve. Ia vinin rretjes pasi eshte zgjatur shume per moshen e saj . 162 cm e gjate . Nr e kembes 37. Por ajo qe na shqetesoi ishte hollimi i flokeve. Kjo u be shkas qe i bene analize gjaku. Hemoglobina i doli 13...por hekuri 6.7. Te gjitha te tjerat i dolen mire. Kishte dhe pak mungese te vit d. Ju lutem me thoni dicka cfare dubet te beje.ngase i ka ardhur kjo gje. Prindet po ia bejne te gjitha por une si gjyshe e saj interesohem vete per kete ceshtje tek ju. JU lutem me ktheni nje pergjigje .Me respekt Dasha Gusho !

Dërguar nga Dasha Gusho, më 28 Qershor 2018 në 12:37

Pershendetje Dasha, me hekurin 6.7 besoj se eshte analiza e Ferritinemise. Nese eshte e tille < 15/20 ng/ml, konsiderohet mungese hekuri. Mbesa duhet te marri mjekim me hekur per 1.5-2 muaj dhe pas 2 muaj do te rikontrollohet me Ferritinemia. Nuk e di cfare peshe ka mbesa dhe nese i merr dote nga goja tabletat apo kapsulat ?

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Qershor 2018 në 12:37

Pershendetje doktor! Kam 8 muaj qe kam marre mjekim per korrigjimin e anemise. Kam perdorur Feramax 150, para 10 muajsh kam pasur ferritinen 5.4 dhe hg 10.2 ndersa tani hg 14 dhe ferritina 35.te gjitha te tjerat me kan dal ne norme vetem sedimenti 35. Si duhet te vazhdoj? Faleminderit!

Dërguar nga naevi, më 29 Qershor 2018 në 08:24

Pershendetje Naevi, ju aktualisht nuk keni anemia, ferritinemia 35 ng/ml eshte nje vlere normale per femrat, por per faktin qe vlerat optimale te ferritinemise tek femrat jane rreth 60 ng/ml, do te rekomandoja te merrni dhe 1 muaj mjekim si me siper. ESD 35 ng/ml ndikohet nga disa faktore. Ne radhe te pare mosha (moshe + 10 pjestohet me 2).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Qershor 2018 në 08:24

Ju falenderoj per pergjigjen doktor. Mosha 29, pas nje muaji te bej prape kontroll?

Dërguar nga Naevi, më 29 Qershor 2018 në 11:24

Mund ta perseritni + CRP, Fibrinogjeni.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Qershor 2018 në 11:24

Pershendetje doktor. Kam vajzen 15 vjec, pas analizave te gjakut ne muajin prill kishte keto rezultate wbc 6.83 rbc 4.24 hgb 12.3 hct 37 mcv 87.3 mch 29 mchc 33.2 plt 230 eo 6.10% mxd 13.9% ferritina 7.23 dhe sideremia 84 per 2 muaj ka marre ironorm nga 1 kapsule ne dite. Ka 10 dite qe e ka nderprere mjekimin dhe jemi ne dileme per dozen ditore dhe nese duhet ta vazhdoje apo jo. Edhe vitin e kaluar ne te njejten periudhe ka pasur kete problem me ferritinen 8.12 eshte mjekuar per 6 jave me intraferr 2×1.5ml dhe i doli ferritina 24.95 dhe sipas mjekes nuk kishte me nevoje per mjekim. Jam ne pritje te pergjigjes tuaj, ju faleminderit.

Dërguar nga Marjeta Zaimi, më 03 Korrik 2018 në 07:57

Pershendetje Marjeta. Mire ishte qe vajza ta kishte marre Ironorm me 2 kapsula/dite, per 2 muaj rresht (3 mg/kg peshe trupi hekur elementar dhe nje kapsul Ironorm ka 61 mg hekur elementar). Gjithsesi ju do te beni Ferritinemia. Vlera minimale duhet te jete > 20 ng/ml, vlera optimale per femrat duhet te jete rreth 60 ng/ml. Vetem nese jane arritur keto vlera (rreth 60 ng/ml), mund te nderpritet mjekimi, nese nuk eshte arritur mjekimi vazhdon. Duhet te keni parasysh se mungesa e hekurit eshte pasoje e konsumit apo humbjeve te hekurit me shume sec duhet (gjaku ka ngjyre te kuqe nga hekuri). Vajza eshte ne moshe qe rritet shpejt dhe konsumohet hekur, po keshtu femrat kane humbje te perseritura te gjaku me menstruacionet. Prandaj dhe pasi eshte korrigjuar ferritinemia (rreth 60 ng/ml), cdo 6 muaj behet nje kontroll, per te pare nese qendron konstante apo bie. Nese bie tregon se ka shkak/shkaqe (konsum/humbje e perseritur e gjakut) dhe kjo nuk ka lidhje me stinen e vitit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 03 Korrik 2018 në 07:57

Doktor faleminderit per pergjigjen. I bera vajzes ferritinen dhe doli 10.18ng/ml. Ju lutem cili eshte preparati me i mire apo te vazhdojme me ironorm duke rritur dozen dhe per sa kohe ta vazhdoj mjekimin. Ju faleminderit!

Dërguar nga Marjeta, më 06 Korrik 2018 në 04:29

Pershendetje Mirjeta, Ironorm eshte preparat i mire. Duhet marre 2 here/dite per te pakten 2 muaj rresht dhe pas 2 muaj do te beni ferritinemia. Nese nuk eshte korrigjuar, ose preparati nuk thithet sic duhet, ose shkaku i konsumit/humbjes se hekurit eshte i rendesishem (ideale per te marre rezultatin me te mire, eshte eleminimi i shkakut/shkaqeve dhe korrigjimi i pasojes/ferritinemise).Nese nuk korrigjohet, mjekimi vazhdon duke perdorur preparat tjeter, gjithmone me dozen e duhur, per te pakten 1.5 - 2 muaj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Korrik 2018 në 04:29

Pershendetje dr . Artikuj mjaft domethenes dhe ndihmues . Me ka dal sideremia 32.6 jam 43 vj.kam mar mjekim ferro3+vitc per 1 muaj. Wbc dhe rbc ne rregull .Hemoglobina 13.2 dhe hematokriti 38.4 .jam i shqetesuar.pres nje pergjigje

Dërguar nga Erli, më 09 Korrik 2018 në 17:43

Pershendetje Erli, pak e perdorim sideremine ne praktike. Ju do te beni Ferritinemia. Nese ajo eshte me e ulet se 20 ng/ml tek femrat dhe < 30 ng/ml tek meshkujt konsiderohet e ulur dhe Ferro3 nuk eshte preparat per te mbushur depot e hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Korrik 2018 në 17:43

Pershendetje Doktor Jam 37 vjec dhe hemoglobina me doli 12.8 ndersa ferritina 6.26. Nuk kam pasur as hemoragji jashte normales gjate ciklit, asnje lloj semundje tjeter dhe as ndryshim te dietes ushqimore. E vetmja gje qe ndjeja ishte lodhja por e justifikoja per shkak te dites se ngjeshur. Jam dhuruese vullnetare gjaku dhe nga analizat qe mu bene u zbulua vlera e ulet e ferritines. Mjekja e familjes me rekomandoi Heferol, por do doja nje mendim nga ju. Ju falenderoj

Dërguar nga Ida, më 22 Korrik 2018 në 11:26

Pershendetje Ilda, ju keni Deficiti te Hekurit, qe eshte problemi mejeksor me i zakonshem per femrat. Humbjet e gjakut me menstruacionet eshte nje shkak, por dhe dhurimi i gjakut = humbje hekuri eshte. Ju duhet te korrigjoni depot e hekurit, qe te keni mundesi te ruani vleren normale te hemoglobines dhe te keni mundesi te dhuroni perseri gjak. Heferoli eshte nje preparat i mire, do te merret 2 here/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta.dite. Per te pakten 2 muaj rresht dhe pas 2 muaj do te beni ferritinemia. Vlera minimale per femrat eshte te pakten 20 ng/ml, por vlerat normale duhet te jene 60-75 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Korrik 2018 në 11:26

Pershendetje Doktor Jam 37 vjec dhe hemoglobina me doli 12.8 ndersa ferritina 6.26. Nuk kam pasur as hemoragji jashte normales gjate ciklit, asnje lloj semundje tjeter dhe as ndryshim te dietes ushqimore. E vetmja gje qe ndjeja ishte lodhja por e justifikoja per shkak te dites se ngjeshur. Jam dhuruese vullnetare gjaku dhe nga analizat qe mu bene u zbulua vlera e ulet e ferritines. Mjekja e familjes me rekomandoi Heferol, por do doja nje mendim nga ju. Ju falenderoj

Dërguar nga Ida, më 22 Korrik 2018 në 23:40

Pershendetje Ilda, ju keni Deficiti te Hekurit, qe eshte problemi mejeksor me i zakonshem per femrat. Humbjet e gjakut me menstruacionet eshte nje shkak, por dhe dhurimi i gjakut = humbje hekuri eshte. Ju duhet te korrigjoni depot e hekurit, qe te keni mundesi te ruani vleren normale te hemoglobines dhe te keni mundesi te dhuroni perseri gjak. Heferoli eshte nje preparat i mire, do te merret 2 here/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta.dite. Per te pakten 2 muaj rresht dhe pas 2 muaj do te beni ferritinemia. Vlera minimale per femrat eshte te pakten 20 ng/ml, por vlerat normale duhet te jene 60-75 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Korrik 2018 në 23:40

Pershendetje Doktor Jam 37 vjec dhe hemoglobina me doli 12.8 ndersa ferritina 6.26. Nuk kam pasur as hemoragji jashte normales gjate ciklit, asnje lloj semundje tjeter dhe as ndryshim te dietes ushqimore. E vetmja gje qe ndjeja ishte lodhja por e justifikoja per shkak te dites se ngjeshur. Jam dhuruese vullnetare gjaku dhe nga analizat qe mu bene u zbulua vlera e ulet e ferritines. Mjekja e familjes me rekomandoi Heferol, por do doja nje mendim nga ju. Ju falenderoj

Dërguar nga Ida, më 23 Korrik 2018 në 03:45

Pershendetje Ilda, ju keni DEficiti te Hekurit, qe eshte problemi mejeksor me i zakonshem per femrat. Humbjet e gjakut me menstruacionet eshte nje shkak, por dhe dhurimi i gjakut = humbje hekuri eshte. Ju duhet te korrigjoni depot e hekurit, qe te keni mundesi te ruani vleren normale te hemoglobines dhe te keni mundesi te dhuroni perseri gjak. Heferoli eshte nje preparat i mire, do te merret 2 here/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta.dite. Per te pakten 2 muaj rresht dhe pas 2 muaj do te beni ferritinemia. Vlera minimale per femrat eshte te pakten 20 ng/ml, por vlerat normale duhet te jene 60-75 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Korrik 2018 në 03:45

Pershendetje doktorr jam emirjona 32 vjece sapo mora pergjigjen e analizave te gjakut.Ferritina me doli 11,57 ng/ml. Ndersa hemoglobina me doli 13,4 g/dL .Skam pasur asnje problem.Analizat i bera se po mendoj per nje shtatzani.Do doja nje mendim nga ju.Ju falenderoj.

Dërguar nga Emiriona, më 24 Korrik 2018 në 09:12

Pershendetje Emiriona, ju keni mungese te hekurit, pa mbishtim te anemise. Pra aktualisht nuk keni anemi. Eshte problemi me i zakonshem qe kane femrat, per faktin se kane gjysmen e depove te hekurit ne krahasim me meshkujt dhe humbasin cdo muaj gjak = hekur me ane te menstruacioneve. Por dhe cdo humbje gjaku e dukshme ose e padukshme me urinen, fecet, mund te jete shkak tjeter i mungeses se hekurit. Shtatezani eshte nje periudhe ku nuk do te kete menstruacione, por do te rritet konsumi i hekurit. Ju do te merrni per 2 muaj rresht: Ironorm 3 x 1 kapsula/dite dhe pas 2 muaj do te beni Ferritinemia dhe Elektroforeza e Hemoglobines. Ironormi permban dhe hekurin dhe Vitaminen C, B6 dhe Acidin Folik qe u jepet grave shttezane per formimin e tubit nervor te femijes.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 24 Korrik 2018 në 09:12

Pershendetje doktor,jam 19 vjec dhe ka veshtirsi ne frymarje sidomos kur fle gjum,si dhe ndonjeher me meren mend syt me bejn mia dhe vesht zhurm kjo gjat as 1 minut. bera analizat e gjakut mtha ke mungess hekur je anemike . Hemoglobina ime esht 10.4g/dl dhe Eritrocidet jan 5.68x10fuqi6 μl. Clloj anemia kamesht shum serioze dhe cfar me rekomandon????

Dërguar nga Kleopatra, më 10 Gusht 2018 në 02:27

Pershendetje Kleopatra, ju keni anemi te lehte dhe dyshohet qe mund te jete e lindur (bartese e Talasemise). Ju do te beni Ferritinemia dhe Elektroforeza e Hemoglobines. Anemia nuk jep shqetesime kur je shtrire. Shqetesimet i ka ne levizje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Gusht 2018 në 02:27

Po doktor shum i sakt jeni se keshtu me than ,neser do bej analizat prap. Por nese esht e lindur dhe jam bartese talasemis esht dicka serioze me ca kurohet??

Dërguar nga Kleopatrq, më 10 Gusht 2018 në 08:04

Pershendetje Kleopatra, ka shume bartes te Talasemise, ne Shqiperi dhe jashte saj. Nese ju e keni, e ka minimumi nje nga prinderit tuaj, mund ta kene dhe vellezerit dhe motrat tuaja (duhet te bejne dhe ata me detyrim keto analiza qe do te beni dhe ju), e kane gjyshja ose gjyshi nga prindi qe eshte trasheguar etj. Nuk mjekohet, thjesht konstatohet. Nuk ka asnje ndikim ne jeten tuaj. Mund te lexoni me shume artikullin "Hemoglobinopatite".

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Gusht 2018 në 08:04

Pershendetje dr. jam 23 vjece kam gati 5 vite qe mar mjekim per anemi nga mungesa e hekurit. Kto jane rezultatet efundit te analizave : MCV 76.7, HCT 35.0, HGB 118, FeT 6.4 (ka raste qe bie shum deri ne 2-3), feritina e ber para disa muajve 4.07. Klinika: plogeshti, lodhje, veshtirsi ne frymemarrje pas nje aktiviteti te vogel, tension i ulet, puls i shpejt,ekstremitete te ftohta, renje flokesh.. Cila eshte keshilla juaj? Ju faleminderit!

Dërguar nga shpetime, më 11 Gusht 2018 në 17:14

Pershendetje Shpetime, jo cdo prepart hekuri qe merret konsiderohet mjekim. Duhet 180-200 mg hekur elementar/dite per te pakten 2 muaj rresht te mbushen depot e hekurit, gjithmone kur eshte eleminuar shkaku/shkaqet e mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat humbjet e rendesishme te gjakut me menstruacionet). Ju do te merrni per 2 muaj: Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite + Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/dite. Pas 2 muaj do te beni: gjak komplet + Ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Gusht 2018 në 17:14

Pershendetje dr. jam 23 vjece kam gati 5 vite qe mar mjekim per anemi nga mungesa e hekurit. Kto jane rezultatet efundit te analizave : MCV 76.7, HCT 35.0, HGB 118, FeT 6.4 (ka raste qe bie shum deri ne 2-3), feritina e ber para disa muajve 4.07. Klinika: plogeshti, lodhje, veshtirsi ne frymemarrje pas nje aktiviteti te vogel, tension i ulet, puls i shpejt,ekstremitete te ftohta, renje flokesh.. Cila eshte keshilla juaj? Ju faleminderit!

Dërguar nga shpetime, më 12 Gusht 2018 në 16:05

Pershendetje Shpetime, jo cdo preparat hekuri qe merret konsiderohet mjekim. Duhet 180-200 mg hekur elementar/dite per te pakten 2 muaj rresht te mbushen depot e hekurit, gjithmone kur eshte eleminuar shkaku/shkaqet e mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat humbjet e rendesishme te gjakut me menstruacionet). Ju do te merrni per 2 muaj: Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite + Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/dite. Pas 2 muaj do te beni: gjak komplet + Ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Gusht 2018 në 16:05

Doktor pershendetje,bera analizen e ferritines dhe elekroforezes dhe ferritina doli 61.99 μg/L ndersa elekroforeza thot Hb A 95.79%L Hb A2 4.21% . Cfar kam???

Dërguar nga kleopatra, më 16 Gusht 2018 në 03:51

Pershendetje Kleopatra, duhet te paraqesni dhe vlerat e RBC dhe Hb. Gjithsesi jeni me beta-Talasemia Minor, bartese e Talasemise. Mund te lexoni artikullin e Hemoglobinopative.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Gusht 2018 në 03:51

Vlera e RBC 5.68x10fuqi6 /μL dhe Hb 10.4g/dL Cfar me keshilloni te mar kam ndonje problem??

Dërguar nga kleopatra , më 16 Gusht 2018 në 08:22

Pershendetje Kleopatra, ju probabilisht jeni me Talasemia Minor (bartese e Talasemise). Ju do te beni Ferritinemia dhe Elektroforeza e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Gusht 2018 në 08:22

Vlera e RBC 5.68x10fuqi6 /μL dhe Hb 10.4g/dL Cfar me keshilloni te mar kam ndonje problem??

Dërguar nga kleopatra , më 16 Gusht 2018 në 08:22

Pershendetje Kleopatra, ju probabilisht jeni me Talasemia Minor (bartese e Talasemise). Ju do te beni Ferritinemia dhe Elektroforeza e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Gusht 2018 në 08:22

Pershendetje doktor, kam bere analizat vjet dhe me kane dale te uleta hb, hct,mch, mcv e kam marre heferol 1 muaj e pastaj tardyferon, ndersa tani perserita analizat dhe rezultatet jane keto : hct 33.7 hb 10.5 mcv 75.7 mch 23.6 mchc 31.2 rdw 41.5 plt 407 hbA 97.7 hbA2 2.1 ferritina 5.01 sideremi 13.76 transferina e saturuar 2.9% ac folik 2.55. Simptomat lodhje dhe dhimbje w thembrave, kjo eshte anemi? Cfare duhet te pi? Faleminderit

Dërguar nga Kesi Mehmeti, më 22 Gusht 2018 në 15:30

Pershendetje Kesi, ju keni aktualisht Anemia nga Mungesa e Hekurit, Grada I (lehte). Perse nuk e vazhduat mjekimin me Heferoli ? Kishit ankesa ? Nese nuk keni patur ankesa do te perdorni: 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë. për 3 muaj rresht. Do të rikontrolloheni me gjak komplet pas 1 muaj dhe pas 3 muaj mjekim gjak komplet + ferritinemia. Synimi i mjekimit eshte korrigjimi i anemise (Hb > 12 gr/dl qe arrihet per 1-1.5 muaj dhe synimi perfundimtar korrigjimi i ferritinemise 60-75 ng/ml. Mos harroni qe shkaku i anemise eshte mungesa e hekurit, por shkaku i mungeses se hekurit eshte ne pergjithesi tek femrat humbja e gjakut me menstruacionet, pra mundesia e riperseritjes se mungeses se hekurit dhe per rrjedhoje dhe e anemise nga mungesa e hekurit, ekziston. Nese nuk merrni dote heferolin, do te perdorni si me siper (per 3 muaj rresht) me te njejtat kontrolle Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, pa qene nevoja e vitaminave dhe e acidit folik.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Gusht 2018 në 15:30

Pershendetje doktor!Jam Evi 34 vjec. Kam vite qe vuaj nga anemia dhe pa asnje rezultat nga mjekimet e marra derisa me zbuluan qe kisha depot e hekurit bosh. Menstruacione kam shume. Ferritinemia me ka shkuar deri ne 1. Jam mjekuar me Ferrosanol duo denal nje kokerr ne dite shoqeruar me vitamine C. Pas mjekimit 3 muaj rezultatet e analizave me dolen keshtu: Hb 13. WBC 6700. RBC 4 800 000. Ht 40,2 . Platelets 158 000. Neutrofiles 62, 1. Lymphocytes 30,6. Monocytes 7,3. MCV 83,8. MCH 27,1. MCHC 32,3. Ferritina 6,3. Ndihem e lodhur dhe nervoze gjate gjithe kohes. Gjithashtu kam dhe problem spondiliatrozen. Cfare me keshillon? Faleminderit!

Dërguar nga Evi, më 29 Gusht 2018 në 11:02

Pershendetje Evi, ju nuk vuani prej shume kohesh nga anemia, por nga humbja e shtuar e gjakut me menstruacione. Gjaku ka ngjyre te kuqe nga hekuri, humbja e gjakut = humbje hekuri. Nese do te pakesoni fluksin e gjakut, eleminoni shkakun. Pasoje e shkakut eshte mungesa e hekurit, pasoje e mungeses se hekurit eshte anemia. Anemia eshte vetem maja e ajsbergut e problemit tuaj. Sic dhe e shikoni, pavaresisht se nuk merrni dozen e duhur te mjekimit (duhen 200 mg hekur elementar/dite dhe Ferro sanol ka vetem 100 mg hekur elementar), anemia eshte korrigjuar (ferritinemia = 13 ng/ml, pra me shume se 12 gr/dl qe eshte pragu i anemise tek femrat). Duhet te keni parasysh dhe se ne 3 muaj do te keni te pakten 3 cikle mentruale, pra 3 humbje hekuri. Per kete arsye rezultati nuk do te jete ai i pritshemi. Nese eleminohet shkaku (pakesohet fluksi menstrual) dhe ju vazhdoni dhe te pakten 2 muaj mjekimin me Ferro Sanol 2 x 1 kapsula/dite (Vitaminen C e ka vete preparati) dhe Ferritinemia arrin 60-75 ng/ml, problemi qe ju keni sherohet. Nese nuk eleminoni shkakun (pranoni kete cikel menstrual qe keni) dhe po te mjekoheni si me siper dhe po te arrini Ferritinemia 60-75 ng/ml, duhet te jeni e ndergjegjshme qe nje dite deficiti i hekurit dhe/ose anemia do te perseriten (ato rimjekohen dhe rikorrigjohen, por do te riperseriten nese shkaku persiston). Nuk ka lidhje me spondiliartozen ku problem.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Gusht 2018 në 11:02

Pershendetje doktor!Jam Evi 34 vjec. Kam vite qe vuaj nga anemia dhe pa asnje rezultat nga mjekimet e marra derisa me zbuluan qe kisha depot e hekurit bosh. Menstruacione kam shume. Ferritinemia me ka shkuar deri ne 1. Jam mjekuar me Ferrosanol duo denal nje kokerr ne dite shoqeruar me vitamine C. Pas mjekimit 3 muaj rezultatet e analizave me dolen keshtu: Hb 13. WBC 6700. RBC 4 800 000. Ht 40,2 . Platelets 158 000. Neutrofiles 62, 1. Lymphocytes 30,6. Monocytes 7,3. MCV 83,8. MCH 27,1. MCHC 32,3. Ferritina 6,3. Ndihem e lodhur dhe nervoze gjate gjithe kohes. Gjithashtu kam dhe problem spondiliatrozen. Cfare me keshillon? Faleminderit!

Dërguar nga Evi, më 29 Gusht 2018 në 11:03

Pershendetje Evi, ju nuk vuani prej shume kohesh nga anemia, por nga humbja e shtuar e gjakut me menstruacione. Gjaku ka ngjyre te kuqe nga hekuri, humbja e gjakut = humbje hekuri. Nese do te pakesoni fluksin e gjakut, eleminoni shkakun. Pasoje e shkakut eshte mungesa e hekurit, pasoje e mungeses se hekurit eshte anemia. Anemia eshte vetem maja e ajsbergut e problemit tuaj. Sic dhe e shikoni, pavaresisht se nuk merrni dozen e duhur te mjekimit (duhen 200 mg hekur elementar/dite dhe Ferro sanol ka vetem 100 mg hekur elementar), anemia eshte korrigjuar (ferritinemia = 13 ng/ml, pra me shume se 12 gr/dl qe eshte pragu i anemise tek femrat). Duhet te keni parasysh dhe se ne 3 muaj do te keni te pakten 3 cikle mentruale, pra 3 humbje hekuri. Per kete arsye rezultati nuk do te jete ai i pritshemi. Nese eleminohet shkaku (pakesohet fluksi menstrual) dhe ju vazhdoni dhe te pakten 2 muaj mjekimin me Ferro Sanol 2 x 1 kapsula/dite (Vitaminen C e ka vete preparati) dhe Ferritinemia arrin 60-75 ng/ml, problemi qe ju keni sherohet. Nese nuk eleminoni shkakun (pranoni kete cikel menstrual qe keni) dhe po te mjekoheni si me siper dhe po te arrini Ferritinemia 60-75 ng/ml, duhet te jeni e ndergjegjshme qe nje dite deficiti i hekurit dhe/ose anemia do te perseriten (ato rimjekohen dhe rikorrigjohen, por do te riperseriten nese shkaku persiston). Nuk ka lidhje me spondiliartozen ku problem.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Gusht 2018 në 11:03

Pershendetje doktor! Jam perseri Evi, shume faleminderit per pergjigjen. Doja tju pyesja a ndikon nje shtatzani e dyte ne permiresimin e ciklit menstrual ( kam fluks te larte menstrual ) .Faleminderit!

Dërguar nga Evi, më 30 Gusht 2018 në 05:13

Pershendetje Evi, mundet, por kete duhet te diskutoni me obsteter gjinekologun. Per rezervat e hekurit, ka interes, te kete sa me pak humbje gjaku. Shtatezania eshte nje zgjidhje per eleminimin e perkohshem (rreth 1 vit ose pak me shume) te CM dhe kjo ka ndikimin e vete tek rezervat e hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Gusht 2018 në 05:13

Prsh doktor. Jam nje vajze 27 vjece. Kur bera analizat dola me hemoglobin 7 sideremi 25 dhe ferritin 3. Perdora ferrum hausman 50mg 1 ne dit.pas 2 muajsh feritini ishte rritur ne 13. Dhe hemoglobina 11.Vazhdova perseri mjekimin per 3 muaj dhe bera perseri analizat .hemoglobina 12 dhe feritini 10. Si esht e mundur ?

Dërguar nga Vilma, më 06 Shtator 2018 në 15:05

Pershendetje Vilma, ju e keni lexuar se doza mjekuese ditore eshte 200 mg hekur elementar ne dite dhe mjekimi vazhdon per te pakten 3 muaj rresht, per te korrigjuar anemine (1-1.5 muaj) dhe me pas ferritinemine + 1.5 muaj me shume. Ju keni marre vetem 50 mg hekur/dite, shume pak. Mezi eshte korrigjuar anemia, nuk mund te pretendosh mbushjen e depove. Ju do te merrni per 2 muaj: Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite. Pas 2 muaj do te beni ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Shtator 2018 në 15:05

Prsh doktor jam nje vajz 25 vj. Kam 5 muaj qe m bie floku me vatra, alopecia. Kam ber analizat feritina 18 ndersa sideremia 48. A jan kto vlera shkaktar t renijes se flokut ne vatra? Flm

Dërguar nga Jona, më 09 Tetor 2018 në 05:50

Pershendetje Jona, si rregull nga mungesa e hekurit nuk bien floket me vatra. Ato behen te holle, te thyeshem dhe bine ne pergjithesi. Gjithesesi ju keni nevoje te korrigjoni mungesen e hekurit dhe korrigjimi i tij, konfirmon dhe renien ose jo te flokeve lidhur me deficitin.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Tetor 2018 në 05:50

Pershendetje doktor mbesa ime eshte 10 vjec ,ka disa dite me humbje oreksi lodhje ,sot bem analizat dhe na doli hemoglobina 11.7 dhe ferritina 21.9,ka marre tardyferon 80 2*1 vitc dhe vit b6 2*1,jane te mjaftueshme?

Dërguar nga Alba , më 12 Tetor 2018 në 10:42

Pershendetje, vlerat qe ka per moshen i ka te mira. Per te patur dhe me shume rezerva te hekurit, nese nuk ka patur shqetesim nga mjekimi mund ta vazhdoje dhe 1 muaj me shume.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2018 në 10:42

Pershendetje doktor! Jam 27 vjece dhe 1 her ne dy vjet kurohem nga anemia. Bera analizat sot dhe me ka dal Hemoglobina 9.9 dhe Sideremi 31.66 nga 50-170 qe ishin vlerat normale. Cfare me sugjeroji ju lutem? Faleminderit!

Dërguar nga Manjola, më 12 Tetor 2018 në 11:20

Pershendetje Manjola, Ju keni anemi te lehte. Por duhet te shkruani dhe numerin e eritrociteve (RBC) dhe nese keni bere Ferritinemia. Ferritinemia e ulur eshte treguesi me i mire i mungese se hekurit (< 20 ng/ml). Nese trajtohesh sic duhet anemia dhe mungesa e hekurit korrigjohen plotesisht. Nese perseriten, tregon se ka shkak/shkaqe, ku shkaku kryesor eshte humbja e hekurit me ane te gjakut (tek femrat rolin kryesor e kane menstruacionet. Nese nuk keni reaksion nga medikamentet do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: Ironorm 3 x 1 kapsula/ditë. Pas 1 muaj gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim gjak komplet + ferritinemia. Synimi i mjekimit eshte: pas 1 - 1.5 muaj duhet te arrihet korrigjimi i anemise (Hb > 12 gr/dl) dhe pas 3 muaj dhe korrigjimi i ferritinemise (60-7- ng/ml). Vetem kur arrihen keto vlera jeni trajtur sic duhet. Por mungesa e hekurit dhe/ose anemia nga mungesa e hekurit mund te riperseriten, kur ka shkak/shkaqe = humbje hekuri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2018 në 11:20

Pershendetje doktor! Jam 27 vjece dhe 1 her ne dy vjet kurohem nga anemia. Bera analizat sot dhe me ka dal Hemoglobina 9.9 dhe Sideremi 31.66 nga 50-170 qe ishin vlerat normale. Cfare me sugjeroji ju lutem? Faleminderit!

Dërguar nga Manjola, më 12 Tetor 2018 në 11:59

Pershendetje Manjola, Ju keni anemi te lehte. Por duhet te shkruani dhe numerin e eritrociteve (RBC) dhe nese keni bere Ferritinemia. Ferritinemia e ulur eshte treguesi me i mire i mungese se hekurit (< 20 ng/ml). Nese trajtohesh sic duhet anemia dhe mungesa e hekurit korrigjohen plotesisht. Nese perseriten, tregon se ka shkak/shkaqe, ku shkaku kryesor eshte humbja e hekurit me ane te gjakut (tek femrat rolin kryesor e kane menstruacionet. Nese nuk keni reaksion nga medikamentet do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: Ironorm 3 x 1 kapsula/ditë. Pas 1 muaj gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim gjak komplet + ferritinemia. Synimi i mjekimit eshte: pas 1 - 1.5 muaj duhet te arrihet korrigjimi i anemise (Hb > 12 gr/dl) dhe pas 3 muaj dhe korrigjimi i ferritinemise (60-7- ng/ml). Vetem kur arrihen keto vlera jeni trajtur sic duhet. Por mungesa e hekurit dhe/ose anemia nga mungesa e hekurit mund te riperseriten, kur ka shkak/shkaqe = humbje hekuri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2018 në 11:59

Pershendetje doktor! Jam 27 vjece dhe 1 her ne dy vjet kurohem nga anemia. Bera analizat sot dhe me ka dal Hemoglobina 9.9 dhe Sideremi 31.66 nga 50-170 qe ishin vlerat normale. Cfare me sugjeroji ju lutem? Faleminderit!

Dërguar nga Manjola, më 12 Tetor 2018 në 13:28

Pershendetje Manjola, Ju keni anemi te lehte. Por duhet te shkruani dhe numerin e eritrociteve (RBC) dhe nese keni bere Ferritinemia. Ferritinemia e ulur eshte treguesi me i mire i mungese se hekurit (< 20 ng/ml). Nese trajtohesh sic duhet anemia dhe mungesa e hekurit korrigjohen plotesisht. Nese perseriten, tregon se ka shkak/shkaqe, ku shkaku kryesor eshte humbja e hekurit me ane te gjakut (tek femrat rolin kryesor e kane menstruacionet. Nese nuk keni reaksion nga medikamentet do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: Ironorm 3 x 1 kapsula/ditë. Pas 1 muaj gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim gjak komplet + ferritinemia. Synimi i mjekimit eshte: pas 1 - 1.5 muaj duhet te arrihet korrigjimi i anemise (Hb > 12 gr/dl) dhe pas 3 muaj dhe korrigjimi i ferritinemise (60-7- ng/ml). Vetem kur arrihen keto vlera jeni trajtur sic duhet. Por mungesa e hekurit dhe/ose anemia nga mungesa e hekurit mund te riperseriten, kur ka shkak/shkaqe = humbje hekuri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2018 në 13:28

Pershendetje doktor! Jam 27 vjece dhe 1 her ne dy vjet kurohem nga anemia. Bera analizat sot dhe me ka dal Hemoglobina 9.9 dhe Sideremi 31.66 nga 50-170 qe ishin vlerat normale. Cfare me sugjeroji ju lutem? Faleminderit!

Dërguar nga Manjola, më 12 Tetor 2018 në 23:55

Pershendetje Manjola, Ju keni anemi te lehte. Por duhet te shkruani dhe numerin e eritrociteve (RBC) dhe nese keni bere Ferritinemia. Ferritinemia e ulur eshte treguesi me i mire i mungese se hekurit (< 20 ng/ml). Nese trajtohesh sic duhet anemia dhe mungesa e hekurit korrigjohen plotesisht. Nese perseriten, tregon se ka shkak/shkaqe, ku shkaku kryesor eshte humbja e hekurit me ane te gjakut (tek femrat rolin kryesor e kane menstruacionet. Nese nuk keni reaksion nga medikamentet do te merrni per te pakten 3 muaj rresht: Ironorm 3 x 1 kapsula/ditë. Pas 1 muaj gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim gjak komplet + ferritinemia. Synimi i mjekimit eshte: pas 1 - 1.5 muaj duhet te arrihet korrigjimi i anemise (Hb > 12 gr/dl) dhe pas 3 muaj dhe korrigjimi i ferritinemise (60-7- ng/ml). Vetem kur arrihen keto vlera jeni trajtur sic duhet. Por mungesa e hekurit dhe/ose anemia nga mungesa e hekurit mund te riperseriten, kur ka shkak/shkaqe = humbje hekuri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2018 në 23:55

RBC e kam 3,63 nga 4.0 - 6.20 qe eshte vlera normale. Ferritinemin se paskam.

Dërguar nga Manjola, më 13 Tetor 2018 në 11:52

Pershendetje Manjola, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Filloni mjekimin me Ironorm 3 x 1 kapsula/dite. Pas 1 muaji mjekim do te beni gjak komplet + ferritinemia. Ne varesi te vlerave diskutohet vazhdimi i mjekimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Tetor 2018 në 11:52

RBC e kam 3,63 nga 4.0 - 6.20 qe eshte vlera normale. Ferritinemin se paskam.

Dërguar nga Manjola, më 13 Tetor 2018 në 12:10

Pershendetje Manjola, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Filloni mjekimin me Ironorm 3 x 1 kapsula/dite. Pas 1 muaji mjekim do te beni gjak komplet + ferritinemia. Ne varesi te vlerave diskutohet vazhdimi i mjekimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Tetor 2018 në 12:10

RBC e kam 3,63 nga 4.0 - 6.20 qe eshte vlera normale. Ferritinemin se paskam.

Dërguar nga Manjola, më 13 Tetor 2018 në 15:37

Pershendetje Manjola, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Filloni mjekimin me Ironorm 3 x 1 kapsula/dite. Pas 1 muaji mjekim do te beni gjak komplet + ferritinemia. Ne varesi te vlerave diskutohet vazhdimi i mjekimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Tetor 2018 në 15:37

RBC e kam 3,63 nga 4.0 - 6.20 qe eshte vlera normale. Ferritinemin se paskam.

Dërguar nga Manjola, më 14 Tetor 2018 në 01:10

Pershendetje Manjola, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Filloni mjekimin me Ironorm 3 x 1 kapsula/dite. Pas 1 muaji mjekim do te beni gjak komplet + ferritinemia. Ne varesi te vlerave diskutohet vazhdimi i mjekimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Tetor 2018 në 01:10

Pershendetje doktor! kam djalin 21 muajsh me trajtim hekuri qysh ne muajin gusht. ne muajin gusht kishte keto vlera analiza e gjakut RBC 5.14. HCT 23.1. HGB 7.6 MCV 44.9 MCH 14.8 MCHC 32.9 RDW-SD 38 RDW-CV 24.7 FERRITINA 4.81 dhe Siderimia 16.15. nderkohe me trajtim hekuri gjate ketyre 2 muajve aktualishr ka keto vlera. RBC 5.78 HCT 28.7 HGB 9.8 MCV 49.7 MCH 17 MCHC 34 RDW-SD 42 RDW-CV 25. FERRITINA 25.3 dhe SIDERIMIA 97.4 ju lutem doktor a mund te me thoni nese femija im ka anemi nga deficiti i hekurit apo mbase e ka te trasheguar. As une as bashkeshorti nuk vuajme nga anemia te pakten te pasqyruar ne analizat normale te gjakut. Djali eshte aktiv ushqehet mire peshon 14 kg dhe eshte 88 cm i gjate! Gjithe te mirat ju uroj! Faleminderit paraprakisht

Dërguar nga Erjona, më 20 Tetor 2018 në 06:02

Pershendetje Erjona, te dhenat shkojne qe mund te kete anemi te lehte te trasheguar. Por tek femijet mire eshte qe Elektroforeza e Hemoglobines te behet pas moshes 4 vjec. Por ju dhe bashkeshorti juaj do te beni: gjak komplet, ferritinemia, elektroforeza e hemoglobines. Dhe do ti diskutojme perseri. Elektroforeza e Hemoglobines, zbulon format beta te hemoglobinopative, por jo format alfa.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Tetor 2018 në 06:02

Pershendetje doktor!Bera analizen e gjakut para 2 javesh dhe ferritinemia me doli 5.2.fillova te marr hekur leng dhe vitmain c dhe sot qe perserita analizat per te pare nqs filloi te rritej e kisha 3.7.ka mundesi qe duke pire hekur ferritinemia nga 5.2 te ulet ne 3.7?cfare duhet te bej?mos duhet te ndryshoj mjekim?Faleminderit paraprakisht

Dërguar nga ana, më 24 Tetor 2018 në 06:35

Pershendetje Ana, nese hemoglobina ka qene > 12 gr/dl dhe ferritinemia 5.2 ng/ml, konsideroheni me mungese te hekurit. Doza mjekuese eshte 180-200 mg hekur elementar/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Lengu qe ke marre eshte e sigurte qe nuk te siguron kete sasi. Pas 2 muaj mjekim me dozen e duhur, rivleresohet ferritinemia. Synimi minimal eshte 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat 60-70 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 25 Tetor 2018 në 06:35

Përshëndetje, doktor Kamë një dobësim të flokëve nga një hërë kam dhimbje të rrënjeve të kokes, pas kontrollimit nga gjinekologu me doli se kisha një miom doktor a ka ardhur pasoja e miomes që kanë filluar të më bien floket, analizën e gjakut e kam bër më ka dalur mirë po ashktu jamë konstuluar me nje dermatolog dhe pas kontrollit më tha se duhet të villoj me një Pantelon solusion çdo ditë për forcimin e rrënjeve duke filluar më tha me vitamin C,Magnes dhe hekur po nuk ka rezultat ju lutem doktor më ipni një përgjigjje

Dërguar nga lea, më 26 Tetor 2018 në 02:48

Pershendetje Lea, renie flokesh nga mioma nuk ka. Nese mioma shkakton humbje te tepert te gjakut dhe kjo e shoqeruar me mungese te hekurit, mungesa e hekurit mund te shkaktoje renie te flokeve. Mungesen e hekurit e vleresojme me Ferritinemia < 20 ng/ml. Nese eshte e tille duhet marre mjekimi i duhur me preparate te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Tetor 2018 në 02:48

Pershendetje doktor !! Jam nje vajze 24 vjecare , kam problem me renie te flokeve I kam ber te gjitha analizat e nevojshme te gjitha ne rregull por doktoresha me dua kurë per renie hekuri pasi mbarova kuren hekuri u rrit ndjeshem doktoresha me tha nuk te eshte rritur Depua e hekurit . Resultatet jane keto : sideremia 64 ferritina 26.3 .. dua te di a me bie floku nga kjo gje?

Dërguar nga Anita shehaj, më 08 Nentor 2018 në 10:25

Pershendetje Anita, vlera minimale normale e ferritinemise tek femrat eshte 20 ng/ml dhe vlera normale qe duhet te kene eshte 60-70 ng/ml. Ju do te vazhdoni mjekimin deri ne korrigjimin e plote te saj. Nese Ferriitnemia arrin 60-70 ng/ml dhe floket nuk bien me, tregon se kane qene te lidhur me mungesen e hekurit, nese vazhdojne te bien dhe me kete vlere kane faktore te tjere.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Nentor 2018 në 10:25

Pershendetje doktor !! Jam nje vajze 24 vjecare , kam problem me renie te flokeve I kam ber te gjitha analizat e nevojshme te gjitha ne rregull por doktoresha me dua kurë per renie hekuri pasi mbarova kuren hekuri u rrit ndjeshem doktoresha me tha nuk te eshte rritur Depua e hekurit . Resultatet jane keto : sideremia 64 ferritina 26.3 .. dua te di a me bie floku nga kjo gje?

Dërguar nga Anita shehaj, më 09 Nentor 2018 në 02:32

Pershendetje Anita, vlera minimale normale e ferritinemise tek femrat eshte 20 ng/ml dhe vlera normale qe duhet te kene eshte 60-70 ng/ml. Ju do te vazhdoni mjekimin deri ne korrigjimin e plote te saj. Nese Ferriitnemia arrin 60-70 ng/ml dhe floket nuk bien me, tregon se kane qene te lidhur me mungesen e hekurit, nese vazhdojne te bien dhe me kete vlere kane faktore te tjere.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Nentor 2018 në 02:32

Pershendetje doktor !! Jam nje vajze 24 vjecare , kam problem me renie te flokeve I kam ber te gjitha analizat e nevojshme te gjitha ne rregull por doktoresha me dua kurë per renie hekuri pasi mbarova kuren hekuri u rrit ndjeshem doktoresha me tha nuk te eshte rritur Depua e hekurit . Resultatet jane keto : sideremia 64 ferritina 26.3 .. dua te di a me bie floku nga kjo gje?

Dërguar nga Anita shehaj, më 09 Nentor 2018 në 02:32

Pershendetje Anita, vlera minimale normale e ferritinemise tek femrat eshte 20 ng/ml dhe vlera normale qe duhet te kene eshte 60-70 ng/ml. Ju do te vazhdoni mjekimin deri ne korrigjimin e plote te saj. Nese Ferriitnemia arrin 60-70 ng/ml dhe floket nuk bien me, tregon se kane qene te lidhur me mungesen e hekurit, nese vazhdojne te bien dhe me kete vlere kane faktore te tjere.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Nentor 2018 në 02:32

Pershendetje doktor !! Jam nje vajze 24 vjecare , kam problem me renie te flokeve I kam ber te gjitha analizat e nevojshme te gjitha ne rregull por doktoresha me dua kurë per renie hekuri pasi mbarova kuren hekuri u rrit ndjeshem doktoresha me tha nuk te eshte rritur Depua e hekurit . Resultatet jane keto : sideremia 64 ferritina 26.3 .. dua te di a me bie floku nga kjo gje?

Dërguar nga Anita shehaj, më 16 Nentor 2018 në 08:01

Pershendetje Anita, vlera e Ferritinemise eshte mbi kufirin e poshtem te normes (20 ng/ml), por vlera optimale per femrat duhet te jete 60-75 ng/ml. Nese nuk keni alergji nga medikamentet ne perdorim: 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë, per 1.5 deri 2 muaj dhe me pas e perseritim analizen. Nje nga shkaqet perse bien floket eshte dhe mungesa e hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Nentor 2018 në 08:01

Pershendetje doktor. Jam 23 vjece bera analizat dhe pergjigjet jane keto eritrocite 4,95 , HGB 12 , HEMATROKRITI 36,4 , MVC 73,5 , MCH 24,2 , MCHC 33,0. Ndersa ferritinen e kam shume te ulet 4,3. Sot do filloj mjekimin me floradix fe 2×1 tab ne dite. A eshte mjekimi i duhur?

Dërguar nga Xhesilda, më 27 Nentor 2018 në 08:31

Pershendetje Xhesi, ju keni Anemia te lehte nga mungesa e hekurit. Nese jeni | 15 vjec: Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite, Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/dite. Per 2 muaj rresht. Pas 2 muaj mjekim: gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Nentor 2018 në 08:31

Pershendetje jam Bruna kam vite qe kam problem me ferretinen marr 10 te muajit tardeferon B9 dy here ne dite por ne te vertet pas dy muajsh me del gjithe hekuri nga jashqitja cfare duhet te bej se ndihem shume e lodhur dhe shume e zbehte ne fytyre

Dërguar nga Brunilda , më 10 Dhjetor 2018 në 13:46

Pershendetje Brunilda, mungesa e hekurit = Ferritinemia e ulur eshte problemi me zakonshem ne praktiken mjekesore. Nuk e di sa e keni vleren, Preparati me i mire per te mbushur depot e hekurit ne Shqiperi eshte Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite. Per te pakten 2 muaj rresht. Vlera minimale normale eshte 20 ng/ml per femrat dhe vlera optimale 60-70 ng/ml. Kur arrihet kjo vlere nderpritet mjekimi. Shkaku i deficitit te hekurit eshte pothuajse gjithmone humbja e hekurit dhe tek femrat rolin kryesor e ka humbja e gjakut me menstruacionet. Por dhe cdo humbje e dukshme ose e padukshme e gjakut me urine, fece vleresohet dhe duhet te trajtohet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Dhjetor 2018 në 13:46

Prsh jam 22 vjece . Kam renie te theksuar te flokut ne pjesen qendrore te kokes . Perdor shampo dhe kapsula per renie dhe sme kane bere asgje . Renia eshte bere problematike . Hb esgte 14 . Ferritinemia 14.8 . Kam perdorur 1 muaj ironorm kapsula por nuk i kam ribere analizat me . Analizat e gjakut normale . Cfare me sugjeroni? Ju falenderoj!

Dërguar nga Eduina, më 28 Dhjetor 2018 në 03:43

Pershendetje Eduina, mungesa e hekurit e vleresuar me ferritinemia < 20 ng/ml eshte nje nga shkaqet e renies se flokeve. Renia e flokeve nuk ka lidhje me anemine. Ironorm eshte preparat i mire per ti mbushur depot. Nese jeni e rritur (> 15 vjec), Ironorm te vazhdohet dhe 1 muaj me 3 x 1 kapsula/dite dhe pas 1 muaji do te beni gjak komplet + ferritinemia. Nese ferritinemia arrin 60-70 ng/ml dhe floket vazhdojne te bien, ka sigurisht shkaqe te tjera. Nese eshte nga mungesa e hekurit, me korrigjimin e tij, do te korrigjohet dhe hummbja e flokeve.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 28 Dhjetor 2018 në 03:43

Pershendetje doktor.Jam 33 vjece bera analizat e gjakut pasi kisha marrje mendsh dhe lodhje te shpejt pa ndonje veprimtari te lart fizike.HB 11 feritinemi 3.7 sideremi 52. Piva per 3 dite Heferol 350(2×1) vitamin c 100(2×1)vitamin b6(2×1).me filloi dhimbje stomaku dhe e lash mjekimin.Ju lutem cfar duhet te bej?

Dërguar nga Ana, më 23 Shkurt 2019 në 08:56

Pershendetje Ana, nese Heferoli ju shqeteson, do te vlereohet nje preparat tjeter. Mund te perdorni Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, ne mes ose pas ushqimit. Nese ju shkakton dhe ky shqetesime, do te behet ekzaminimi i stomakut me gastroskopi dhe do te vlereohet marrja e hekurit ne rruge venoze.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 25 Shkurt 2019 në 08:56

Pershendetje Doktor,jam 55 vjet bera analizat e gjakut dhe depozitat e hekurit me dolen 1.6.Po marr ferrasenol duodenal dy here ne dite,vitamine c tre here ne dite dhe vitaminen b6 tre here ne dite.Gjate kurimit kam shqetesim disa kruarje qe pas dhjete minutash nuk me shqetesojne me.Shenjat i kam sikur me ka ngrene ndonje mushkonje.Ju lutem mund te me thoni nga se e e kam kete kruarje ,mbase duhet te nderpres mjekimin? Faleminderit

Dërguar nga Margarita Janko, më 18 Mars 2019 në 13:56

Pershendetje Margarita, Ferro sano duodenal eshte preparat i mire. Ai e ka vete vitaminen C. Mundet qe ky preparat apo vitaminat shoqeruese te shkaktojne alergji. Perdoni vetem Ferrosanol, pa vitaminat, nese nuk ndodh me shqetesimi juaj eshte e lidhur me vitaminat dhe ju vazhdoni hekurin, pa vitaminat se nuk jane domosdoshmeri. Nese ndodh perseri eshte e lidhur me Ferrosanolin dhe duhet te kaloni ne nje preparat tjeter.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Mars 2019 në 13:56

Pershendetje Doktor,jam 55 vjet bera analizat e gjakut dhe depozitat e hekurit me dolen 1.6.Po marr ferrasenol duodenal dy here ne dite,vitamine c tre here ne dite dhe vitaminen b6 tre here ne dite.Gjate kurimit kam shqetesim disa kruarje qe pas dhjete minutash nuk me shqetesojne me.Shenjat i kam sikur me ka ngrene ndonje mushkonje.Ju lutem mund te me thoni nga se e e kam kete kruarje ,mbase duhet te nderpres mjekimin? Faleminderit

Dërguar nga Margarita Janko, më 18 Mars 2019 në 13:57

Pershendetje Margarita, Ferro sano duodenal eshte preparat i mire. Ai e ka vete vitaminen C. Mundet qe ky preparat apo vitaminat shoqeruese te shkaktojne alergji. Perdoni vetem Ferrosanol, pa vitaminat, nese nuk ndodh me shqetesimi juaj eshte e lidhur me vitaminat dhe ju vazhdoni hekurin, pa vitaminat se nuk jane domosdoshmeri. Nese ndodh perseri eshte e lidhur me Ferrosanolin dhe duhet te kaloni ne nje preparat tjeter.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Mars 2019 në 13:57

Faleminderit Doktor,kam dy dite qe vitaminen C nuk e kam perdorur dhe nuk kam shqetesime.

Dërguar nga Margarita janko, më 21 Mars 2019 në 02:13

Mund te vazhdoni vetem me Ferro Sanol Duodenal, qe ka vete vitamina C.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Mars 2019 në 02:13

Pershendetje Doktor, Vajza ime eshte 18 muajshe dhe vlerat e analizave jane: Ferritinemia 8.08 ng/mL, Sideremia: 274 µg/dl, WBC 11.2, LYM 6.2, MON 0.5, GRA 4.5, LYM% 55.0, MON% 4.8, GRA% 40.2, RBC 4.87, HGB 11.8, HCT 37.9, MCV 77.8, MCH 24.2, MCHC 31.1, RDW 14.9, PLT 512, MPV 8.2, PCT 0.420, PDW 13.2 Ju lutem mund te me thoni cfare tregojne keto vlera dhe a ka vajza nevoje per mjekim. Faleminderit

Dërguar nga Eni, më 26 Mars 2019 në 06:45

Pershendetje Eni, vlera e hemoglobines eshte normale per femijen. Ferritinemia 8 ng/ml, eshte nje vlere e mire per moshen. Mund te marri suplemente hekuri, per faktin qe femijet rriten shpejt dhe rritja ka nevoje per hekur. Do te diskutoni me pediatrin per mjekimin ndihmes.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Mars 2019 në 06:45

Pershendetje Dr. Lako! Jam 42 vjece. Sapo bera analizat dhe jam e shqetesuar nga niveli i ulet i Ferritines (4.03 ng/ml) dhe Sideremise (14 ug/dL). Hemoglobina eshte 9 g/dL. Pervec ciklit menstrual, kam dhe probleme prej me shume se 2 vitesh me diarrhene kronike qe nuk po ia gjejme shkakun per ta kuruar (pavaresisht analizave, kolonoskopise dhe kurave te ndryshme). Cfare mund te me sugjeroni per te plotesuar nevojat per hekur, ju lutem? Faleminderit ne perparesi per kohen dhe mendimin tuaj!

Dërguar nga Vali, më 27 Mars 2019 në 08:12

Pershendetje Vali, ju keni anemia nga mungesa e hekurit, midis grades se lehte dhe te mesme te saj. Shkaku eshte mungesa e hekurit (per anemine) dhe shkaku i mungese se hekurit eshte humbja e gjakut. Tek femrat me teper menstruacionet. Diarrhea mund te kete rolin e vete ne mosthithjen e hekurit. Gluteni eshte vleresuar si shkak i diarrese ? Ne preferojme mjekimin nga goja te anemise dhe mungeses se hekurit, por qe ne pergjithesi shkaktojne diarrhea. Mund te diskutohet korrigjimi me hekur intravenoz, por qe dhe ai ka problemet e veta.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Mars 2019 në 08:12

Përshëndetje doktor jam e shqetësuar pasi burri tim i ka dal Triglycerides 454 dhe ferritina 4789 ng/ml. Ju lutem si mund të veprojmë në këtë rast çfarë djete duhet të bej qe ti ulen. Shum flm! Jam në pritje të një pergj. Punë të mbarë!

Dërguar nga Adela, më 05 Prill 2019 në 03:04

Pershendetje Adela, Nje nga shkaqet e rritjes se ferritinemsie eshte dhe crregullimi i yndyrnave. Ju do te beni dhe sideremia dhe TIBC. Nese raporti midis tyre, x me 100 eshte me i vogel se 50 %, flitet per nje rritje reaktive te ferritinemise. Nuk ka ndikime ne organizem dhe nuk ka vlere ushqimi. Duhet te trajtohet crregullimi i yndyrnave, te eleminohet perdorimi i alkoolit, te korrigjohet dhe hiperferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Prill 2019 në 03:04

Përshëndetje doktor jam e shqetësuar pasi burri tim i ka dal Triglycerides 454 dhe ferritina 4789 ng/ml. Ju lutem si mund të veprojmë në këtë rast çfarë djete duhet të bej qe ti ulen. Shum flm! Jam në pritje të një pergj. Punë të mbarë!

Dërguar nga Adela, më 05 Prill 2019 në 03:04

Pershendetje Adela, Nje nga shkaqet e rritjes se ferritinemsie eshte dhe crregullimi i yndyrnave. Ju do te beni dhe sideremia dhe TIBC. Nese raporti midis tyre, x me 100 eshte me i vogel se 50 %, flitet per nje rritje reaktive te ferritinemise. Nuk ka ndikime ne organizem dhe nuk ka vlere ushqimi. Duhet te trajtohet crregullimi i yndyrnave, te eleminohet perdorimi i alkoolit, te korrigjohet dhe hiperferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Prill 2019 në 03:04

Përshëndetje doktor jam e shqetësuar pasi burri tim i ka dal Triglycerides 454 dhe ferritina 4789 ng/ml. Ju lutem si mund të veprojmë në këtë rast çfarë djete duhet të bej qe ti ulen. Shum flm! Jam në pritje të një pergj. Punë të mbarë!

Dërguar nga Adela, më 05 Prill 2019 në 03:07

Pershendetje Adela, Nje nga shkaqet e rritjes se ferritinemsie eshte dhe crregullimi i yndyrnave. Ju do te beni dhe sideremia dhe TIBC. Nese raporti midis tyre, x me 100 eshte me i vogel se 50 %, flitet per nje rritje reaktive te ferritinemise. Nuk ka ndikime ne organizem dhe nuk ka vlere ushqimi. Duhet te trajtohet crregullimi i yndyrnave, te eleminohet perdorimi i alkoolit, te korrigjohet dhe hiperferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Prill 2019 në 03:07

Pershendetje Doktor,po ju shkruaj perseri pasi duke perdorur Ferro Sanolin perseri kam pasur shqetesime pra disa kruarje ne pjesen e kembeve .Nese ndroj preparatin mund te me rekomandoni ndonje tjeter?Ju faleminderit

Dërguar nga Margarita , më 05 Prill 2019 në 07:32

Pershednetje Margarita, mund te me tregoni cilat jane preparatet qe keni perdorur deri tani.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Prill 2019 në 07:32

Përshëndetje doktor jam e shqetësuar pasi burri tim i ka dal Triglycerides 454 dhe ferritina 4789 ng/ml. Ju lutem si mund të veprojmë në këtë rast çfarë djete duhet të bej qe ti ulen. Shum flm! Jam në pritje të një pergj. Punë të mbarë!

Dërguar nga Adela, më 05 Prill 2019 në 12:05

Pershendetje Adela, Nje nga shkaqet e rritjes se ferritinemsie eshte dhe crregullimi i yndyrnave. Ju do te beni dhe sideremia dhe TIBC. Nese raporti midis tyre, x me 100 eshte me i vogel se 50 %, flitet per nje rritje reaktive te ferritinemise. Nuk ka ndikime ne organizem dhe nuk ka vlere ushqimi. Duhet te trajtohet crregullimi i yndyrnave, te eleminohet perdorimi i alkoolit, te korrigjohet dhe hiperferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Prill 2019 në 12:05

Pershendetje Doktor,une kam perdorur Ferro Sanolin pa vitaminat shoqeruese si me thate kisha vit B6 dhe Vit C. Ju faleminderit

Dërguar nga Margarita , më 09 Prill 2019 në 07:24

Pershendetje Margarita, nese ju keni me te vertete anemi nga mungesa e hekurit (Hb < 12 gr/dl dhe ferritinemia < 20 ng/ml(, ju keni nevoje te merrni preprate te hekurit. Mund te perdorni Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite, ose Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/dite.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Prill 2019 në 07:24

Pershendetje Doktor,une kam perdorur Ferro Sanolin pa vitaminat shoqeruese si me thate kisha vit B6 dhe Vit C. Ju faleminderit

Dërguar nga Margarita , më 09 Prill 2019 në 07:24

Pershendetje Margarita, nese ju keni me te vertete anemi nga mungesa e hekurit (Hb < 12 gr/dl dhe ferritinemia < 20 ng/ml(, ju keni nevoje te merrni preprate te hekurit. Mund te perdorni Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite, ose Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/dite.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Prill 2019 në 07:24

Pershendetje Doktor,une kam perdorur Ferro Sanolin pa vitaminat shoqeruese si me thate kisha vit B6 dhe Vit C. Ju faleminderit

Dërguar nga Margarita , më 09 Prill 2019 në 07:24

Pershendetje Margarita, nese ju keni me te vertete anemi nga mungesa e hekurit (Hb < 12 gr/dl dhe ferritinemia < 20 ng/ml(, ju keni nevoje te merrni preprate te hekurit. Mund te perdorni Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite, ose Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/dite.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Prill 2019 në 07:24

Pershendetje doktor,un jam 26 javeshe shtatzan,ferritinen e kam 10,hgb 12,sideremin 160 dhe rbc 4000,,,a duhet te mar un preparate hekuri pervec hekurit qe kane multivitaminat,dhe a e demton vlera e ulet e ferritines fetusin?

Dërguar nga Mirela, më 17 Prill 2019 në 07:31

Pershendetje Mirela, ju konsideroheni me mungese te hekurit (ferritinemia < 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat 60-70 ng/ml). Ju do te merrni 2 muaj preprate te hekurit me doze mjekuese. Suplementet e hekurit jane te pamjaftueshme per te mbushur depot.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Prill 2019 në 07:31

Pershendetje doktor,jam 27 vjec,bera analizat dhe rezultatet jane: rbc-4.44, hgb-12.4, hct-37.2, sedimenti 54 dhe ferritina 5.48.Ndiej lodhje te vazhdueshme, pergjumje,keputje te kembeve nuk qendroj dot ne kembe dhe rrahje te shpeshta te zemres. Sot do te nis kuren me Tot'hema 3×1, vit C 100 mg 3×1 dhe Vitadep 1/dite. A eshte ky mjekimi i duhur, cfare me sugjeroni?

Dërguar nga Dorina, më 21 Prill 2019 në 01:56

Pershendetje Dorina, ju jeni me mungese te hekurit. Tothema nuk eshte preparat i pershtatshem. Perdorni Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Pas 2 muaj mjekim do te beni gjak komplet + ferritinemia. Vlera optimale e ferritinemia tek femrat adulte eshte 60-70 ng/ml,

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Prill 2019 në 01:56

Pershendetje doktor,jam 34 vjece bera analizat dhe rezultatet jane ferrtina 5.04 sideremia 41 dhe hemoglobina 11.ndiej keputje pergjumje dhe mungese perqendrimi.kam 2 dite qe mora kuren me heferol 350 mg 1 here ne dite dhe acid folik 5mg nje here ne dite.gjithashtu per nje infeksion vaginal kam marre kure miraclin 2 here ne dite por nuk e di nese kete te fundit mund ta marr gjate kohes qe po marr kuren e anemise dhe kura qe perdor per anemine a eshte kura e duhur.ushqime si kafja dhe caji a mund te konsumohen gjate periudhes se kures se anemise cfare sygjeroni JU FALEMINDERIT!

Dërguar nga Matilda, më 22 Prill 2019 në 09:09

Pershendetje Matilda, ju keni anemi te lehte nga mungesa e hekurit. Mjekimi me Heferoli eshte 2 here ne dite, epr te pakten 3 muaj rresht. Pas 1 muaji kontrollohet hemoglobina dhe pas 3 muaj dhe ferritinemia, me synimin e korrigjimit te plote te tyre. Nuk ka problem nese do te marresh dhe antibiotike, mund te kene rreth 1 ore diference nga marrja e njera-tjetres.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Prill 2019 në 09:09

Pershendetje doktor,jam 27 vjec,bera analizat dhe rezultatet jane: rbc-4.44, hgb-12.4, hct-37.2, sedimenti 54 dhe ferritina 5.48.Ndiej lodhje te vazhdueshme, pergjumje,keputje te kembeve nuk qendroj dot ne kembe dhe rrahje te shpeshta te zemres. Sot do te nis kuren me Tot'hema 3×1, vit C 100 mg 3×1 dhe Vitadep 1/dite. A eshte ky mjekimi i duhur, cfare me sugjeroni?

Dërguar nga Dorina, më 22 Prill 2019 në 16:03

Pershendetje Dorina, ju jeni me mungese te hekurit. Tothema nuk eshte preparat i pershtatshem. Perdorni Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Pas 2 muaj mjekim do te beni gjak komplet + ferritinemia. Vlera optimale e ferritinemia tek femrat adulte eshte 60-70 ng/ml,

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Prill 2019 në 16:03

Përshëndetje doktor! Vajza ime 25 vjeçe lodhet shpejt, ka një temperaturë 3.1 ose 37.2 prej një periudhe mbi 1 vjeçare, ankohet për nje dhimbje koke re cila i jep përzierje dhe rrallë edhe të vjella.I çahen këndet e buzëve dhe ka disa muaj që po dobësoet dhe disa herë duket sikur fiket. Për këtë arsye ka bërë disa herë analiza gjak komplet dhe rezultatet e para një jave janë këto: HGB 12.4, RBC 4.83, PLT 236, WBC 7,53, Iron 105, Ferritinemia 12.71. Theksoj se Ferritinemia ka ardhur duke u ulur në vite, nga 45.3 që e ka pasur në 2016, vjet 18.7 dhe para pak ditësh 12.71. Deri më tani nuk ka marrë asnjë mjekim pasi mendoj që të vendoset një diagnozë. Çfarë më sugjeroni doktor?Ju falenderoj.

Dërguar nga Gleda Toli, më 27 Maj 2019 në 04:52

Pershendetje Gleda, vajza juaj ka deficit te hekurit. Do te marri per 2 muaj 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë plus 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë dhe pas mjekimit do te beni: gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines. Vlera optimale e ferritinemise tek femrat adulte eshte rreth 60-70 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Maj 2019 në 04:52

pershendetje doktor bera analizat e gjakut pasi ndjehesha keq mezi mbushesha jme fryme dhe kisha keputje totale dhe mpirje te gistave dhe ferretina me doli 8.7 nen norme

Dërguar nga Amarilda, më 28 Maj 2019 në 12:26

Pershendetje Amarilda, ju keni deficit te hekurit (ferritinemia tek femrat < 20 ng/ml). Deficiti i Hekurit jep lodhje, keputje, mpirje te anesive, humbje te ekuilibrit. Nese Hb eshte > 12 gr/dl j udo te mjekoheni per te pakten 2 muaj, nese keni dhe anemi nga mungesa e hekurit per te pakten 3 muaj rresht, me synimi ne korrigjimit te anemise dhe te vete deficitit te hekurit *60-70 ng/ml per femrat adulte).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 28 Maj 2019 në 12:26

Pershendetje! Kam bere disa analiza para 2 muajsh dhe me dolen keto vlera te gjakut komplet leukocite 5.4 eritocite 4.61 hb 11.7 trombocite 200 mcv 76 mch 25.2 ferritina 2.31 ng/dl. Mora mjekim me Folifer per 2 muaj Doja te me udhezonit cfare te bej? Cfare analizash te perseris. Ju faleminderit!

Dërguar nga Kejsi, më 01 Qershor 2019 në 17:15

Pershendetje Kejsi: gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines. Ne varesi te vleres se ferritinemise, vleresohet dhe vazhdimi ose jo i mjekimit me preparate te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 02 Qershor 2019 në 17:15

Pershendetje! Kam bere disa analiza para 2 muajsh dhe me dolen keto vlera te gjakut komplet leukocite 5.4 eritocite 4.61 hb 11.7 trombocite 200 mcv 76 mch 25.2 ferritina 2.31 ng/dl. Mora mjekim me Folifer per 2 muaj Doja te me udhezonit cfare te bej? Cfare analizash te perseris. Ju faleminderit!

Dërguar nga Kejsi, më 01 Qershor 2019 në 17:26

Pershendetje Kejsi: gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines. Ne varesi te vleres se ferritinemise, vleresohet dhe vazhdimi ose jo i mjekimit me preparate te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 02 Qershor 2019 në 17:26

Pershendetje! Kam bere disa analiza para 2 muajsh dhe me dolen keto vlera te gjakut komplet leukocite 5.4 eritocite 4.61 hb 11.7 trombocite 200 mcv 76 mch 25.2 ferritina 2.31 ng/dl. Mora mjekim me Folifer per 2 muaj Doja te me udhezonit cfare te bej? Cfare analizash te perseris. Ju faleminderit!

Dërguar nga Kejsi, më 01 Qershor 2019 në 17:41

Pershendetje Kejsi: gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines. Ne varesi te vleres se ferritinemise, vleresohet dhe vazhdimi ose jo i mjekimit me preparate te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 02 Qershor 2019 në 17:41

Pershendetje! Kam bere disa analiza para 2 muajsh dhe me dolen keto vlera te gjakut komplet leukocite 5.4 eritocite 4.61 hb 11.7 trombocite 200 mcv 76 mch 25.2 ferritina 2.31 ng/dl. Mora mjekim me Folifer per 2 muaj Doja te me udhezonit cfare te bej? Cfare analizash te perseris. Ju faleminderit!

Dërguar nga Kejsi, më 01 Qershor 2019 në 17:51

Pershendetje Kejsi: gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines. Ne varesi te vleres se ferritinemise, vleresohet dhe vazhdimi ose jo i mjekimit me preparate te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 02 Qershor 2019 në 17:51

mirdita doktor dua nje keshill prej teje e kam homoglobinen 6,9 a mundet me ushqim ta permiresoj

Dërguar nga elmedin, më 06 Qershor 2019 në 01:31

Pershendetje, Elmedin, sic mund ta keni lexuar, eshte e pamundur te korrigjohet anemia me ushqime, akoma me shume deficiti i hekurit. Vetem duke marre preparatin e duhur, dozen e duhur, per kohen e duhur mund te arrish korrigjimin e anemise dhe te shkakut te anemise, deficitin e hekurit (nese eshte anemia nga mungesa e hekurit).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Qershor 2019 në 01:31

mirdita doktor dua nje keshill prej teje e kam homoglobinen 6,9 a mundet me ushqim ta permiresoj

Dërguar nga elmedin, më 06 Qershor 2019 në 01:31

Pershendetje, Elmedin, sic mund ta keni lexuar, eshte e pamundur te korrigjohet anemia me ushqime, akoma me shume deficiti i hekurit. Vetem duke marre preparatin e duhur, dozen e duhur, per kohen e duhur mund te arrish korrigjimin e anemise dhe te shkakut te anemise, deficitin e hekurit (nese eshte anemia nga mungesa e hekurit).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Qershor 2019 në 01:31

Pershendetje doktor, si fillim faleminderit per shkrimin e detajuar pasi sigurova shume informacion ( per te cilin nuk isha fare ne dijeni ) Kam kohe qe ndihem e pafuqishme , e lodhur , me duket sikur me "keputen " kembet qe tek gjunjet dhe poshte , dhe krahet qe tek berrylat e poshte.. gjithashtu ndjej pergjumje dhe djersitje . Keto simptoma nuk i kam gjithe kohen por here pas here dhe te gjitha bashke filloj me lodhje , pergjumje dhe djersitje ... Bera analizen e gjakut dhe hemoglobina me doli 11.7 sot bera edhe IRON e cila me doli 34.7 nga 59-158 qe eshte norma (sedi nese jam e sakte per normen) .Para se te shkoj tek mjeku , ju cfare me sygjeroni te bej ( jo se nuk kam besim tek mjeket ketu por nga eksperienca e familjes kura qe ju eshte dhene nuk i ka zgjidhur problemet me anemine nenes sime. ) Faleminderit paraprakisht Diten e mire

Dërguar nga Blerta, më 14 Qershor 2019 në 07:17

Pershendetje Blerta, ju keni aktualisht nej anemi te lehte. Ne shumien e rasteve eshte nga mungesa e hekurit. Ju keni bere sideremine qe eshte e ulur dhe eshte ne favor te mungeses se hekurit, por per ne rendesi ka Ferritinemia. Kur ajo eshte < 20 ng/ml tek femrat, konsiderohet mungese hekuri dhe do te mjekoheni me hekur per te pakten 2 muaj rresht dhe pas 2 muaj mjekim riperseritet gjak komplet + Ferritinemia. Per te rriturit une perdor me shpesh Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite + Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/dite. Ne mes ose pas ushqimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Qershor 2019 në 07:17

Pershendetje doktor. Faleminderit per informacionin e detajuar. Pasi kreva analizat, me dolen keto rezultate: HGB 9.1 HCT 29.8 MCV 73.4 HBA 98.1 HBA2 1.9 TIBC 478.4 FERRITINA 2.3 IRON 2 Kam lodhje dhe pagjumesi. Ju cfare me rekomandoni. Faleminderit.

Dërguar nga Alma, më 29 Qershor 2019 në 15:29

Pershendetje Ana, duhet te kishit shenuar dhe vleren e RBC, WBC, Plt. Te dhenat jane ne favor te Anemia nga Mungesa e Hekurit. 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. 4-Acidi Folik 5 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. Per te pakten 3 muaj rresht, pas 1 muaji behet gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Qershor 2019 në 15:29

Pershendetje doktor. Faleminderit per informacionin e detajuar. Pasi kreva analizat, me dolen keto rezultate: HGB 9.1 HCT 29.8 MCV 73.4 HBA 98.1 HBA2 1.9 TIBC 478.4 FERRITINA 2.3 IRON 2 Kam lodhje dhe pagjumesi. Ju cfare me rekomandoni. Faleminderit.

Dërguar nga Alma, më 29 Qershor 2019 në 15:41

Pershendetje Ana, duhet te kishit shenuar dhe vleren e RBC, WBC, Plt. Te dhenat jane ne favor te Anemia nga Mungesa e Hekurit. 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. 4-Acidi Folik 5 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. Per te pakten 3 muaj rresht, pas 1 muaji behet gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Qershor 2019 në 15:41

Duke ju falemderuar per pergjigjen, po jap edhe te dhenat e tjera. RBC 4.06 WBC 6,3 PLT 387 Mosha 43 vjec. Faleminderit edhe nje here.

Dërguar nga Alma, më 30 Qershor 2019 në 12:18

Pershendetje Ana, vazhdoni sic ju kam shkruar me pare.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 01 Korrik 2019 në 12:18

pershendetje doktor, une jam Mira 42 vjec, pasi bera analizat e gjakut me doli hemoglobina 9.9 dhe ferritina 3.33, kam 3 dite qe sipas recetes se mjekes po pi 3 here ne dite tot hema ampula dhe vit c dhe vitamina b komplet, por po shikoja ne komentet tuaja qe tothema nuk eshte praparat i mire, mund te me keshilloni si duhet te veproj? desha te shtoj qe kam efekte anesore me kete mjekim perzierje, te vjella dhe dhimbje koke dhe munges oreksi, nuk kam deshire te ha asgje, ju falenderoj shume nese me pergjigjeni

Dërguar nga Mira , më 04 Korrik 2019 në 12:17

Pershendetje Mira, nese nuk reaksion nga medikamentet, une perdor me shpesh 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. 3-Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. ne mes ose pas ushqimit. Mjekimi do te vazhdoje për te paktën 3 muaj rresht. Pacienti do të rikontrollohet me gjak komplet pas 1 muaj dhe pas 3 muaj mjekim me gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Korrik 2019 në 12:17

Pershendetje doktorr , kam vajzen 2 vjeqe me keto analiza Hgb 98. gra% 26,9. Lym% 67,9. Lym 6,7. Mpv 7,7. Plt 437. Keto vlera gjate pasqyres se gjakut dolen disa te ngritura e disa te ulura gjithashtu hekuri 13. Qka mundet te kete vajza pasi qe mjeku nuk e murr shum seriozisht rastin dhe vajza u semur perseri edhe dy here tjera nga fyti dhe tashme gjithe oreksi i ka humbur duhet me te mashturar ta ushqej kur me heret ka ngeren me gjithe qefe dhe pa naze, ju falenderoj .

Dërguar nga Njomza, më 08 Korrik 2019 në 09:43

Pershendetje Njomza, vajza ka nje anemi te lehte, por nuk eshte shkaktare e shqetesimeve qe ka vajza (semundjes se fytit). Ju do te diskutoni me pediatrin, qe te mund ti shtoje dhe trajtim me hekur.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Korrik 2019 në 09:43

pershendetje doktor. jam 45 vjece, kam bere analizat dhe pata keto rezultate: RGB 9, MCV 66, MCH 21, sideremia 16, ferritina 4.2, . nuk jam kuruar asnjehere, cfare me sygjeroni? flm

Dërguar nga brunilda, më 11 Korrik 2019 në 08:16

Pershendetje Brunilda, duhet te shenoni dhe vlerat e tjera: RBC, WBC, Plt. Gjithsesi te dhenat flasin per Anemia nga Mungesa e Hekurit, per te cilen duhet te trajtoheni me preparatet e hekurit, doze mjekuese (200 mg hekur elementar), per te pakten 3 muaj rresht, me synimin e korrigjimit te anemise fillimisht (Hb > 12 gr/dl) dhe ferritinemia (rreth 60 ng/ml tek femrat adulte).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Korrik 2019 në 08:16

Rendesi ka dhe zbulimi i shkakut te mungeses se hekurit, qe ne pergjithesi eshte humbje e perseritur e gjakut dhe tek femrat qe kane menstruacione, jane menstruacionet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Korrik 2019 në 08:16

Pershendetje Doktor,jam Margarita 56 nga Korca kam komunikuar me Ju ne Prill 2019.Kam bere analizat e gjakut dhe kam marre keto rezultate : WBC 5.4*10, RBC +5.59*10, HGB 14.0s/dL ,HCT 43.6%, MCV-78.0fL, MCH -25.0ps, MCHC32.1s/dL, PLT 148*10, IRON2 15.5ng/dL, Calcium 9.87 mg/dl , LYM 33.3% MXD 10.7% NEUT 56% RDW -SD 44.7 fL RDW CV 14.9% PDW11.4fL MPV -8.3 fL P LCR 14.8%. Fertinemi 18.15ng/mL.Feritinemin ne 10 mars 2019 e kam patur 1.6.Pas mjekimit me Tardyferon per dymuaj kam rezultatet e me siperme.Ju lutem c fare me keshilloni ?Mund te marr perseri mjekim ?Une e ndjej qe kam permiresim po ndonjehere shikimi me shoqerihet me pika te vogle te zeza ose njeri vesh ndonje dite me ben pak zhurme.Ju faleminderit per deshiren dhe vullnetin e mire qe kini gjithmone per keshillat Tuaja shume te vlefshme .Shendet te kini e gjithe te mirat.

Dërguar nga Margarita Janko, më 13 Korrik 2019 në 07:58

Pershendetje Margarita, ju keni akoma mungese te hekurit. Per 2 muaj merrni 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj.dhe pas 2 muaj beni ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Korrik 2019 në 07:58

Pershendetje Doktor,dhe nje sqarim do Ju lutesha.Perdorimi i Ferosanolit Duodenal dhe i Tardyferonit me shkaktonin reaksion,kam merak se mbase dhe Heferoli mos me sjell shqetesim.Shqetesimi ishte i formes si urtikarje vetem ne pjesen e kembeve dhe ndonje ne trup apo fytyre,me teper ma jepte ferosanoli dhe pak me pak Tardyferoni.Faleminderit per keshillat Tuaja.

Dërguar nga Margarita Janko, më 15 Korrik 2019 në 13:10

Pershendetje Margarita, duhet ta provosh prepratin qe ta vleresosh. Nese ju jep urtikarie, shume e thjeshte eshte, nderprite dhe vleresohen preparate te tjera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Korrik 2019 në 13:10

Pershendetje Doktor,dhe nje sqarim do Ju lutesha.Perdorimi i Ferosanolit Duodenal dhe i Tardyferonit me shkaktonin reaksion,kam merak se mbase dhe Heferoli mos me sjell shqetesim.Shqetesimi ishte i formes si urtikarje vetem ne pjesen e kembeve dhe ndonje ne trup apo fytyre,me teper ma jepte ferosanoli dhe pak me pak Tardyferoni.Faleminderit per keshillat Tuaja.

Dërguar nga Margarita Janko, më 15 Korrik 2019 në 13:15

Pershendetje Margarita, duhet ta provosh prepratin qe ta vleresosh. Nese ju jep urtikarie, shume e thjeshte eshte, nderprite dhe vleresohen preparate te tjera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Korrik 2019 në 13:15

Pershendetje Doktor Kam renie flokesh te shumte Kam bere analizat e gjakut dhe ferrotinimia me doli 30 Vitamina D 12 TSH me ka dale 4,2( jam kuruar me eutirox per 3 muaj dhe vlera ka dale 3.5 Cfare mund te bej

Dërguar nga Anela, më 29 Korrik 2019 në 15:35

Pareshendetje Anela, nje nga shkaqet qe bien floket eshte mungesa e hekurit qe vleresohet me vleren e ulet te ferritinemia (< 20 ng/ml). Vlera 30 ng/ml, eshte nje vlere e mrie dhe si rregull nuk e justifikon renien e flokeve. Meqenese ne synojme nje vlere te ferritinemia per femrat adulte rreth 60 ng/ml, ju mund te merrni per 1 muaj (nese nuk keni reaksion): 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj.Dhe pas 1 muaj rivlereso dhe ferritinemia dhe ndryshimin ose jo ne renien e flokeve.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Korrik 2019 në 15:35

Pershendetje Doktor Kam renie flokesh te shumte Kam bere analizat e gjakut dhe ferrotinimia me doli 30 Vitamina D 12 TSH me ka dale 4,2( jam kuruar me eutirox per 3 muaj dhe vlera ka dale 3.5 Cfare mund te bej

Dërguar nga Anela, më 29 Korrik 2019 në 15:35

Pareshendetje Anela, nje nga shkaqet qe bien floket eshte mungesa e hekurit qe vleresohet me vleren e ulet te ferritinemia (< 20 ng/ml). Vlera 30 ng/ml, eshte nje vlere e mrie dhe si rregull nuk e justifikon renien e flokeve. Meqenese ne synojme nje vlere te ferritinemia per femrat adulte rreth 60 ng/ml, ju mund te merrni per 1 muaj (nese nuk keni reaksion): 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj.Dhe pas 1 muaj rivlereso dhe ferritinemia dhe ndryshimin ose jo ne renien e flokeve.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Korrik 2019 në 15:35

Pershendetje Doktor Uroj te jeni mire! Une kam nje vajze 4 vjec dhe vlerat e saj te analizave jane sideremi 66 ug/dl,ferritine 24.9 ng/ml Hemoglobin a 11.8g/dl, hematokondrit 37.7 ne %. Eshte e zbehte ne fytyre por shume aktive si femije,nuk e konsumon mishin pasi nuk e ka qef pervecse ne supa lengun e tij. Duhet te marr ndonje suplement apo jane vlera normale per femije te kesaj moshe? Ju falenderoj marsida

Dërguar nga Marsida , më 01 Gusht 2019 në 08:35

Pershendetje Marsida, vlerat i ka shume te mira. Nuk ka nevoje per asgje dhe lereni te luaje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 02 Gusht 2019 në 08:35

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 03:16

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 03:16

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 03:56

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 03:56

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 05:25

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 05:25

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 07:19

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 07:19

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 12:50

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 12:50

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 14:18

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 14:18

Pershendetje Dr. Lako. Jam shume e shqetesuar pasi kam marre pergjigjet e analizave te gjakut dhe ferritina me ka dale 3; hekuri 14 ndersa hormoni i teroides 9.81. Une jam 44 vjec,prej vitesh vuaj nga anemia ferrodeficitare dhe thuajse cdo vit kam perdorur hekur 2-3 muaj. Ju lutem, cfare me rekomandoni? Faleminderit dhe pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 14 Shtator 2019 në 17:29

Pershendetje Enkeleda, sigurisht ju keni Mungese te Hekurit, mundet dhe anemi nga mungese e hekurit (nuk eshte paraqitur hemoglobina), por kjo eshte shume e zakonshme. Me te vertete mjekoheni, por varet cfare preprati merrni, cfare doze, arrihet korrigjimi i anemise dhe i mungeses se hekurit. Dhe ajo qe ka me shume rendesi eshte shkaku i mungeses se hekurit (zakonisht tek femrat eshte Cikli Menstrual), qe po ekzistoi dhe po u korrigjove plotesisht, problemet hematologjike do te perseriten. Ju mund te vini nej dite per ta diskutar dhe trajtuar sic duhet kete problem. Per TSH, = Hipotireoza dhe do te diskutoni me endokrinologun, por jane dy probleme qe nuk kane asnje lidhje midis tyre.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2019 në 17:29

Faleminderit per pergjigjen dhe kohen Tuaj dr. Lako! Atehere po shkruaj me poshte edhe vlerat e munguara: HGB 8.2 (prej rreth 10 vitesh eshte ne kete vlere edhe pas perdorimit te hekurit ne forma te ndryshme; IRONORM, SIDERAL...etj. ) WBC 7650; RBC 4.760.000 .cikli menstrual, (qe eshte pare edhe si shkak kryesor i anemise ferrodeficitare) ka qene abondant qe prej fillimit dhe vijon. Duhet ndjekur gjaku apo teroidja me prioritet, (sepse duke qene se ishin oraret e zena me eshte fiksuar takimi ne 3 tetor me dr. Yllin per teroiden)? dhe ndjese per pyetjen, por cfare ndodh nqs ferritina behet 0 ? Ju falenderoj dhe njehere dhe ju uroj pune te mbare!

Dërguar nga Enkeleda, më 16 Shtator 2019 në 06:56

Pershendetje Enkeleda, Anemia nga Mungesa e Hekurit, prej vete emrit e kupton qe shkaku i Anemise eshte Mungesa e Hekurit. Pra ne fillim duhet te kesh mungese te hekurit (ferritinemia 0-20 ng/ml) dhe me pas mund te instalohet anemia nga mungesa e hekurit. Pra nese ka anemi, ferritinemia eshte 0 ng/ml. Mungesa e Hekurit = Humbje e gjakut. Nuk ka lidhje fare me tiroiden. Nese nuk rregulloni fluksin e gjakut menstrual, mjekimi nuk do te jete i suksesshem dhe nese eshte, shume shpejt do te humbasi, sic ju ndodh juve.Problemi baze = Humbjet e perseritura te gjakut, pasoje e tij = mungesa e hekurit, pasoje e mungeses se hekurit eshte anemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Shtator 2019 në 06:56

Pershendetje doktor jam Adnani nga kosova jam 30 vjeqar deshta te pyes kam perbleme me hekur kam maramendje plagshti me ndalte fryma xhat fjetjes dhe shum zbenah në likur floket me bin dhe në shikim po me dalin disa topa te zi. Kam te mjeku kam bër analiza hemogramit me tha qe ke anemi te let me dha terapi 2 jav e ti perdori heferol 1 here në dit ka nje Dhe vitamina b2 b6 b12 . Hemoglobina me ka dal 124. Deshta nje keshill nga ti doktor ju faleminderit.

Dërguar nga Adnan , më 20 Shtator 2019 në 03:57

Pershendetje Adnan, Hb 124 gr/l konsiderohet anemi e lehte. Per te pare nese keni mungese te hekurit, te behet ferritinemia. Nese Ferritinemia < 30 ng/ml konsideroheni me mungese te hekurit dhe duhet te merrni mjekimin me hekur. Heferoli eshte preparati i duhur, por me 2 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Dhe shoqerohet me Vitamina C dhe Vitamina B6, pa qene nevoje te vitaminave te tjera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Shtator 2019 në 03:57

Pershendetje doktor jam alketa kam maman e cila eshte 80 vjec vuan nga zemra e tiroidja i kam bere analizat e gjakut dhe vlerat i kane dale eritrocitet 7.41 ,hgb12.9 mcv58 .2 i bera feritinen i doli e ulet tani i ka filluar nje kruarje ne ekstremitete kryesisht e ka patur dhe me perpara po tani eshte bere me e theksuar sh bezdisese cfar me keshilloni ju lutem ti perdor

Dërguar nga Alketa, më 21 Shtator 2019 në 04:59

Pershendetje Alketa, numeri i eritrociteve eshte i rritur. Me kaq te dhena dyshon per Talasemia Minor, per kete duhet te besh Elektroforezen e Hemoglobines. Nese ka dhe te kruara, akoma me shume nese eshte pakesuar dhe ferritinemia, mund te dyshohs per nje kombinim te Talasemia Minor me Policitemia. Do te behen dhe LDH, uricemia, eritrosedimenti, Vitamina B12. Probabilisht dhe nje mutacion gjenetik JAK2V679F.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Shtator 2019 në 04:59

Pershendetje doktor.Ferritina me ka dal 259 ng.nese e kan bo analizen mir. A hemoglobina 124 me ka dal.

Dërguar nga Adnan , më 26 Shtator 2019 në 05:30

Po vlera e eritrociteve (RBC) sa eshte ?

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Shtator 2019 në 05:30

Pershendetje Doktor! ne korrik analizat me dolen 60 hekuri, 10.2 ferritina ne gusht analizaat me dolen 21 hekuri, 8.8 ferritina ne shtator analizat me dolen 30.2 hekuri, 212 ferritina jam trajtuar me ferrotec, ferrovita, perseri ferrotec 2 kokrra + vitamin C200mg

Dërguar nga ediola, më 26 Shtator 2019 në 06:46

Pershendetje Ediola, ferritinemia eshte 212 ng/ml apo 21.2 ng/ml. Eshte e pamundur me suplemente hekuri qe merrni ju te shkoje ferritinemia 212 ng/ml. Nese eshte e tille, mundesi me e madhe te jete gabim i laboratorit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Shtator 2019 në 06:46

5.1 doktor RBC

Dërguar nga Adnan , më 26 Shtator 2019 në 06:49

Probabilisht ju keni Talasemia Minor. Do te beni Elektroforezen e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Shtator 2019 në 06:49

Faleminderit Doktor! atehere i bie te jete 21.2 ferritina se mu duk e cuditshme kjo shifer 212 ne fakt, dhe u shqetesova pak!! dhe sipas ketyre rezultateve shkak i uljes se hekurit dhe ferritines eshte semundje gastro apo shkak tjeter?

Dërguar nga ediola, më 27 Shtator 2019 në 06:32

Pershendetje Ediola, vlera 21.2 ng/ml, eshte nje vlere e mire, por vlera optimale per femrat eshte rreth 60 ng/ml. Ju duhet te vazhdoni mjekimin me preparatin e duhur, dozen e duhur dhe per me teper te arrihet rezultati i kerkuar. Shkaku kryesor i mungeses se hekurit eshte humbja e perseritur e gjakut, ku rolin kryesor tek femrat e kane humbjet me Ciklin Menstrual (95 % e shkakut) dhe 5 % humbje te dukshme ose te padukshme me urine, fece, prania e paraziteve.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Shtator 2019 në 06:32

Faleminderit Doktor! Atehere preparati i duhur eshte ferrotec2+2vitamin C(100mg) apo keni ndonje sugjerim tjeter?

Dërguar nga ediola, më 27 Shtator 2019 në 10:12

Ferrotec eshte suplement hekuri. 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj, ne mes ose pas ushqimit, per te pakten 2 muaj rresht.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 28 Shtator 2019 në 10:12

Pershendetje doktor. Kam bere analizat dhe ferretina me rezulton 6.06 ng/ml. Kurse eritrosedimenti eshte 35. Kam bere nje seance venoze, me thane qe duhet te bej dhe 4 seanca te tjera (nje here ne dy dite) e me pas te vazhdoj mjekimin nje here ne dite me ane te kokrrave Feramax 100 mg dhe vitamine c. Doja tju pyesja nese ju i rekomandoni seancat venoze, dhe nese eshte e sakte doza e mjekimit apo vetem mjekimi nepermjet kokrrave. Faleminderit.

Dërguar nga Djana, më 29 Shtator 2019 në 08:52

Pershendetje Djana, po i perdorim mjekimin intravenoz. Nje femer ka rreth 600 mg hekur rezerve dhe nese ke vetem deficiti te hekurit, pa anemia nga mungesa e hekurit do te duhen 6 ampula Sol. Ferrovin (qe perdorin ketu ne Shqiperi)100 mg hekur. Pas mbaron infuzioni, zakonisht pas 1 jave behet ferritinemia. Rruga intravenoze eshte rruga me e mire per te korrigjuar, por e perdorim jo shpesh se disa hera ka reaksione alergjike, flebite/tromboflebite lokale. Nese keto nuk ndodhin ngelet gjithmone opsioni me i mire. Nuk ka nevoje te vazhdosh mjekimin me pas me preparate orale, aq me teper qe Feramax ne pervojen tone nuk eshte nje preprarat i efektshem. Per me teper, po u mbushen depot e hekurit, nuk thithet me preprati i hekurit i marre nga goja.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Shtator 2019 në 08:52

Pershendetje Jam Gena 39 vjeç...para 20 ditesh kam bere analizat komplet dhe ferritin ..Rezultattet jane Hgb 11.6 Rbc 4.85 Hct 37.58 ferritina 3 .kam marre nje mjekim emacrit dhe b vital nje here ne dite??Cfare me rekomandoni te vazhdoj me keto ilace ...nuk pashe te permendej emri i asnjeres nga keto ilace qe une pi !!Faleminderit

Dërguar nga Migena Boci, më 01 Tetor 2019 në 03:52

Pershendetje Migena, ju keni Anemi te lehte nga Mungesa e Hekurit, Mjekimi qe po perdorni jane suplemente te hekurit. Preparati qe perdor me shpesh: Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite plus Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite plus Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/dite per te pakten 3 muaj rresht. Pas 1 muaj ido te beni gjak komplet dhe pas 3 muaj gjak komplet dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Tetor 2019 në 03:52

Pershendetje doktor. Kam bere analizat dhe keto jane rezultatet: WBC 9.21,HGB 5.5,RBC 3.72,MCV 52.2, RDWs 47.7 ,RDWc 23%,HCT 19.43%, MCH 14.8, MCHC 28.3 PLT 257 PCT 0.27% FERRITINEN se kam bere.

Dërguar nga roi, më 03 Tetor 2019 në 07:31

Pershendetje Roi, ju keni Anemia nga Mungesa e Hekurit, pavaresisht qe nuk e keni bere ferritinemia. Duhet te filloni mjekimin per korrigjimin e plote te anemsie dhe te vete deficitit te hekurit. Nese eshte mundur bejeni dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Tetor 2019 në 07:31

Pershendetje Doktor, te lutem nje ferritine 534, tek nje mashkull mosha 60 vjec mbi cfare na orienton? Te gjitha analizat e bera Gjak Komplet, transaminazat, bilanc biokimik dalin brenda normave. Ju falenderoj shume per pergjigjen.

Dërguar nga Eri, më 03 Tetor 2019 në 10:44

Pershendetje Eri, eshte nej rritje e lehte e ferritinemia. Nuk do te thote gjithmone qe ke mbingarkese me hekur. Ne pergjithesi keto vlera lidhen me perdorimin e alkoolit, dhjamosjen e melcise (ekografia), semundje reumatizmale, crregullimet e yndyrnave. Behen disa analzia dhe ekzaminime.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Tetor 2019 në 10:44

Pershendetje doktor, jam 33 vjec, bera analizat dhe me doli niveli i ferritines 2.87. Nuk kam pasur probleme me pare dhe nuk jam mjekuar nfonjehere per kete gje. Ndiej keputje here pas here, kam dhimbje koke te shpeshte, nderkohe qe kam bere kontroll te syve, dhembeve dhe sinozitit dhe isha ok nga keto. Gjithashtu kam edhe shume renie flokesh. A mund te me rekomandoni ndonje mjekim?Ju falenderoj paraprakisht!

Dërguar nga Erinda, më 04 Tetor 2019 në 14:00

Pershendetje Erinda, e sigurte eshte qe keni mungese te hekurit dhe qe mund ti justifikoje ankesat tuaja. Eshte problemi me i madh mjekesor ne Bote, sidomos per femrat. Sa eshte vlera e Hemoglobines ? Sigurisht qe duhet te mjekoheni per ta cuar vleren e ferritinemia rreth 60 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Tetor 2019 në 14:00

Pershendetje doktor e bera analizen e ferritines dhe rezultoi 2.04 mora mjekim me heferol dhe vitamin c per 3 muaj. Pyetja ime esht a do me ndihmojn keto ilace apo mund te me duhet nje medikament tjeter. Faleminderit!

Dërguar nga Roi, më 07 Tetor 2019 në 11:38

Pershendetje Roi, vlera aktuale e ferritinemise eshte para apo pas mjekimit. Nese eshte para mjekimit, Heferoli eshte nje preprat shume i mire per korrigjim. 2 x 1 kapsula/dite per 2 muaj rresht + Vitamina C. Pas 2 muaj do te riperseritet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 08 Tetor 2019 në 11:38

Per shendet je, jam Manuela, kam bere analiza e gjakut dhe ferritinemia me ka dale 5.8 ndersa sideremia dhe analizat e tjera ne rregull ll. Une kisha shqetesime si ndjesi shpimi ne gishta,dhimbje te forta koke, aritmia,(ekstrasistola),mora mjekim oviron 3 here ne dite,dhe dy muajthe e fundit e mora dy here ne dite(sepse akoma kisha pak anemi) por jo rregullisht (neglizhenca ime),gjithsej u mjekova per 5 muaj, tani kam gati tre muaj pa mjekim dhe po me fillojne ekstrasistolat(struktura e z3mres eshte ok), po kam ftohte,miza para syve,dhimbje koke,jo te vazhdueshme.Ka mundesi qe keto shenja te kene lidhje me anemine,ndoshta me ka filluar serish,kam has himoto por se di nese ka dhe kjo lidhje me anemine,faleminderit e pune te mbare

Dërguar nga Manuela, më 08 Tetor 2019 në 13:15

Pershendetje Manuela, pasi merret mjekimi behen dhe analizat e kontrollit: gjak komplet dhe ferritinemia. Nese Hb eshte mbi 12 gr/dl ju nuk keni anemi dhe nese ferritinemia juaj eshte rreth 60 ng/ml, nuk keni as mungese te hekurit. Pa nese jane keto vlera, nuk ka asnje justifikim per ankesat tuaja nga ana hematologjike.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Tetor 2019 në 13:15

Per shendet je, jam Manuela, kam bere analiza e gjakut dhe ferritinemia me ka dale 5.8 ndersa sideremia dhe analizat e tjera ne rregull ll. Une kisha shqetesime si ndjesi shpimi ne gishta,dhimbje te forta koke, aritmia,(ekstrasistola),mora mjekim oviron 3 here ne dite,dhe dy muajthe e fundit e mora dy here ne dite(sepse akoma kisha pak anemi) por jo rregullisht (neglizhenca ime),gjithsej u mjekova per 5 muaj, tani kam gati tre muaj pa mjekim dhe po me fillojne ekstrasistolat(struktura e z3mres eshte ok), po kam ftohte,miza para syve,dhimbje koke,jo te vazhdueshme.Ka mundesi qe keto shenja te kene lidhje me anemine,ndoshta me ka filluar serish,kam has himoto por se di nese ka dhe kjo lidhje me anemine,faleminderit e pune te mbare

Dërguar nga Manuela, më 08 Tetor 2019 në 13:33

Pershendetje Manuela, pasi merret mjekimi behen dhe analizat e kontrollit: gjak komplet dhe ferritinemia. Nese Hb eshte mbi 12 gr/dl ju nuk keni anemi dhe nese ferritinemia juaj eshte rreth 60 ng/ml, nuk keni as mungese te hekurit. Pa nese jane keto vlera, nuk ka asnje justifikim per ankesat tuaja nga ana hematologjike.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Tetor 2019 në 13:33

Prsh doktor jam 37 vjece dhe po bej 3 vjet qe kam anemi jam kuruar nga 2 muaj dhe e kam len sot bera analizat dhe me doli Wbc 6.62 Rbc 3,96 Ferritinemi 11.2 mjeku i familjes me keshilloj te marr ironorm 2 here ne dite pasi bera dhe bilirubin totale me doli e larte por brenda normave cfar me sygjeroni ju lutem Flm

Dërguar nga Pranvera , më 11 Tetor 2019 në 11:54

Pershendetje Pranvera, duhet te shkruani dhe ferritinemia. Nese Hb eshte 12 gr/dl dhe me e rritur, konsideroheni vetem me mungese te hekurit dhe do te merrni Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Nese Hb < 12 gr/dl do ta merrni por 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Synimi perfundimtar i mjekimit, Ferritinemia rreth 60 ng/ml. Bilurubina nuk lidhje me mungesen e hekurit, anemia nga mungesa e hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2019 në 11:54

Prsh doktor jam 37 vjece dhe po bej 3 vjet qe kam anemi jam kuruar nga 2 muaj dhe e kam len sot bera analizat dhe me doli Wbc 6.62 Rbc 3,96 Ferritinemi 11.2 mjeku i familjes me keshilloj te marr ironorm 2 here ne dite pasi bera dhe bilirubin totale me doli e larte por brenda normave cfar me sygjeroni ju lutem Flm

Dërguar nga Pranvera , më 11 Tetor 2019 në 11:55

Pershendetje Pranvera, duhet te shkruani dhe ferritinemia. Nese Hb eshte 12 gr/dl dhe me e rritur, konsideroheni vetem me mungese te hekurit dhe do te merrni Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Nese Hb < 12 gr/dl do ta merrni por 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Synimi perfundimtar i mjekimit, Ferritinemia rreth 60 ng/ml. Bilurubina nuk lidhje me mungesen e hekurit, anemia nga mungesa e hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2019 në 11:55

Pershendetje Doktor. Ju falenderoj shume per pergjigjen qe i jepni pyetjeve tona. I kam bere djalit 9 vjec disa analiza rutine dhe mi ka dale eozinofilet 4.8 vlera reference <3,dhe monocitet 5.9 vlera reference < 5, RDW - SD 33.6 referenca 37. A duhet ta ndjek me tej? Ka nevoje per analiza te tjera? Faleminderit!

Dërguar nga Eri, më 12 Tetor 2019 në 11:02

Pershendetje Eri, deri ne 4 % konsiderohen normale Eozinofilet. Dhe po ta vleresojme pak me te rritur (si rregull ne bejme nje kontroll te dyte), vleresojme alergjite dhe parazitozat. Nuk ka semundje te gjakut ne kete rast. Monocitet jane normale (2-10 %).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2019 në 11:02

Pershendetje doktor! Bera analizat dhe kam keto rezultate HGB 10.8 RBC 4.55• 10 ne fuqi 12 HCT 29.32 MCH 23.8 MCHC 36.9 Simptomat jane kto: ndjehem e lodhur me ushetojn veshet kam miza para sysh dhe ajo qe po me tmerron me shume eshte se kam therje ne anen e zemres dhe dhimbje te lehta ne shpatull dhe krah te majt. Kam bere eko dhe per zemer dhe te kater valvulat jane normal. A mund te jene therjet rezultat i anemise apo te kontollohem prap tek kardiologu? Faleminderit

Dërguar nga Diana, më 12 Tetor 2019 në 14:24

Pershendetje Diana, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga Mungesa e Hekurit (duhet te beni ferritinemia). Si rregull kjo anemi dhe ne kete nivel, nuk jep shqetesime ne zemer. Gjithsesi kjo anemi, ka nje te mire, nese e trajton sic duhet eshte plotesisht e korrigjueshme dhe kur korigjohet, rivleresohen dhe njehere shqetesimet tuaja. Vleresoni dhe mundesine e dhimbjeve muskulare ose te stomakut.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2019 në 14:24

Pershendetje doktor! Bera analizat dhe kam keto rezultate HGB 10.8 RBC 4.55• 10 ne fuqi 12 HCT 29.32 MCH 23.8 MCHC 36.9 Simptomat jane kto: ndjehem e lodhur me ushetojn veshet kam miza para sysh dhe ajo qe po me tmerron me shume eshte se kam therje ne anen e zemres dhe dhimbje te lehta ne shpatull dhe krah te majt. Kam bere eko dhe per zemer dhe te kater valvulat jane normal. A mund te jene therjet rezultat i anemise apo te kontollohem prap tek kardiologu? Faleminderit

Dërguar nga Diana, më 12 Tetor 2019 në 14:33

Pershendetje Diana, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga Mungesa e Hekurit (duhet te beni ferritinemia). Si rregull kjo anemi dhe ne kete nivel, nuk jep shqetesime ne zemer. Gjithsesi kjo anemi, ka nje te mire, nese e trajton sic duhet eshte plotesisht e korrigjueshme dhe kur korigjohet, rivleresohen dhe njehere shqetesimet tuaja. Vleresoni dhe mundesine e dhimbjeve muskulare ose te stomakut.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2019 në 14:33

Pershendetje doktor! Bera analizat dhe kam keto rezultate HGB 10.8 RBC 4.55• 10 ne fuqi 12 HCT 29.32 MCH 23.8 MCHC 36.9 Simptomat jane kto: ndjehem e lodhur me ushetojn veshet kam miza para sysh dhe ajo qe po me tmerron me shume eshte se kam therje ne anen e zemres dhe dhimbje te lehta ne shpatull dhe krah te majt. Kam bere eko dhe per zemer dhe te kater valvulat jane normal. A mund te jene therjet rezultat i anemise apo te kontollohem prap tek kardiologu? Faleminderit

Dërguar nga Diana, më 12 Tetor 2019 në 14:33

Pershendetje Diana, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga Mungesa e Hekurit (duhet te beni ferritinemia). Si rregull kjo anemi dhe ne kete nivel, nuk jep shqetesime ne zemer. Gjithsesi kjo anemi, ka nje te mire, nese e trajton sic duhet eshte plotesisht e korrigjueshme dhe kur korigjohet, rivleresohen dhe njehere shqetesimet tuaja. Vleresoni dhe mundesine e dhimbjeve muskulare ose te stomakut.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Tetor 2019 në 14:33

Pershendetje jam i interesuar te di se cfare perisi duhet te mbajme kur e kemi hekurin e larte ne gjak ju lutem cfare duhet te hame...

Dërguar nga Romario Tafa, më 15 Tetor 2019 në 04:46

Pershendetje Romario, si rregull eshte e pamundur ta shmangesh hekurin nga ushqimet. Nje sasi hekuri merret dhe nga tenxheret metalike ku zihet usuhqimi. Nese keni ferrtiinemi te ritur me Saturim Transferrine 20-50 %, nuk ka asnje nevoje te mbash dieta per te kufizuar hekurin. Mund te kete kuptim vetem ne rastet me ferritinemi te rritur dhe Saturim Transferrine > 50 %.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Tetor 2019 në 04:46

Pershendetje doktor. Une kam pas Ca shqetesime tension te ulet 80me 50 rrahje te shpeshta e si keputje. Une dua te filloj nje shtatzani.E me ca analiza mka dal ferritina 12,6ng/ml Rbc 3,76 L , hgb 12,2 g/dl,hct 38, pct 160,plt 204. Hekuri 102.. A eshte e nevojshme ndonje gje shtese pervec acidit folic?

Dërguar nga Ina, më 16 Tetor 2019 në 05:35

Pershendetje Ina, aktualisht ju keni Deficit te Hekurit, nuk eshte pengese per shtatezanine, por duhet ta korrigjoni. Nese jetoni ne Shqiperi, do te merrni per 2 muaj rresht: Ironorm 3 x 1 kapsula/dite dhe pas 2 muaj do te beni gjak komplet, ferritinemia. Nje here ne jete behet dhe elektroforeza e hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Tetor 2019 në 05:35

Pershendetje doktor.Ju flm.per pergjigjet tuaja.Kam gati 1 vit qe kam zbuluar qe Ferritini me ka dal i ulet.ne Nentor e kisha Ferritinin 4.3.Piva 3 muaj "FeroSac"shkrihen ne uje.Sikur me sollen pak ne terezi.Pasi kisha marje mendsh humbje ekulibri..Ne mars e bera Ferritinin me doli 14.Tani e bera prap analizat me doli Ferritini 24.1ng m/L mpasi sa her qe me vijn periodat fillojne siptomat humbje ekulibri.Nevrike nje ndjesi e keqe humori keq.Une jetoj ne Athine dhe do ti paraqesh analizat sic i kane shkruar keta ne gjuhen mjekesore. (WBC) 7.09 K/ μl (NEUT) 59.9% (LYM) 28,4% (MONO)10.3% (EOS) 0,7% (BAS0),07% (RBC) 4,67 M/μL (HGB) 14,5 gr/dL (HTC) 42,9% (MCV) 91,fl MCH) 30,9 pg (MCHC) 33,7gr/dL (RDW-CV) 12,2% (PLT) 384K/μl (PCT) 0,35% (MPV) 9,0 fl (PDW) 15,1% FERRATINI 24.1ng m/L Doja qe te dija kuren me mendinin tuaj...Ju flm per kohen tuaj.

Dërguar nga Elda Shehaj, më 16 Tetor 2019 në 06:25

Pershendetje elda, aktualisht klasifikoheni vetem me Deficiti te Hekurit. Ne Greqi do te merrni per 1.5-2 muaj mjekim me Ferro sanol duodenal 100 mg 2 x 1 kapsula/dite dhe pas mjekimit perseriteni ferritinemia. Synimi eshte rreth 60 ng/ml tek femrat.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Tetor 2019 në 06:25

Pershendetje doktor.Me duket se ky ilac nuk eshte ne Greqi.Mund te me jepni nje sugjerim?Ose ndonje ilac tjeter qe mund ta zevendesojme qe ta blej ne Shqiperi duke ma bler njerzit e mi atje?Flm...

Dërguar nga Elda Shehaj, më 16 Tetor 2019 në 08:15

Pershendetje Elda, ai preparat eshte ne Greqi, se pacientet nga Greqia e marrin.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Tetor 2019 në 08:15

Pershendetje doktor.Me duket se ky ilac nuk eshte ne Greqi.Mund te me jepni nje sugjerim?Ose ndonje ilac tjeter qe mund ta zevendesojme qe ta blej ne Shqiperi duke ma bler njerzit e mi atje?Flm...

Dërguar nga Elda Shehaj, më 16 Tetor 2019 në 08:21

Pershendetje Elda, ai preparat eshte ne Greqi, se pacientet nga Greqia e marrin.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Tetor 2019 në 08:21

Pershendetje Doktor, bera sot analizen e gjakut me formule dhe dola me hemoglobine 8.8 do bej ne ditet ne vazhdim analizen e ferritines dhe sideremise. A eshte anemi e kurueshme kjo ?

Dërguar nga anisa decka, më 16 Tetor 2019 në 09:18

Pershendetje Anisa, ajo qe mund te themi me vleren qe keni paraqitur, eshte ekzistenca e anemise, shkalla e saj (e moderuar). Duhet te shkruhen dhe vlerat e tjera te analizes (RBC, WBC, Plt) dhe akome me mire dhe vlera e ferritinemise. Nese eshte anemi nga mungesa e hekurit, po te marresh prepratin e duhur, dozen e duhur per kohen e duhur, eshte si rregull plotesisht e korrigjueshme.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Tetor 2019 në 09:18

Pershendetje Doktor, bera sot analizen e gjakut me formule dhe dola me hemoglobine 8.8 do bej ne ditet ne vazhdim analizen e ferritines dhe sideremise. A eshte anemi e kurueshme kjo ?

Dërguar nga anisa decka, më 16 Tetor 2019 në 09:54

Pershendetje Anisa, ajo qe mund te themi me vleren qe keni paraqitur, eshte ekzistenca e anemise, shkalla e saj (e moderuar). Duhet te shkruhen dhe vlerat e tjera te analizes (RBC, WBC, Plt) dhe akome me mire dhe vlera e ferritinemise. Nese eshte anemi nga mungesa e hekurit, po te marresh prepratin e duhur, dozen e duhur per kohen e duhur, eshte si rregull plotesisht e korrigjueshme.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Tetor 2019 në 09:54

Pershendetje doktor,3 vite me pare jam mjekuar nga mungesa e hekurit,keto kohe kam pasur renie flokesh dhe per kete arsye bera nje analize hekuri ferritina doli 5.3,ndersa hemoglobina 12,2.Une jam 20 vjec.sot u drejtova te mjeku i pergjithshem dhe me sugjeroi nje analize te hormonit TSh dhe gjithashtu nuk me rekomandoi mjekim me hekur.Doja te dija mendimin tuaj.

Dërguar nga Marjana, më 16 Tetor 2019 në 14:50

Pershendetje Marjana, ju aktualisht nuk keni anemi, por keni mungese te hekurit (ferritinemia < 20 ng/ml). Ju do te mjekoheni per 2 muaj per korrigjimin e saj (minimumi i normes 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat adulte eshte rreth 60 ng/ml). 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. Mungesa e hekurit eshte nje nga shkaqet perse bien floket, por ka nje te mire se eshte e korrigjueshme nga mjekimi (nuk vetekorrigjohet). Nese ferritinemia arrin vlerat afer 60 ng/ml dhe floket vazhdojne te bien, sigurisht qe ka dhe shkaqe te tjera, perfshire dhe uljen e funksionit te gjendres tiroide (TSH i rritur).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Tetor 2019 në 14:50

Pershendetje doktor,3 vite me pare jam mjekuar nga mungesa e hekurit,keto kohe kam pasur renie flokesh dhe per kete arsye bera nje analize hekuri ferritina doli 5.3,ndersa hemoglobina 12,2.Une jam 20 vjec.sot u drejtova te mjeku i pergjithshem dhe me sugjeroi nje analize te hormonit TSh dhe gjithashtu nuk me rekomandoi mjekim me hekur.Doja te dija mendimin tuaj.

Dërguar nga Marjana, më 16 Tetor 2019 në 15:01

Pershendetje Marjana, ju aktualisht nuk keni anemi, por keni mungese te hekurit (ferritinemia < 20 ng/ml). Ju do te mjekoheni per 2 muaj per korrigjimin e saj (minimumi i normes 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat adulte eshte rreth 60 ng/ml). 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj. Mungesa e hekurit eshte nje nga shkaqet perse bien floket, por ka nje te mire se eshte e korrigjueshme nga mjekimi (nuk vetekorrigjohet). Nese ferritinemia arrin vlerat afer 60 ng/ml dhe floket vazhdojne te bien, sigurisht qe ka dhe shkaqe te tjera, perfshire dhe uljen e funksionit te gjendres tiroide (TSH i rritur).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Tetor 2019 në 15:01

Pershendetje Doktor, bera analize gjaku djalit dhe dolen keto vlera WBC 13.9 RBC 4.53 HCT 35.3 HB12.2 Feritin 26.04 Sideremi 25.4 duhet ti filloh mjekim me hekur?

Dërguar nga aurora, më 17 Tetor 2019 në 12:23

Pershendetje Aurora, sa vjec eshte femija?

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Tetor 2019 në 12:23

6 vjec Doktor

Dërguar nga aurora, më 18 Tetor 2019 në 04:40

Pershendetje, aktualisht ka vlera te mira dhe nuk ka nevoje te marri mjekim me hekur.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Tetor 2019 në 04:40

6 vjec Doktor

Dërguar nga aurora, më 18 Tetor 2019 në 04:41

Petrshendetje, aktualisht ka vlera te mira dhe nuk ka nevoje te marri mjekim me hekur.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Tetor 2019 në 04:41

Pershendetje Doktor! Aktualisht jam duke marre heferol 2x1 & vitamin C 2x1, po kam pasur disa shqetesime me gryket gjendrat ndoshta nuk e di po ndjej zmadhim nen gushe, veshtiresi gjate percjelljes, dhimbje te forta gjate ciklit, renie flokesh, thyerje te thonjve,duhet te bej dicka per kete?

Dërguar nga ediola, më 18 Tetor 2019 në 05:23

Pershendetje Ediola, mungesa e hekurti jep shqetesimet qe ju keni. Mjekimi qe po merrni eshte i duhur per te pretenduar korrigjimin e Deficitit te Hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Tetor 2019 në 05:23

Pershendetje doktor.Jam zonja nga Athina Elda.Ferro sanol duodenal 100 mg 2 x 1 kapsula/dite qe me dhat per ta pir.Mungon ne te gjithe Athinen e kane hequr nga qarkullimi.C fare me rekomandoni?Pasi jam dhe per udhetim ne Usa pas disa ditesh dhe une kam humbje ekulibri...Mund t ju them te aferme te mi nga Shqiperia per ndonje ilac tjeter qe ju i dini.Ju faleminderit.

Dërguar nga Elda Shehaj, më 20 Tetor 2019 në 06:49

Pershendetje Elda, ketu ne Shqiperi perdorim Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Tetor 2019 në 06:49

bera analizat pasi hemoglobina me doli 8.8 ( ndoshta sepse cikli muajin e kaluar mu perserit dy here brenda muajit )te ferritines dhe sideremise dhe vlerat ishin : Ferritini 4.4 Sideremia 13.8 ilacet dua ti marr ne itali sepse me kane thene qe ilacet per anemi qe ne kemi ketu shkaktojne probleme me dhembet, cfare me keshilloni te marr ? faleminderit .

Dërguar nga anisa decka, më 20 Tetor 2019 në 09:51

Pershendetje Anisa, cdo preparat hekuri, po u copetua ne goje shkakton nxirrjen e dhembeve, pavaresisht origjines. Ne Itali do te merrni: Ferrograd 105 mg 2 x 1 tableta/dite plus Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite plus Vitamina B6 25 mg 2 x 1 tableta/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Nuk e ka fajin nje ose dy cikle menstruale, shume cikle kane shkaktuar mungesen e hekurit (ferritinemia 4.4 ng/ml) dhe si pasoje e mungeses se hekurit mund (tek ju eshte instaluar) anemia dhe ky eshte nej problem qe ekziston prej shume kohesh.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Tetor 2019 në 09:51

Pershendetje doktor Elda jam nga Athina Ironorm 3×1 kapsul ne dite 3 kokrra ne dite ne mos gaboj???Para ushqimit apo pas???.. Flm shume doktor qe jepni pergjigjet tuaja.Jeni njeri human.Gjithe te mirat.

Dërguar nga Elda Shehaj, më 21 Tetor 2019 në 12:48

Pershendetje Elda, po mjekimi eshte ashtu sic eshte e shkruar. Si rregull hekur pihet para ushqimit, por meqenese ngacmon mukozen e stomakut, ne e japim ne mes ose pas ushqimit. Nuk ka rendesi orari i pirjes, rendesi ka marrja e dozes se duhur ditore dhe e kohezgjatjes se mjekimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Tetor 2019 në 12:48

Pershendetje Doktor!Kam nevoj per një zgjidhje urgjente, më duket se sapo depozita me hekur në trup mbushet, më fillon diare, dhe me teper me duket se me vjen kur konsumoj shume fruta,perime, dhe jashteqitja eshte si bitum i zi. Kjo gje me ndodhi dhe para dy tre muajsh kur depozita u mbush, me filloi diarea, po tani me heferoli 2x1 dhe vitamin c 2x1 me filloi me shpejt se me suplementet!!

Dërguar nga ediola, më 22 Tetor 2019 në 03:14

Pershendetje Ediola, une nuk e di ke quani ju mbushje te depozitave. Ne menyre indirekte ne i vleresojme te mbushura, kur ferritinemia tek femrat eshte 60-70 ng/ml. Depot e hekurit jane ne pergjithesi me melci. Keshtu qe nuk presim kur ferritinemia te shkoje 60-70 ng/ml, qe ju te kemi diarrea apo probleme te tjera. Kjo eshte vlera qe ka caktuar Natyra dhe Natyra eshte perfekte. Por kur merre mjekim me preparate te hekurit, mund te kesh dhimbje epigastrike, diarrhea, fecet jane gjithmone me ngjyre te eret, por kjo eshte pasoje e ngacmimit te mukozes gastro-intestinale nga preparati i hekurit dhe nevoja me ngjyre te zeze eshte gjithe teprica e hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Tetor 2019 në 03:14

Dhe dicka Doktor, duart me rrine gjithnje akull!

Dërguar nga ediola, më 22 Tetor 2019 në 03:16

Pershendetje Ediola, nje nga shkaqet e ndjenjes se te ftohtit eshte mungese e hekurit. Por nese kjo korrigjohet (ferritinemia te pakten 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml) dhe ato jane akoma te tilla, shikohet per shkaqe te tjera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Tetor 2019 në 03:16

Pershendetje doktor.Me ka dal hekuri i ulet24.1.Nuk kam anemi por vetem munges hekuri.Jam 42 vjece.Sa her qe me vijn periodat me bie rezistenca.Doja te dija mungesa e hekurit te jep humbje ekulibri dhe gjithe pesha e trupit bie mbi kembet dhe gishtat e kembes i mbaj te mberthyera fort ne dysheme se me duket sikur do bier sikur nuk do me mbajne muskujte kembeve,marje mendsh,Kero shenja ti kem nga mungesa e hekurit apo kam ndonje gje tjetee.Flm

Dërguar nga Edlira, më 23 Tetor 2019 në 03:29

Pershendetje Edlira, po mungesa e hekurit jep humbje te perqendrimit, disa here lipotimia. Aktualisht eshte akoma brenda vlerave te poshtme te normes. Ju do te merrni per 1.5 muaj 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj.dhe do te perserini ferritinemia (vlera optimale rreth 60 ng/ml). Duke u permiresuar/korrigjuar deficiti i hekurit do te vleresohen dhe ankesat tuaja nese do te kene ose jo permiresim.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 24 Tetor 2019 në 03:29

Lexova te gjitha komentet dhe mora shume informacion por doja te pyesja per dicka . Me keto tregues HGB 13.0 , MCV 68.Ofl , MCH 22.9PG RDW SD 16.3% PLT. 301 , PDW14.7 , PCT 0.319. DHE FERRITINE 19.21 . A KA NEVOJE PER MJEKIM? DHE NESE PO CFARE DHE DOZA JU LUTEM . MOSHA 16 VJEC . ESHTE DJALE . FALEMINDERIT

Dërguar nga Anila, më 25 Tetor 2019 në 08:02

Pershendetje Anila, ju duhet te shkruani dhe vleren e eritrociteve. Ferritinemia minimale normale per meshkujt eshte 30 ng/ml, pra ka nevoje te marri mjekim me preparate te hekurit. Duhet ditur dhe pesha e pacientit per mjekimin. Mjekimi perdoret per 2 muaj rresht dhe pas 2 muaj rikontrolloeht gjak komplet, ferritinemia, elektroforeza e hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 25 Tetor 2019 në 08:02

Pershendje doktor kam vajzen 15 vjece hemoglobinën e ka 10.5 ndersa ferritina 2.7 kan nje jav qe poe kuroj me Tardyfer 80mg nje koker ne dit.

Dërguar nga Klodiana, më 30 Tetor 2019 në 11:15

Pershendetje Klodiana, vajza ka anemia te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Tardyferoni 1 tablete/dite eshte i pamjaftueshem. Ne varesi te peshes, do te merren 2 ose 3 tableta/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Pacientja do të rikontrollohet me gjak komplet pas 1 muaj dhe pas 3 muaj mjekim me gjak komplet + ferritinemia + Elektroforeza e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 31 Tetor 2019 në 11:15

Pershendetje. Para 2 ditesh kam ber analizat e gjakut e me kan nxjer me anemi te theksuar me kan dhen ferro3 forte dhe nje vitamin por nuk po ndjej permisim mund te me jepni 1 info me shum cfar duhet te perdor?

Dërguar nga Safete merkaj , më 13 Nentor 2019 në 12:31

Pershendetje Safete, anemi e thelle konsiderohet kur vlera e hemoglobines eshte < 7 gr/dl. Mjekohet me hekur vetem Anemia nga Mungesa e Hekurit, pra ju duhet te shkruani pervec vleres se hemoglobines dhe ate te rruazave te kuqe (RBC) dhe vleren e ferritinemia. Nese eshte me te vertete Anemi nga Mungesa e Hekurit do te mjekoheni me hekur, por Ferro3 nuk eshte preparati i duhur (ka vetem 30 mg hekur elementar 3 valent). Ne mjekojme me hekur 2 valent (kripat e ferrisulfatit dhe ferri fumaratit jane 2 me te mirat dhe me te lirat) dhe doza mjekuese eshte 180-200 mg hekur elementar ne dite, per te pakten 3 muaj rresht.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Nentor 2019 në 12:31

Pershendetje doktor!Ju lutem kam bere feritinen dheme ka dale 1.7 cfare duhet te marre falemindeirt

Dërguar nga Ina, më 15 Nentor 2019 në 00:04

Pershendetje Ina, per femrat vlera minimale normale e ferritinemia eshte 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Sigurisht qe do te merrni mjekim. Varet nga mosha, pesha. Ne parim mjekim zgjat te pakten 2 muaj rresht, me synimin per te arritur vlerat e mesiperme.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Nentor 2019 në 00:04

Pershendetje doktor! Jam 22 vjeq kam Hb 11.4 dhe ferritinen 19.91 po mjekohem me FerroDep por kam dhimbje stomaku therje ne brinjen e majte dhe pasi ha ushqim me ngelet nje shije e hidhur ne goje gjithashtu dhimbja me kalon dhe ne shpine. Theksoj se nga dhimbja e stomakut po mar dhe Nolpaza. A mund te jete FerroDep shkak i ketyre dhimbjeve apo duhet te vleresoj dhe ndonje shqetesim tjeter.

Dërguar nga Dajana, më 19 Nentor 2019 në 01:49

Pershendetje Dajana, preparatet e hekurit mund te japin shqetesime gastro-intestinale. Eshte e lehte per ta vertetuar, mjafton ta ndrepresesh disa dite (nuk ndodh asgje, aq me teper qe nuk eshte preparati i duhur per te korrigjuar depot e hekurit, suplement hekuri) dhe vleresohen shqetesimet. Nese largohen jane te lidhura me te, nese jo ka shkaqe te tjera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Nentor 2019 në 01:49

Pershendetje doktor! Doja te beja nje pyetje qe del nga tema juaj por te pakten te me jepni nje mendim se ku te drejtohem. Ka pothuajse dy jave qe kam vetem therje ne anen e zemres ndjesi si djegie apo si shpime me thike gjithashtu nganjeher i kam dhe ne anen e djathte, keto nuk kane fare lidhje me aktivitetin. Jam 22 vjeq kam bere dhe eko zemre dhe 4 valvulat jane normal. Theksoj se ndonjer kur qendroj sapo ndryshoj pozicion kam nje dhimbje vetem ne nje pike sikur te jete lenduar. Nuk e di nese duhet te shkoj serisht tek nje kardiolog apo te vleresoj ndonje dhimbje neuromuskulare. Therje kam dhe ne shpine e qafe Do ju falenderoja pa mase per nje pergjigje.

Dërguar nga Eliona, më 28 Nentor 2019 në 11:43

Pershendetje Eliona, me teper dhimbje muskulare. Nese nuk konstatohen demtime, do te drejtoheni tek nje reumatologu dhe fizioterapisti.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Nentor 2019 në 11:43

Prsh !Jam Gena ju kam shkruar dhe me pare per problemin e anemise ..piva 3 muaj rresht mjekimin qe me dha mjeku bera analizat perseri .kam bere emacrit dhe b vital.rezultatet jane HGB 12.0 RBC 4.59DHE HCT35.9....WBC.7.74 dhe ferritina 5.79..cfare me rekomandoni cfare duhet te vazhdoj te perdor?Faleminderit!

Dërguar nga Migena Boci, më 30 Nentor 2019 në 06:54

Pershendetje Migena, ju keni marre suplemente te hekurit. Eshte e pamundur te mbushen depot e hekurit me to. Duhet te marresh mjekimin e duhur (per te rritur 180-200 mg hekur elementar ne dite), per te pakten 2 muaj rresht, me synimin e minimumit te ferritinemia 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Nentor 2019 në 06:54

pershendetje doktor, bera analizat dhe pergjigjet ishin keto hemoglobina 12,4 dhe ferritina 4.4ng/mL. me kane dhene ferro dep 2x1 per 3 muaj, ju lutem a mund te me thoni a eshte mjaftueshem apo duhet te marr ndonje mjekim tjeter?

Dërguar nga stela, më 30 Nentor 2019 në 08:25

Pershendetje Stela, ju keni aktualisht Mungese te Hekurit dhe ajo nuk korrigjohet me suplemente, sic eshte preparti qe ju keni marre. Duhet 180-200 mg hekur elementar ne dite, per te pakten 2 muaj rresht me synimin e minimumit te ferritinemia per femrat 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Preparati qe ju po merrni nuk eshte i duhuri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Nentor 2019 në 08:25

pershendetje doktor, bera analizat dhe pergjigjet ishin keto hemoglobina 12,4 dhe ferritina 4.4ng/mL. me kane dhene ferro dep 2x1 per 3 muaj, ju lutem a mund te me thoni a eshte mjaftueshem apo duhet te marr ndonje mjekim tjeter?

Dërguar nga stela, më 30 Nentor 2019 në 08:28

Pershendetje Stela, ju keni aktualisht Mungese te Hekurit dhe ajo nuk korrigjohet me suplemente, sic eshte preparti qe ju keni marre. Duhet 180-200 mg hekur elementar ne dite, per te pakten 2 muaj rresht me synimin e minimumit te ferritinemia per femrat 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Preparati qe ju po merrni nuk eshte i duhuri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Nentor 2019 në 08:28

Pershendetje doktor! Kam bere analizat dhe vlerat jane: hemoglobina 11.9 ,ferritina 68.67 eritrocitet 466, leukocitet 630.te gjitha te tjerat hematokriti, mcv,mch,jane brenda normave. RDW 48.8 trgonte e larte. Ajo qe me shtyu te beja analizat ,eshte renia masive e flokut.Derisa femija shkoi 5 muajsh merrja vitamina, me pas neglizhova nuk i mora.Ushqyerja ishte me gji.Qe aty filloi problemi. Mos ka qene ky shkaku? Kam nevoje per suplement hekuri? Theksoj qe i kam cuar analizat ne mjek. Me kane thene nuk ke nevoje.Faleminderit!

Dërguar nga Brunilda, më 03 Dhjetor 2019 në 14:08

Pershendetje Brunilda, nje nga shkaqet perse bien floket eshte mungesa e hekurit. Por ju nuk keni, ferritinemai juaj eshte 68 ng/ml. Do te konsultoheni me dermatologun.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Dhjetor 2019 në 14:08

Peeshendetje doktor! Kam bere analizat dhe Ferritina me ka dale 4 , Hgb 12,5 sideremia 110 ,leukocitet 456 eritrocitet 423, MCV 91,7. Cfare medikamenti duhet te marr per ta korigjuar ?

Dërguar nga Alba, më 07 Dhjetor 2019 në 09:55

Pershendetje Alba, ju aktualisht klasifikoheni me Mungese te Hekurit. Vlera minimale e ferritinemia tek femrat eshte 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Qe te japesh mjekimin duhet te dish moshen, shkaqet nga vjen mungesa e hekurit, peshen etj. Parimi eshte 180-200 mg hekur elementar ne dite, per te pakten 2 muaj mjekim.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Dhjetor 2019 në 09:55

Peeshendetje doktor! Kam bere analizat dhe Ferritina me ka dale 4 , Hgb 12,5 sideremia 110 ,leukocitet 456 eritrocitet 423, MCV 91,7. Cfare medikamenti duhet te marr per ta korigjuar ?

Dërguar nga Alba, më 07 Dhjetor 2019 në 09:55

Pershendetje Alba, ju aktualisht klasifikoheni me Mungese te Hekurit. Vlera minimale e ferritinemia tek femrat eshte 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Qe te japesh mjekimin duhet te dish moshen, shkaqet nga vjen mungesa e hekurit, peshen etj. Parimi eshte 180-200 mg hekur elementar ne dite, per te pakten 2 muaj mjekim.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Dhjetor 2019 në 09:55

Pershendetje Doktor! Po trajtohem qe prej dy muajsh me heferoli 2+2 vitamin c. Po mbreme kam pasur gjak nga goja dhe se kuptoj eshte nga mukozat e gojes a te stomakut. Prej 2-3heresh kam nxjerre gjak!

Dërguar nga ediola, më 14 Dhjetor 2019 në 00:25

Pershendetje Ediola, Heferoli nuk shkakton te tilla shqetesime. Duhet te vleresohet origjina e gjakrrjedhjes, nga hunda dhe nga prapa del ne goje, nga stomaku, mukoza e gojes, mushkeria. Duhet te drejtohesh tek specialistet perkates.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Dhjetor 2019 në 00:25

Pèrshendetje! Kam si tip alergjie apo reaksioni me shume qe me shfaqen ne duar e kembe kryesiht por edhe me trup, me shfaqen si te fryra dhe ndjej pak kruajtje e me shume si tip pickime, zona ku me shfaqet behet si nje shirit i gjate i fryre si vije dmth jo si pucrra.a mund kete lidhje me mungesen e hekurit apo dicka tjeter? Faleminderit

Dërguar nga Elda, më 15 Dhjetor 2019 në 12:55

Pershendetje Elda, mungesa e hekurit nese konfirmohet mund te japi tharje te lekures dhe mprirje te anesive. Mungesa e hekurit me mjekim eshte plotesisht e korrigjueshme, qe do te thote dhe ankesat duhet te eleminohen. Probabilisht ankesat tuaja kane mundesi te madhe te jene me baze alergjie dhe do te drejtoheni tek dermatologu, alergologu.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Dhjetor 2019 në 12:55

Pershendetje Doktor! Analizat me kane dale: Leuocitet 5.37, Eritrocitet 4.37, Hemoglobina 13.6, Hematokriti 40.1, Trombocitet 276, Eritrosedimenti 20. Sedimenti 20 Sideremi 97.5 Ferritina 103

Dërguar nga ediola, më 18 Dhjetor 2019 në 05:28

Pershendetje Ediola, analiza aktuale e gjakut periferik eshte normale.Po keshtu dhe ferritinemia. Nuk ka nevoje te vazhdohet me mjekimi me Heferoli. Pas 6 muaj riperseritet ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Dhjetor 2019 në 05:28

Pershendetje femija im.ka 13 muaj dhe ka keto rezultate te analizave WBC=H 10.8 LYMF3.8 GRAN 6.2 MID 0.8 LYMF35.4 GRAN 57.6 MID 7.0 HCT=L 30.2 MCV L 68.1RBC4.43HGB L 95 MCH L 21.4 MCHC 314 RDW %15.6 RDEa48.5 PCT 0.28 MPV 8.5 PLT3W8 PDW 11.O LPCR W3.2 ju luten te me jepni nje perghigjje faliminderit per mirekuptimin tuaj

Dërguar nga Dona, më 19 Dhjetor 2019 në 14:48

Pershendetje Dona, femija juaj ka anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Do te diskutoni me pediatrin per te marre preparat te hekurit, me dozen e duhur per peshen e femijes. Nese eshte e mundur te behet dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Dhjetor 2019 në 14:48

Doktor pershendetje! Desha te te pyesja eshte e mundur qe para disa muaj isha me ferritinemi 8 me hgb 13 iron 100 ndersa tani qe bej analizat pas nje mjekimi tre mujor me hekur ferritina me rezulton 20 dhe Hgb 14.5 ? Nga formula leukocitare me del eosinophlis# 0.11

Dërguar nga Alba, më 20 Dhjetor 2019 në 12:20

Pershendetje Alba, po eshte shume e mundur. Vetem me mjekim mund te arrihen vlerat e mesiperme. Gjithsesi rendesi ka doza e preparatit dhe vete preprati qe ju perdorni. Ferritinemia 20 ng/ml eshte vlera minimale normale per femrat, vlera optimale rreth 60 ng/ml. Si rregull mjekimi me preparatin dhe dozen e duhur vazhdon dhe rreth 2 muaj te tjere.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Dhjetor 2019 në 12:20

Doktor pershendetje Kam dhimbje muskujsh dhe kycesh ne anen e majte te trupit ndersa ne anen e djathte me rall, ndonjeher kam dhe therje shpuese ne mes te shpines. Jam 22 vjec kam bere gjak komplet kam rezultuar me anemi te lehte Hg 11.4 ndersa leukocite 6000. Per cfare arsye mund te kem dhimbje kycesh dhe a eshte e nevojshme per te bere analiza me te hollesishme per rruazat e bardha apo eshte dicka jo shqetesuese qe ka lidhje vetem me muskujt? Faleminderit

Dërguar nga Sindi, më 05 Janar 2020 në 16:01

Pershendetje Sindi, ju keni anemi te lehte. Do te shenoni dhe vleren e eritrociteve. Per anemine do te beni dhe ferritinemia dhe Vitamina B12. Per dhimbjen e muskujve dhe vitamina D dhe elektrolitet ne gjak.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Janar 2020 në 16:01

Sindi po ju shkruaj serisht. Eritrocite kam 4.400.000 feritine 19.91 Analizen per B12 nuk e kam bere akoma Faleminderit

Dërguar nga Sindi, më 06 Janar 2020 në 07:38

Pershendetje sindi, ju keni Anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Duhet te mjekoheni te pakten 2 muaj me preparate te hekurit, doze mjekuese deri ne korrigjimin e ferritinemia (vlera optimale per femrat rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Janar 2020 në 07:38

Pershendetje doctor, jam 40 vjec dhe kam keto te dhena te analizave: wbc-7.3; rbc-4.2; hgb-10.1; hct-32; mcv-75.8; mch-23.9; rdw_sd 46.7; rdw_cv 15.8 Mjekimi aktual TARDYFERON 80mg / 3 here ne dite. Ju lutem me jepni nje mendim. Faleminderit

Dërguar nga Ornela, më 09 Janar 2020 në 08:59

Pershendetje Ornela, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Mjekimi qe keni marre eshte korrekt. Duhet te vazhdoje per te pakten 3 muaj, me synimin e korrigjimit te anemise pas 1 muaji mjekim dhe te ferritinemia pas 3 muaj mjekim (minimumi 20 ng/ml, vlera optimale rreth 60 ngml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Janar 2020 në 08:59

Nderkohe feritinemia eshte 3.36

Dërguar nga Ornela, më 09 Janar 2020 në 09:03

Pershendetje Ornela, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Mjekimi qe keni marre eshte korrekt. Duhet te vazhdoje per te pakten 3 muaj, me synimin e korrigjimit te anemise pas 1 muaji mjekim dhe te ferritinemia pas 3 muaj mjekim (minimumi 20 ng/ml, vlera optimale rreth 60 ngml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Janar 2020 në 09:03

Pershendetje doktor. Jam 37 vjec. Kam bere analiza, feritina eshte 7ug/L dhe leucocytes : 3580/mm³. Kam shum renje flokësh dhe dhimbje,nuk e kuptoj a eshte dhimbje kurrizi apo veshkat. A mundem te kem nje shpjegim te lutem.

Dërguar nga Albina, më 04 Shkurt 2020 në 12:58

Pershendetje Albina, ju keni mungese te hekurit, qe duhet te mjekohet dhe mund te jete shkak perse bien floket, por jo per dhimbjen. Keni dhe nje ulje te lehte te leukociteve, qe nuk eshte shkaktar i renies se flokeve dhe te dhimbjes. Mund te kete nje ose disa shkaqe perse jane keto vlera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Shkurt 2020 në 12:58

Pershendetje doktor. Jam 37 vjec. Kam bere analiza, feritina eshte 7ug/L dhe leucocytes : 3580/mm³. Kam shum renje flokësh dhe dhimbje,nuk e kuptoj a eshte dhimbje kurrizi apo veshkat. A mundem te kem nje shpjegim te lutem.

Dërguar nga Albina, më 04 Shkurt 2020 në 13:39

Pershendetje Albina, ju keni mungese te hekurit, qe duhet te mjekohet dhe mund te jete shkak perse bien floket, por jo per dhimbjen. Keni dhe nje ulje te lehte te leukociteve, qe nuk eshte shkaktar i renies se flokeve dhe te dhimbjes. Mund te kete nje ose disa shkaqe perse jane keto vlera.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Shkurt 2020 në 13:39

Pershendetje doktor. Vajza ime eshte 6vjec, eshte me talasemi minor. Pas mjekimit ferrodue, perseritem analizat e gjakut dhe HGB 10.0gr/dl ndersa ferritina 5.8 ng/ml. Eshte femije aktiv dhe nuk ka probleme me shendetin. Faleminderit

Dërguar nga Edona , më 10 Shkurt 2020 në 11:31

Pershendetje Edona, Talasemia Minor nuk mjekohet. Me hekur mjekohet Deficiti i Hekurit, Anemia nga Deficiti i Hekurit. Aktualisht vajza ka Deficit te Hekurit. Do te drejtoheni tek pediatri per te marre mjekimin e duhur, per korrigjimin e plote te ferritinemise.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Shkurt 2020 në 11:31

Pershendetje doktor. Vajza ime eshte 6vjec, eshte me talasemi minor. Pas mjekimit ferrodue, perseritem analizat e gjakut dhe HGB 10.0gr/dl ndersa ferritina 5.8 ng/ml. Eshte femije aktiv dhe nuk ka probleme me shendetin. Faleminderit

Dërguar nga Edona , më 10 Shkurt 2020 në 11:36

Pershendetje Edona, Talasemia Minor nuk mjekohet. Me hekur mjekohet Deficiti i Hekurit, Anemia nga Deficiti i Hekurit. Aktualisht vajza ka Deficit te Hekurit. Do te drejtoheni tek pediatri per te marre mjekimin e duhur, per korrigjimin e plote te ferritinemise.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Shkurt 2020 në 11:36

Pershendetje! Jam 45 vjec, kam bere histerektomi vaginale para 1 muaji. Tani kam pak hemoragji. Bera analizat dhe rezultat jane keto: PT 64% INR 1.23 , Hemoglobina 10.2 , Hematokriti 30 , Eritrocitet 3.60. Ju lutem mund te me tregoni pak shkurtimisht cfr duhet te bej. A duhet te perdor salospirin per ndalimin e ndonje trombi kir vlerat e PT jane 64% . Ju lutem vleresojeni mesazhin tim , jam shum e shqetesuar.

Dërguar nga Matina, më 11 Shkurt 2020 në 10:58

Pershendetje Matina, ju keni aktualisht anemia, te lehte. PT 64 %, nese eshte e rregullt, nuk shoqerohet me hemoragji as me tromboza dhe nuk ka nevoje te marresh asgje. Ju do te beni: ferritinemia, perseritje te PT/INR, APTT, Fibrinogjeni.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Shkurt 2020 në 10:58

Pershendetje! Jam 45 vjec, kam bere histerektomi vaginale para 1 muaji. Tani kam pak hemoragji. Bera analizat dhe rezultat jane keto: PT 64% INR 1.23 , Hemoglobina 10.2 , Hematokriti 30 , Eritrocitet 3.60. Ju lutem mund te me tregoni pak shkurtimisht cfr duhet te bej. A duhet te perdor salospirin per ndalimin e ndonje trombi kir vlerat e PT jane 64% . Ju lutem vleresojeni mesazhin tim , jam shum e shqetesuar.

Dërguar nga Matina, më 11 Shkurt 2020 në 11:01

Pershendetje Matina, ju keni aktualisht anemia, te lehte. PT 64 %, nese eshte e rregullt, nuk shoqerohet me hemoragji as me tromboza dhe nuk ka nevoje te marresh asgje. Ju do te beni: ferritinemia, perseritje te PT/INR, APTT, Fibrinogjeni.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 11 Shkurt 2020 në 11:01

Pershendetje! Jam 45 vjec, kam bere histerektomi vaginale para 1 muaji. Tani kam pak hemoragji. Bera analizat dhe rezultat jane keto: PT 64% INR 1.23 , Hemoglobina 10.2 , Hematokriti 30 , Eritrocitet 3.60. Ju lutem mund te me tregoni pak shkurtimisht cfr duhet te bej. A duhet te perdor salospirin per ndalimin e ndonje trombi kir vlerat e PT jane 64% . Ju lutem vleresojeni mesazhin tim , jam shum e shqetesuar.

Dërguar nga Matina, më 11 Shkurt 2020 në 12:15

Pershendetje Matina, ju keni aktualisht anemia, te lehte. PT 64 %, nese eshte e rregullt, nuk shoqerohet me hemoragji as me tromboza dhe nuk ka nevoje te marresh asgje. Ju do te beni: ferritinemia, perseritje te PT/INR, APTT, Fibrinogjeni.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Shkurt 2020 në 12:15

Faleminderit per pergjiigjen tuaj doktor. Do i bej analizat neser. PT 64% eshte shqetesuese , me thoni ju lutem eshte dicka urgjente qe duhet te veproj shpejt.?

Dërguar nga Matina, më 11 Shkurt 2020 në 12:46

Eshte nje vlere afer normes dhe nuk shkakton asgje. Duhet te riperseritet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Shkurt 2020 në 12:46

Faleminderit per pergjiigjen tuaj doktor. Do i bej analizat neser. PT 64% eshte shqetesuese , me thoni ju lutem eshte dicka urgjente qe duhet te veproj shpejt.?

Dërguar nga Matina, më 11 Shkurt 2020 në 13:18

Eshte nje vlere afer normes dhe nuk shkakton asgje. Duhet te riperseritet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Shkurt 2020 në 13:18

Pershendetje. jam ne muajin e 7te te shtatezanise dhe kam dal me anemi. FERRITINE 4.20, SIDEREMIA 78, hemoglobine 11.1, leukocide 7.7, RBC 3.58, HCT 32.7, MCV 91.3, MCH 31, MCHC 33.9, PLT 222, LYM% 17.2, MXD% 7, Neut% 75.8, Lym 1.3, MXD 0.5, Neut 5.9, RDW-CV 12.7, RDW-SD 45.6, PDW 15.1, MPV 10.9, P-LCR 32.8.

Dërguar nga ina , më 12 Shkurt 2020 në 07:25

Pershendetje Ina, po ju keni Anemia te lehte, probabilisht nga Mungesa e Hekurit. Duhet te mjekoheni me preparatet e hekurit (hekur 2 valent, kapsula ose tableta. ferri sulfati ose ferri fumarati jane me te miret, per te pakten 3 muaj rresht).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Shkurt 2020 në 07:25

Doktor jam Bledi..cdo ,6 muaj bej analizat qe te dij ku jam.ne korrik vjet me doli hemoglobina 14.. hematokriti 41..ferretini 30..mora hekur per 3 muaj..dhe tani me dolen 41 ferretini..15.2 hemoglobina..dhe 43.2 hematokriti..si jane vlerat doktor

Dërguar nga Bledi, më 13 Shkurt 2020 në 09:42

Pershendetje Bledi, vlera e hemoglobines eshte sume e mire. Ferritinemia eshte brenda vlerave normal, por ne kufirin e poshtem te normes. Tek meshkujt vlera optimal eshte rreth 100 ng/ml. Ka vend te vazhdoni mjekimin e duhur me hekur per 1-1.5 muaj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Shkurt 2020 në 09:42

Pershendetje Doktor. Kam perseritur analizat dhe vlerat e Protombines nga 64 kane shkuar 54 , INR 49 pa mjekim, ferritina 80 ndersa fibrinogjeni 410 , Sedimenti 55. Jane keto vlera si pasoje e operacionit qe kam kryer ( Histerektomi vaginale) apo niveli i protombines i ulet eshte pasoje e dicka tjeter? Ju lutem me thoni cfare duhet te bej per te normalizuar nivelin e protombines.

Dërguar nga Matina, më 17 Shkurt 2020 në 10:33

Pershendetje Matina, jo nuk kane lidhje me operacionin qe keni bere. APTT sa ishte ?

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Shkurt 2020 në 10:33

Pershendetje! APTT ishte 30.5 Pasoje e kujt mund te jete PT 54 , cfare analiza te tjera duhet te bej? Faleminderit per pergjigjet dhe korrektesine.

Dërguar nga Matina, më 19 Shkurt 2020 në 07:16

APTT eshte normale. Ne vleresojme faktoret e Rruges se Brendshme te Koagulimit. Sasine dhe funksionin e tyre - i varur nga Vitamina K.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Shkurt 2020 në 07:16

Faleminderit Doktor Duhet te bej analizat e faktorit te koagulimit ?

Dërguar nga Matina, më 19 Shkurt 2020 në 11:05

Pershendetje Matina, nuk mundet te zgjidhim me shume me ane te ketij komunikimi. Duhet marre anamneza e plote, te diskutohet per shkaqet e mundshme, mundesia e korrigjimit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Shkurt 2020 në 11:05

Doktor dhe nje pyetje tjeter ne lidhje me anemine i kam bere vajzes bilancin e anemis dhe me ka dal me keto rezultate Ferritina 9.95 Ndersa Sideremia 54 mund te me thoni dicka ne lidhje me kete .. Faleminderit per pergjigjen

Dërguar nga ami, më 20 Shkurt 2020 në 07:32

Pershendetje Ami, vlera e ferritinemise eshte brenda normes per femijet, por ne kufijte e poshtem. Mund te perdori suplement hekuri, me rekomandimin nga pediatri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Shkurt 2020 në 07:32

Doktor dhe nje pyetje tjeter ne lidhje me anemine i kam bere vajzes bilancin e anemis dhe me ka dal me keto rezultate Ferritina 9.95 Ndersa Sideremia 54 mund te me thoni dicka ne lidhje me kete .. Faleminderit per pergjigjen

Dërguar nga ami, më 20 Shkurt 2020 në 08:33

Pershendetje Ami, vlera e ferritinemise eshte brenda normes per femijet, por ne kufijte e poshtem. Mund te perdori suplement hekuri, me rekomandimin nga pediatri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Shkurt 2020 në 08:33

Doktor dhe nje pyetje tjeter ne lidhje me anemine i kam bere vajzes bilancin e anemis dhe me ka dal me keto rezultate Ferritina 9.95 Ndersa Sideremia 54 mund te me thoni dicka ne lidhje me kete .. Faleminderit per pergjigjen

Dërguar nga ami, më 21 Shkurt 2020 në 02:56

Pershendetje Ami, vlera e ferritinemise eshte brenda normes per femijet, por ne kufijte e poshtem. Mund te perdori suplement hekuri, me rekomandimin nga pediatri.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Shkurt 2020 në 02:56

PERSHENDETJE DOKTOR.KAM BERE ANALIZAT E ANEMISE.Fe-HEkuri 30 mcg/dl DHE FERRITINA 31.2 ng/ml.Cfare me sugjeroni doktor.

Dërguar nga Erisa, më 06 Mars 2020 në 10:24

Pershendetje Erisa, vlera e ferritinemia eshte vlere e mire. Minimumi i normes per femrat eshte 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Mars 2020 në 10:24

Pershendetje doktor, kam lindur me operacion cezarian para 6 javeve. Kisha mpirje te gishterinjve te duarve, kembeve dhe pak te fytyres. Bera analizat e gjakut dhe me rezultoi hekuri i ulet ne vleren 16 ndersa te gjithe parametrat e tjere ishin ne rregull. Kam marre suplemente hekuri dhe vitaminat te pas shtatezanise te rekomanduar nga mjekja gjinekologe. Kam 3 dite qe kam pasur fece ngjyre te zeze. A vjen kjo nga marrja e suplementeve? Theksoj se vazhdoj te kem pak hemoragji pas lindjes. Ju faleminderit per pergjigjen.

Dërguar nga Julia, më 07 Mars 2020 në 04:56

Pershendetje Julia, po suplementet e hekurit japin ngjyrne e erret te feceve. 16 eshte sideremia apo ferriitnemia. Po keshtu duhet te vleresohet preparati i hekurit qe po merrni. Ne pervojen time, mjeket obsteter-gjinekolog japin mjekim suboptimal ne doze dhe kohezgjatje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Mars 2020 në 04:56

Pershendetje doktor, kam lindur me operacion cezarian para 6 javeve. Kisha mpirje te gishterinjve te duarve, kembeve dhe pak te fytyres. Bera analizat e gjakut dhe me rezultoi hekuri i ulet ne vleren 16 ndersa te gjithe parametrat e tjere ishin ne rregull. Kam marre suplemente hekuri dhe vitaminat te pas shtatezanise te rekomanduar nga mjekja gjinekologe. Kam 3 dite qe kam pasur fece ngjyre te zeze. A vjen kjo nga marrja e suplementeve? Theksoj se vazhdoj te kem pak hemoragji pas lindjes. Ju faleminderit per pergjigjen.

Dërguar nga Julia, më 07 Mars 2020 në 05:18

Pershendetje Julia, po suplementet e hekurit japin ngjyrne e erret te feceve. 16 eshte sideremia apo ferriitnemia. Po keshtu duhet te vleresohet preparati i hekurit qe po merrni. Ne pervojen time, mjeket obsteter-gjinekolog japin mjekim suboptimal ne doze dhe kohezgjatje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Mars 2020 në 05:18

Pershendetje Doktor! Kam vajzen 8.5 muajshe dhe i bera analizat (gjak komplet + sideremi) te rekomanduara nga pediatria. Rezultati ishte ky: WBC 13.8h / lym 10.5 h / RBC 5.10 / hgb 10.0 L / HCT 32.9 L / PLT 384 Sideremi 15.

Dërguar nga Albana, më 07 Mars 2020 në 07:24

Pershendetje Albana, ne vend te sideremise, duhet te behet ferritinemia. Ferritinemia e ulur eshte 100 % tregues i mungeses se hekurit. Sideremia e ulur eshte dhe tregues i inflamacionit. Gjithsesi vajza juaj ka anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Do te diskutoni me pediatrin perdorimin e preparatit te hekurit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Mars 2020 në 07:24

Pershendetje doktor, kam lindur me operacion cezarian para 6 javeve. Kisha mpirje te gishterinjve te duarve, kembeve dhe pak te fytyres. Bera analizat e gjakut dhe me rezultoi hekuri i ulet ne vleren 16 ndersa te gjithe parametrat e tjere ishin ne rregull. Kam marre suplemente hekuri dhe vitaminat te pas shtatezanise te rekomanduar nga mjekja gjinekologe. Kam 3 dite qe kam pasur fece ngjyre te zeze. A vjen kjo nga marrja e suplementeve? Theksoj se vazhdoj te kem pak hemoragji pas lindjes. Ju faleminderit per pergjigjen.

Dërguar nga Julia, më 07 Mars 2020 në 09:09

Pershendetje Julia, po suplementet e hekurit japin ngjyrne e erret te feceve. 16 eshte sideremia apo ferriitnemia. Po keshtu duhet te vleresohet preparati i hekurit qe po merrni. Ne pervojen time, mjeket obsteter-gjinekolog japin mjekim suboptimal ne doze dhe kohezgjatje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Mars 2020 në 09:09

Pershendetje doktor, kam lindur me operacion cezarian para 6 javeve. Kisha mpirje te gishterinjve te duarve, kembeve dhe pak te fytyres. Bera analizat e gjakut dhe me rezultoi hekuri i ulet ne vleren 16 ndersa te gjithe parametrat e tjere ishin ne rregull. Kam marre suplemente hekuri dhe vitaminat te pas shtatezanise te rekomanduar nga mjekja gjinekologe. Kam 3 dite qe kam pasur fece ngjyre te zeze. A vjen kjo nga marrja e suplementeve? Theksoj se vazhdoj te kem pak hemoragji pas lindjes. Ju faleminderit per pergjigjen.

Dërguar nga Julia, më 14 Mars 2020 në 16:55

Pershendetje Julia, po fecet me ngjyre te zeze vijne nga preparatet e hekurit. Per nevojen e tyre behet ferritinemia. Nese eshte < 20 ng/ml, konsiderohet mungese e hekurit dhe duhett e marresh mjekimin e duhur per kohen e duhur.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Mars 2020 në 16:55

Pershendetje dr.Sotiraqi, une qe po ju shkruaj jam Esmeralda 36 vjeçe,kam bere 3 lindje me operacin keto ne moshe 21, 25 dhe 33 vjeçe .Qe pas lindjes se pare pasi une nuk e vazhdova marrjen e suplementeve me hekur çdo 2here ne vit une kaloj ne anemi kjo pasi dhe ciklin e kam 7 dit dhe me shume fluks . Analizat tani i kisha keq Hemoglobina 7.5 g/dl RBC 3.53 HCT 22.4 % .Kam perdorur ferro 3 2 flakon ne dite per nje jave dhe pastaj 1 flakon ne dite per 2 jave. Ndersa tani kam mare Tardyferon 2× 1 dhe vitamine c 2×1 . Si te veproj ? Sa duhet ta vazhdoj kuren apo duhet ta ndryshoj ? Faleminderit

Dërguar nga Esmeralda , më 15 Mars 2020 në 06:23

Pershendetje Esmeralda, po ju keni anemi, Grada e mesme. Ferro 3 eshte humbje kohe dhe lekesh. Tardyferon 3 x 1 tableta ne dite, per te pakten 3 muaj rresht. Vitamina C, Vitamina B6, Acidi Folik.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Mars 2020 në 06:23

Pershendetje doktor, kam lindur me operacion cezarian para 6 javeve. Kisha mpirje te gishterinjve te duarve, kembeve dhe pak te fytyres. Bera analizat e gjakut dhe me rezultoi hekuri i ulet ne vleren 16 ndersa te gjithe parametrat e tjere ishin ne rregull. Kam marre suplemente hekuri dhe vitaminat te pas shtatezanise te rekomanduar nga mjekja gjinekologe. Kam 3 dite qe kam pasur fece ngjyre te zeze. A vjen kjo nga marrja e suplementeve? Theksoj se vazhdoj te kem pak hemoragji pas lindjes. Ju faleminderit per pergjigjen.

Dërguar nga Julia, më 18 Mars 2020 në 07:23

Pershendetje Julia, po fecet me ngjyre te zeze vijne nga preparatet e hekurit. Per nevojen e tyre behet ferritinemia. Nese eshte < 20 ng/ml, konsiderohet mungese e hekurit dhe duhett e marresh mjekimin e duhur per kohen e duhur.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Mars 2020 në 07:23

Pershendetje Jam nje vajze 21 vjec, qe prej shtatorit ndjeva nje rrahje zemre te forte qe e ndjeva ne te gjithe kraharorin. Me ndodhte here pas here duke u frikesuar. Kam bere kontrolle te tiroideve qe doli ne rregull , 2 ECG te cilat ishin ok, analize gjaku ku dolen te uleta depot e ferritines 8 ku mjekja me tha qe eshte normale per rrahje te shpeshta.Kam gjithe muajin mars qe marr suplement hekuri dhe vitamin C perseri me ndodh ajo rrahje e forte edhe me shpesh duke menduar sikur ajo eshte nje sinjal i keq. Lexoj simptoma te ndryshme qe me bejne te mendoj gjera te keqija dhe me fusin ne ankth te madh. Mendoj sikur Ecg qe kam bere smund te kene treguar ne qofte se ka problem. A vjen nga vlera e ulet e hekurit apo mund te jete dicka tjeter ?

Dërguar nga Sara, më 26 Mars 2020 në 17:18

Pershendetje Sara, mungese e hekurit nuk ka asnje lidhje me rrahjet e zemres as te rritura as te ulura. Ferritinemia 8 ng/ml eshte e ulet. Duhet te mjekohesh. Suplementi i hekurit nuk eshte i mjaftueshem. Doza mjekuese 180-200 mg hekur elementar ne dite, per 1.5 - 2 muaj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Mars 2020 në 17:18

Prsh doktor. Jam Ana 22 vjece.kam 4 vjet qe vuaj nga anemia...Ne fillim pothuaj 1 muaj kisha shum gjakderdhje dhe per pasoj kalova me anemike. Hemoglobina 4.6 dhe depozita hekuri Nuk kisha fare ishin boshe..Mora trajtim per 3 muaj . Por mu shfaq serisht anemia mbas disa kohesh.mora serisht trajtim per 2-3 muaj dhe analizzat me dolen mir...mirpo kto dite Bera nje kontroll dhe serisht hemoglobina Ishte ulur dhe depozitat e hekurit I kisha bosh..bera analizen kastile dhe doli qe anemin nuk e kisha te lindur Por te fituar..Problemi eshte se nga ilacet qe po Pi Po demtoj stomakun dhe melcin pasi dola me hepatit A . Per periodat mora Nje ilac Diane -42 (ne mos gaboj) dhe kam mbi 1 vit qe periodat me vin 1 her ne 3-4-6 muaj ...kam ber kontrolle Por gjinekologu me tha qe kisha disa micro ciste ...mora mjekim Por periodat serisht I kam Rebecca crregullta . Kur mar mjekim normal pasi mbaroj me crregullohen serisht...spo e kuptoj kte gjendjen time Anemia me perseritet , cikli vazhdon crregullisht,melcia me hepatit...jam lodhur fizikisht dhe psikologjikisht

Dërguar nga Ana, më 26 Mars 2020 në 18:05

Pershendetje Ana, kur mjekohesh ka dy qellime: 1 korrigjimi i anemise Hb > 12 gr/dl dhe me pas vazhdon mjekimi per korrigjimin e ferritinemise minimumi 20 ng/ml, por vlera optimale rreth 60-70 ng/ml. Nese nuk arrin keto objektiva, nuk je mjekuar si duhet. CM i ralle na intereson. Me Hepatitin A nuk ka asnje lidhje. Mjekimi nga goja mund ta demtoje stomakun, por jo melcine.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Mars 2020 në 18:05

Pershendetje doktor. Vajza ime 17 vjece ne muajin shkurt beri analizat e gjakut dhe kishte keto vlera:wbc 4.94 rbc 4.64 hgb 13.30 hct 39.20 mcv84.40 mch28.70 mchc34.00 plt266.00 sideremia 97.88 dhe ferritina 10.63 Me shqetesoi vlera e ferritines por mjekja tha me kete vlere hemoglobine nuk japim hekur. Tani vajzes kane filluar ti bien floket dhe ka mungese oreksi,duart dhe kembet i rrine gjithmone te ftohta. Ju lutem a duhet te marre mjekim dhe cfare kure? Faleminderit!

Dërguar nga Jeta, më 08 Prill 2020 në 16:39

Pershendetje Jeta, vajza juaj nuk ka anemi, por ka mungese te hekurit (ferritinemia < 20 ng/ml). Floket bien nga mungesa e hekurit. Duhet te marri hekur elementar 180-200 ng/ml ne dite, per 1.5-2 muaj, me synimin e arrijes se ferritinemia > 20 ngml minimumi dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Prill 2020 në 16:39

doktor. Kam dhimbje kockash dhe kembesh, dhimbje koke pas ciklit. Jam 50 vjec me hemoglobine 11.7 dhe ferritine 24. A vijne dhimbjet e kembeve sidomos kercirit nga anemia ?

Dërguar nga drita, më 16 Prill 2020 në 15:17

Pershendetje Drita, si rregull kur flasim per Anemine nga Mungesa e Hekurit, nuk ka mundesi te kesh Hb < 12 gr/dl nese ke ferritinemia 24 ng/ml, pra kur nuk ke mungese te hekurit, nuk mund te kesh anemi. Si rregull ankesat tuaja nuk jane te lidhura me ndryshimet hematologjike.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Prill 2020 në 15:17

doktor. Kam dhimbje kockash dhe kembesh, dhimbje koke pas ciklit. Jam 50 vjec me hemoglobine 11.7 dhe ferritine 24. A vijne dhimbjet e kembeve sidomos kercirit nga anemia ?

Dërguar nga drita, më 16 Prill 2020 në 15:21

Pershendetje Drita, si rregull kur flasim per Anemine nga Mungesa e Hekurit, nuk ka mundesi te kesh Hb < 12 gr/dl nese ke ferritinemia 24 ng/ml, pra kur nuk ke mungese te hekurit, nuk mund te kesh anemi. Si rregull ankesat tuaja nuk jane te lidhura me ndryshimet hematologjike.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Prill 2020 në 15:21

Pershendetje doktorr. Jam ne muajin e 7 te shtatezanise dhe analizat e mia me kan dale keshtu : WBC-9.3 RBC-3.43 HGB-9.5 HCT-29.5 dhe ferritin 18.21. Doktorresha me rekomandoj te ndaloj vitaminat prenatale dhe me tha te shtoj kokrren e birvit forte qe merja bashke me vitaminat nga 1 ne 2 kokrra ne dite per 1 muaj. 1 kokerr birvit forte permban 245mg hekur fumarato, vitamin C 150mg, acid folik 400mcg dhe vitamin B12 3,75 mcg. A eshte i rregullt ky lloj dozimi ? Eshte i tepert apo brenda normave ? Faleminderit.

Dërguar nga Redian, më 25 Prill 2020 në 05:33

Pershendetje Redian, ju keni anemi, probabilisht nga mungesa e hekurit. Do rekomandoja Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Pas 1 muaji mjekim do te behet gjak komplet dhe pas 2 muaj dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Prill 2020 në 05:33

Pershendetje doktor! Para 2 vitesh dola me mungese hekuri, ferritinemia 8. Pas 2 kurave me heferol 350mg2×1 dhe tardyferon 80mg 2x1 ferritenemia arriti 13. Pas kesaj kohe u be 1 vit qe nuk perdor asnje mjekim dhe ne analizat qe bera se fundmi vlera e ferritines me ka shkuar serish 8. Ju lutem doktor cfare me sugjeroni. Faleminderit.

Dërguar nga Alda, më 23 Maj 2020 në 13:08

Pershendetje Alda dhe kur ferritinemia ka arritur 13 ng/ml, nuk konsiderohet korrigjim. Korrigjim = vlera minimale normale per femrat 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Heferoli eshte preparati me i mire per te mbushur depot dhe doza eshte 2 here ne dite per te pakten 2 muaj rresht. Nese e keni bere te tille dhe ka arritur 13 ng/ml do te vleresohet nje preparat tjeter, ose do te kalohet ne mjekimin me preparate intravenoze.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 24 Maj 2020 në 13:08

Pershendetje doktor! Bera analizat dhe dola me mungese hekuri,ferritinemia 7.8 Me keshilluan folifer 2×1 dhe vitamin C.Cfare me sugjeroni ,a eshte kura e duhur ?Faleminderit.

Dërguar nga Lizeta, më 30 Maj 2020 në 05:39

Pershendetje Lizeta, eshte nje nga preparatet qe perdoret. Mund ta vazhdoni per 1.5 - 2 muaj dhe riperseritni ferritinemia. vlera minimale normale 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Maj 2020 në 05:39

Pershendetje doktor! Kam vajzen 1 vjeç, te ciles pas disa analizave qe i bera rezultoj me anemi te lehte me mungese hekuri. Pediatria me keshilloj ti jap shtese hekuri Iron vit 1ml dhe vitamine c. Kam tre muaj qe ja jap pa nderprerje pasi per shkak te pandemise nuk ja perserita dot analizat, shqetesimi im eshte se vajzes kane filluar dy dhembet e pare lart i jane nxire te rrenja. Kush mund te jete shkaku dhe a ka lidhje me hekurin. Ju falenderoj paraprakisht!

Dërguar nga Albana, më 08 Qershor 2020 në 14:44

Pershendetje Albana, preparatet e hekurit te marra nga goja mund te shkaktojne nxirrjen e dhembeve. Perpara se ti jepni ne vazhdim do te beni gjak komplet, ferritinemia dhe ne vares te tyre gjykohet nevoja e marrjes.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Qershor 2020 në 14:44

Pershendetje doktor!Jam diagnostifikuar me fibromiom ne miter dhe si pasoje pata probleme me hekurin.Hemoglobina 6 ,ferritina 3 ,sideremia 25.u mjekova 1 muaj me tot’hema (4 ampula ne dite)dhe 3 muaj me heferol 2 ne dite.kam 4 muaj qe marr vitamine c dhe vitadep.Tani kam arritur vlerat hemoglobine 12,ferritine 40 dhe sideremia 11.nuk e di Nese duhet te vazhdoj mjekimin Sepse sideremia eshte pak e ulet.ju Faleminderit

Dërguar nga Gerta, më 11 Qershor 2020 në 16:11

Pershendetje Gerta, aktualisht keni vlera normale. Nese nuk keni me gjakrrjedhje te shtuar menstruale, mund te ndaloni mjekimin. Pas 6 muaj rikontroll me ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Qershor 2020 në 16:11

Faleminderit per pergjigjen.Keto dite operohem nga fibromioma duke shpresuar Te zgjidh problemino e hemoragjise.Doja tju pyesja Edhe dicka Te fundit.Edhe Pse vlerat I kam normale tani vazhdon renia e flokeve ne nje menyre te frikshme (kam 3 muaj qe Po marr biotine per floket)Mbase vazhdimi i renies se flokeve eshte si pasoje e fibromiomes?Duke qene qe vlerat e gjakut jane stabiliziuar?Ju Faleminderit Per ndihmen

Dërguar nga Gerta, më 12 Qershor 2020 në 08:18

Pershendetje, nuk bien floket nga fibromioma. Duke zgjidhur gjakderdhjen, ju do te shpetoni nga humbjet e hekurit. Nje nga shkaqet perse bien floket eshte mungesa e hekurit. Ka dhe shkaqe te tjera, specialisti eshte dermatologu.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Qershor 2020 në 08:18

Pershendetje doktor! Bera disa analiza para nje muaji dhe hemoglobina, kalçiumi dhe vitamina D me dolen te ulta. Nderkohe qe HDL me del ne norme dhe LDL me del e ulet. Proteina C me doli shume mire. Shqetesimi im eshte renia e flokeve ne menyre te frikshme dhe jam vertet e alarmuar. Per momentin po pij me keshille nga mjeku i lagjes Ironorm-1 kapsul ne dite dhe Vitamin D 4400 IU-1 kapsul ne dite. Cfare analizash me sugjeroni te bej per te zbuluar me tej gjendjen? Ju falenderoj e pune te mbare!

Dërguar nga Bujare, më 08 Korrik 2020 në 16:18

Pershendetje Bujare, i vetmi shkak hematologjik per renien e flokeve eshte mungesa e hekurit. Per kete do te beni ferritinemia dhe nese eshte < 20 ng/ml, konsideroheni me mungese te hekurit dhe do te merrni mjekimin e duhur me hekur, per te pakten 2 muaj rresht deri ne korrigjimin e ferritinemia (rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Korrik 2020 në 16:18

Pershendetje doktor. Para 8 muajsh nga nje kontroll rutine rezultati i analizave ishte vitamine D 10.7 dhe ferritina 12.26 kam pire ironorm 1 tablet/dite dhe vitamine d 1 tablet/ dite 2000 IU. Para nje jave perserita analizat dhe rezultatet shin keto vitamine D 35.26 dhe ferritina 37.45. Doja te theksoja faktin qe jam duke u perpjekur per te ngelur shtatzane. Pyetja ime ishte nese duhet te vazhdoj ironormin apo duhet ta nderpres pasi eshte nje kohe e gjate qe jam duke e pire? Mund te me sjell efekte anesore apo mund te vazhdoj ta perdor pasi me ndihmon per shtatzanine qe po planifikoj. Ju falenderoj dhe ju uroj pune te mbare.

Dërguar nga Ina, më 19 Korrik 2020 në 02:34

Pershendetje, aktualisht keni vlera optimale te ferritinemia dhe vitamines D. Nuk keni asnje pengese per te ngelur shtatezane. Doza mjekuese e Ironorm eshte 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht, por dhe keshtu si e keni marre, rendesi ka qe eshte arritur korrigjimi i ferritinemia. Mund ta nderprisni, duke e rikontrolluar ferritinemia pas 2-3 muaj. Shtatezania eleminon ciklin menstrual, por rrit konsumin e hekurit per nenen dhe femijen.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Korrik 2020 në 02:34

Pershendetje doktor. Para 8 muajsh nga nje kontroll rutine rezultati i analizave ishte vitamine D 10.7 dhe ferritina 12.26 kam pire ironorm 1 tablet/dite dhe vitamine d 1 tablet/ dite 2000 IU. Para nje jave perserita analizat dhe rezultatet shin keto vitamine D 35.26 dhe ferritina 37.45. Doja te theksoja faktin qe jam duke u perpjekur per te ngelur shtatzane. Pyetja ime ishte nese duhet te vazhdoj ironormin apo duhet ta nderpres pasi eshte nje kohe e gjate qe jam duke e pire? Mund te me sjell efekte anesore apo mund te vazhdoj ta perdor pasi me ndihmon per shtatzanine qe po planifikoj. Ju falenderoj dhe ju uroj pune te mbare.

Dërguar nga Ina, më 19 Korrik 2020 në 06:09

Pershendetje, aktualisht keni vlera optimale te ferritinemia dhe vitamines D. Nuk keni asnje pengese per te ngelur shtatezane. Doza mjekuese e Ironorm eshte 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht, por dhe keshtu si e keni marre, rendesi ka qe eshte arritur korrigjimi i ferritinemia. Mund ta nderprisni, duke e rikontrolluar ferritinemia pas 2-3 muaj. Shtatezania eleminon ciklin menstrual, por rrit konsumin e hekurit per nenen dhe femijen.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Korrik 2020 në 06:09

Pershendetje doktor. Para 8 muajsh nga nje kontroll rutine rezultati i analizave ishte vitamine D 10.7 dhe ferritina 12.26 kam pire ironorm 1 tablet/dite dhe vitamine d 1 tablet/ dite 2000 IU. Para nje jave perserita analizat dhe rezultatet shin keto vitamine D 35.26 dhe ferritina 37.45. Doja te theksoja faktin qe jam duke u perpjekur per te ngelur shtatzane. Pyetja ime ishte nese duhet te vazhdoj ironormin apo duhet ta nderpres pasi eshte nje kohe e gjate qe jam duke e pire? Mund te me sjell efekte anesore apo mund te vazhdoj ta perdor pasi me ndihmon per shtatzanine qe po planifikoj. Ju falenderoj dhe ju uroj pune te mbare.

Dërguar nga Ina, më 19 Korrik 2020 në 07:18

Pershendetje, aktualisht keni vlera optimale te ferritinemia dhe vitamines D. Nuk keni asnje pengese per te ngelur shtatezane. Doza mjekuese e Ironorm eshte 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht, por dhe keshtu si e keni marre, rendesi ka qe eshte arritur korrigjimi i ferritinemia. Mund ta nderprisni, duke e rikontrolluar ferritinemia pas 2-3 muaj. Shtatezania eleminon ciklin menstrual, por rrit konsumin e hekurit per nenen dhe femijen.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Korrik 2020 në 07:18

Pershendetje doktor! Kam bere analizat dhe kam keto rezultate WBC-4.90 RBC-3.49 HGB-10.97 hematokriti-33.07 MCV-94.83 MCH-31.46 eritrosedimenti 13. Analizat para ketyre i kisha bere ne muajin shkurt me keto vlera WBC-5.7 RBC-3.98 HGB-11.9 HCT-35.6 MCV-89.4 MCH-30. Mosha ime 43 vjec, pa cikel prej 1 viti, kam 5 muaj qe mjekohem me methotrexat per artritin.Ju lutem doja mendimin tuaj per keto rezultate. Faleminderit.

Dërguar nga Jeta, më 20 Korrik 2020 në 07:32

Pershendetje Jeta, ju kni anemi te lehte. Mund te jete inflamatore nga artriti, mund te jete dhe efekt i mjekimit me MTX. Ne matim ferritinemia, acidi folik. Ne rast deficiti te tyre, do te mjekohesh me preparatet perkatese.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Korrik 2020 në 07:32

pershendetje doktorr deshta me t pyt diqka kam foshnjen 3 muajshe pom vjell gjak e kom pru n spita mkan than mu shtri edhe jom qe ni jav ktu po du me dit per qka mun me vjell beba gjak un i jap ushqim shtes se me gji nuk kom n filllim kom ushqy me Hipp organic 1 po tasht me ushqim Nan pa laktoz

Dërguar nga Arbesa Bucolli, më 25 Korrik 2020 në 06:41

Pershendetje Arbesa, Ky eshte nje problem qe do te vazhdoni taq diskutoni me mjekun pediater. Une trajtoj pacientet > 14 vjec.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Korrik 2020 në 06:41

Pershendetje, jam 25 vjece. . Bera analizat e ferreritinemise dhe sideremi para 4 muajsh dhe vlera e ferritinemise ishte 9.98 dhe sideremise 23. Jam mjekuar me kentoferro per tre muaj dhe ferritinemia eshte 11.98, qe do te thote nuk kam patur ndonje permiresim. Si mund te veproj?

Dërguar nga Maria Agolli, më 12 Gusht 2020 në 12:12

Pershendetje Maria, po ju keni mungese te hekurit, mjekimi qe perdorni nuk eshte i duhuri, pra nuk ka si te presesh permiresim. Per 1.5-2 muaj duhet marre nje preparat hekuri 2 valent (Ferri Sulfati ose Ferri Fumarati), doza mjekuese eshte 200 mg hekur elementar ne dite, synimi minimal eshte ferritinemia 20 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Gusht 2020 në 12:12

Pershendetje, jam 25 vjece. . Bera analizat e ferreritinemise dhe sideremi para 4 muajsh dhe vlera e ferritinemise ishte 9.98 dhe sideremise 23. Jam mjekuar me kentoferro per tre muaj dhe ferritinemia eshte 11.98, qe do te thote nuk kam patur ndonje permiresim. Si mund te veproj?

Dërguar nga Maria Agolli, më 12 Gusht 2020 në 15:16

Pershendetje Maria, po ju keni mungese te hekurit, mjekimi qe perdorni nuk eshte i duhuri, pra nuk ka si te presesh permiresim. Per 1.5-2 muaj duhet marre nje preparat hekuri 2 valent (Ferri Sulfati ose Ferri Fumarati), doza mjekuese eshte 200 mg hekur elementar ne dite, synimi minimal eshte ferritinemia 20 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Gusht 2020 në 15:16

Prsh Doktor jam 23 vjece sot bera analizen e ferritinines dhe me doli 4.87 ng/ml cfar me keshilloni te mar kam 5 vite qe vuaj nga renia e flokeve , lodhje , rrahie zemre te shpeshta , dobesi , irritim . Flm nese me pergjigjeni. Kam mar shpesh vitamina per floke nga me te ndryshmet ‘e zink etj . Por pa efekt .

Dërguar nga Denisa, më 15 Gusht 2020 në 03:08

Pershendetje Denisa, ju keni mungese te hekurit qe eshte nje nga shkaqet perse bien floket. Duhet te beni dhe gjakun komplet, per te pare nese keni ose jo dhe anemia. Nese nuk keni anemi (Hb>12 gr/dl), do te mjekoheni per 2 muaj me Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite, nese keni dhe anemi, per te pakten 3 muaj rresht dhe ne fund te mjekimit, rikontrollohen analizat.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Gusht 2020 në 03:08

Pershendetje doktor jam 23 vjece bera analizen e ferritines dhe doli 4.87 ng/ml kam 5 vite qe vuaj nga floket renie keputje floku . Kam ndjesi lodhje irriitim rrahie zemre te shpeshta kam marr vitamina te ndryshme per flok por pa efekt flm nese me pergjigjesh se cfar mund te marr ?

Dërguar nga Denisa, më 15 Gusht 2020 në 08:29

Pershendetje Denisa, ju keni mungese te hekurit qe eshte nje nga shkaqet perse bien floket. Duhet te beni dhe gjakun komplet, per te pare nese keni ose jo dhe anemia. Nese nuk keni anemi (Hb>12 gr/dl), do te mjekoheni per 2 muaj me Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite + Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite, nese keni dhe anemi, per te pakten 3 muaj rresht dhe ne fund te mjekimit, rikontrollohen analizat.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Gusht 2020 në 08:29

Pershendetje doktor.Kam vajzen 17 vjece.Nga analizat e bera rezultoi qe kishte anemi dhe mungese hekuri,me te ulet se 10 e kishte ferritinen.I kam bere mjekim me ironorm 2 here ne dite nga 1 kokerr per 3 muaj rresht.I kam perseritur analizat dhe del me keto vlera: WBC:5.0,RBC 4.47,HGB 11.9,HCT 39,MCV 87,MCH 26.7,MCHC 30.5 RDW 13.4,MPV 8.8 DHE FERRITINA 20.33.PO ja vazhdoj prape ironorm,sepse doktori me ka thene qe duhet te jete deri ne 90 ferritina pastaj tja nderpresesh,po sikur ka ca probleme nga perdorimi i ironorm,dhimbje stomaku,barku si te perziera.Nuk e di a te vazhdoj me ironorm apo ti ndryshoj kure.

Dërguar nga ETLEVA, më 09 Shtator 2020 në 07:19

Pershendetje Etleva, doza mjekuese e Ironorm eshte 3 x 1 kapsula/dite, per te pakten 3 muaj rresht. Aktualisht te vazhdoje per 1 muaj me 3 x 1 kapsula ne dite dhe pas 1 amuj mjekim do te prseritni: gjak komplet, ferritinemia, elektroforeza e hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Shtator 2020 në 07:19

Pershendetje doktor. Jam shtatzane 21 javeshe.vlerat e fundit te analizave te gjakut jane: wbc 8.63,hgb 10.4, mch 30.7 mchc 39.3, rbc 3.37, mcv 78.1,mpv 6.2.ferritina me doli 10.7. Gjinekologu me ka dhene per 2 muaj rresht globifer forte dhe sme ka bere efekt . Tani pas ktyre rezulatatve te analizave dhe ferritines qe ishte hera e pare qe e beja me dha ferra max 150 2 here ne dite .te vazhdoj me ferra max cfare duhet te bej ?

Dërguar nga Sibora , më 15 Shtator 2020 në 04:47

Pershendetje Sibora, ju keni anemi te lehte, probabilisht nga mungesa e hekurit. Asnje nga preparatet qe perdorni nuk eshte efikas. Ironorm 3 x 1 kapsula/dite, pas 1 muaji rikontroll me gjak komplet dhe pas 3 muaj mjekim dhe ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 15 Shtator 2020 në 04:47

Pershendetje doktor! Jam nje vajze 25 vjece , dhe per shkak te ca probleme dhe shqetsimeve qe kisha me stomakun, bera nje vizite tek gastrohepatologu, dhe rezultova me gastrit te lehte. Gjirhashtu kisha nje lodhje, keputje, dhe rrahje te shpejta te zemres, dhe bera dhe analizat e gjakut. Hemoglobina 12.3 , nderSa Ferritina 8. Gjate kesaj kohe nuk kam marr mjekim per hekurin, duke qene se po merrja nje tjeter mjekiim per gastritin. Tani qe mbarova kuren, kam nis te perdor Tardyferon 80mg te shoqeruar me vitamin C 100 Mg. A esht kjo kura e duhur duke marr parasysh dhe problemet qe kam me stomakun?

Dërguar nga Brisi, më 07 Tetor 2020 në 08:18

Pershendetje Brisi, ju keni mungese te hekurit. Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/dite + Vitamina C 100 mg 3 x 1 tableta/dite, per 2 muaj rresht. Pas 2 muaj rikontroll me gjak komplet, ferritinemia (minimumi 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 08 Tetor 2020 në 08:18

Pershendetje doktor! Jam nje vajze 25 vjece , dhe per shkak te ca probleme dhe shqetsimeve qe kisha me stomakun, bera nje vizite tek gastrohepatologu, dhe rezultova me gastrit te lehte. Gjirhashtu kisha nje lodhje, keputje, dhe rrahje te shpejta te zemres, dhe bera dhe analizat e gjakut. Hemoglobina 12.3 , nderSa Ferritina 8. Gjate kesaj kohe nuk kam marr mjekim per hekurin, duke qene se po merrja nje tjeter mjekiim per gastritin. Tani qe mbarova kuren, kam nis te perdor Tardyferon 80mg te shoqeruar me vitamin C 100 Mg. A esht kjo kura e duhur duke marr parasysh dhe problemet qe kam me stomakun?

Dërguar nga Brisi, më 07 Tetor 2020 në 08:19

Pershendetje Brisi, ju keni mungese te hekurit. Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/dite + Vitamina C 100 mg 3 x 1 tableta/dite, per 2 muaj rresht. Pas 2 muaj rikontroll me gjak komplet, ferritinemia (minimumi 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 08 Tetor 2020 në 08:19

Pershendetje doktor! Jam nje vajze 25 vjece , dhe per shkak te ca probleme dhe shqetsimeve qe kisha me stomakun, bera nje vizite tek gastrohepatologu, dhe rezultova me gastrit te lehte. Gjirhashtu kisha nje lodhje, keputje, dhe rrahje te shpejta te zemres, dhe bera dhe analizat e gjakut. Hemoglobina 12.3 , nderSa Ferritina 8. Gjate kesaj kohe nuk kam marr mjekim per hekurin, duke qene se po merrja nje tjeter mjekiim per gastritin. Tani qe mbarova kuren, kam nis te perdor Tardyferon 80mg te shoqeruar me vitamin C 100 Mg. A esht kjo kura e duhur duke marr parasysh dhe problemet qe kam me stomakun?

Dërguar nga Brisi, më 07 Tetor 2020 në 08:19

Pershendetje Brisi, ju keni mungese te hekurit. Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/dite + Vitamina C 100 mg 3 x 1 tableta/dite, per 2 muaj rresht. Pas 2 muaj rikontroll me gjak komplet, ferritinemia (minimumi 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 08 Tetor 2020 në 08:19

Pershendetje doktor!Jam 31 vjec kam bere analizat dhe me dolen:RBC-5,37/ HGB-9,6/ HCT-30,6/ MCV-56,8/ MCH-17,8 elektroforeza e hemoglobines HbA1 98,1 HbA2 1,9.ju lutem doktor ca lloj anemie kam,dhe a zhduket me ushqime .me kane rekomanduar ferro 3 forte.te pershendes

Dërguar nga Besjana, më 19 Tetor 2020 në 14:25

Pershendetje Besjana, Anemia e Lehte, probabilisht nga Mungesa e Hekurit. Do te beni ferritinemia dhe do te mjekoheni. Ferro3 nuk eshte preparati i duhur. 1-Ironorm 3 x 1 kapsula/ditë – 90 kapsula/muaj. Ne mes ose pas ushqimit, per te pakten 3 muaj rresht. Pacientja do të rikontrollohet me gjak komplet pas 1 muaj dhe pas 3 muaj mjekim me gjak komplet + ferritinemia.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 20 Tetor 2020 në 14:25

Pershendetje doktor, kam djalin 12 vjec dhe nga nje kontrroll rutine, i kemi bere analizat e gjakut djalit dhe doli me eritrocite 4.84;hemoglobina 13;dhe hematokriti 39.5, mirepo hekuri 36.2 dhe ferritina 8.31. Mjekja na keshilloi qe ti japim Ferro 3 Forte, (me ato shishet e vogla)per nje muaj dhe te shohim si do kete ecur, sepse djali tha qe nuk ka anemi por shume te ulet hekurin dhe depozitat e hekurit. Nderkohe djali gjate veres ankohej edhe per dhimbje kembesh ,sikur i dridheshin pasi mbaronte se lozuri dhe i bien lehte edhe floket. A mendoni qe eshte i mire Ferro 3 Forte per djalin apo duhet dicka tjeter ? Faleminderit

Dërguar nga Ornela, më 06 Nentor 2020 në 10:58

Pershendetje Ornela, djali ka pakesim te rezervave te hekurit. Ferro3 nuk eshte nje preparat qe mbush depot e hekurit. Mund ti perdoresh per 1.5 muaj, Ironorm 2 x 1 kapsula/dite, nese ka mundesi te marri nga goja kapsulat.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Nentor 2020 në 10:58

Pershendetje doktor, kam djalin 12 vjec dhe nga nje kontrroll rutine, i kemi bere analizat e gjakut djalit dhe doli me eritrocite 4.84;hemoglobina 13;dhe hematokriti 39.5, mirepo hekuri 36.2 dhe ferritina 8.31. Mjekja na keshilloi qe ti japim Ferro 3 Forte, (me ato shishet e vogla)per nje muaj dhe te shohim si do kete ecur, sepse djali tha qe nuk ka anemi por shume te ulet hekurin dhe depozitat e hekurit. Nderkohe djali gjate veres ankohej edhe per dhimbje kembesh ,sikur i dridheshin pasi mbaronte se lozuri dhe i bien lehte edhe floket. A mendoni qe eshte i mire Ferro 3 Forte per djalin apo duhet dicka tjeter ? Faleminderit

Dërguar nga Ornela, më 06 Nentor 2020 në 11:07

Pershendetje Ornela, djali ka pakesim te rezervave te hekurit. Ferro3 nuk eshte nje preparat qe mbush depot e hekurit. Mund ti perdoresh per 1.5 muaj, Ironorm 2 x 1 kapsula/dite, nese ka mundesi te marri nga goja kapsulat.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Nentor 2020 në 11:07

Pershendetje doktor, kam djalin 12 vjec dhe nga nje kontrroll rutine, i kemi bere analizat e gjakut djalit dhe doli me eritrocite 4.84;hemoglobina 13;dhe hematokriti 39.5, mirepo hekuri 36.2 dhe ferritina 8.31. Mjekja na keshilloi qe ti japim Ferro 3 Forte, (me ato shishet e vogla)per nje muaj dhe te shohim si do kete ecur, sepse djali tha qe nuk ka anemi por shume te ulet hekurin dhe depozitat e hekurit. Nderkohe djali gjate veres ankohej edhe per dhimbje kembesh ,sikur i dridheshin pasi mbaronte se lozuri dhe i bien lehte edhe floket. A mendoni qe eshte i mire Ferro 3 Forte per djalin apo duhet dicka tjeter ? Faleminderit

Dërguar nga Ornela, më 06 Nentor 2020 në 11:08

Pershendetje Ornela, djali ka pakesim te rezervave te hekurit. Ferro3 nuk eshte nje preparat qe mbush depot e hekurit. Mund ti perdoresh per 1.5 muaj, Ironorm 2 x 1 kapsula/dite, nese ka mundesi te marri nga goja kapsulat.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Nentor 2020 në 11:08

Pershendetje doktor. Kam vajzen 14 vjeç. Prej 6 javesh vuan nga marramendja. Nga analizat e bera rezultoi me ferritine 5.25, ndersa hemoglobina 12.2. A mund te jape niveli i ulet i hekurit marramendje? Cilin medikament me rekomandoni per te korigjuar nivelin e ulet te ferritines?

Dërguar nga Bruna, më 07 Nentor 2020 në 07:48

Pershendetje Bruna, vajza ka mungese te hekurit dhe eshte nej nga shkaqet e ankeses. Do te marri preparat te hekurit, doza mjekuese 180-200 mg hekur elementar ne dite, per 1.5-2 muaj rresht. Nese eshte e lidhur me mungesen e hekurit, mungesa e hekurit korrigjohet gjithmone nga mjekimi, per kete arsye dhe ankesa e vajzes duhet te eleminohet. Nese depozitat e hekurit mbushen dhe ankesa vazhdon do te diskutoni me neurologun, mjekun ORL.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Nentor 2020 në 07:48

Pershendetje doktor. Kam vajzen 14 vjeç. Prej 6 javesh vuan nga marramendja. Nga analizat e bera rezultoi me ferritine 5.25, ndersa hemoglobina 12.2. A mund te jape niveli i ulet i hekurit marramendje? Cilin medikament me rekomandoni per te korigjuar nivelin e ulet te ferritines?

Dërguar nga Bruna, më 07 Nentor 2020 në 07:49

Pershendetje Bruna, vajza ka mungese te hekurit dhe eshte nej nga shkaqet e ankeses. Do te marri preparat te hekurit, doza mjekuese 180-200 mg hekur elementar ne dite, per 1.5-2 muaj rresht. Nese eshte e lidhur me mungesen e hekurit, mungesa e hekurit korrigjohet gjithmone nga mjekimi, per kete arsye dhe ankesa e vajzes duhet te eleminohet. Nese depozitat e hekurit mbushen dhe ankesa vazhdon do te diskutoni me neurologun, mjekun ORL.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Nentor 2020 në 07:49

Pershendetje doktor ! Jam nje vajze 25 vjec ,43 kg! Para 1 muaji, bera analiza te gjakut dhe ferrinemia . HG 12.3 ndersa Ferritimemia 8. Gjate ksaj kohe kam perdorur Tardyferon 80 mg 1 her ne dite te shoqeruar me vitamine C, 10mg. Mjeku i familjes me ka thene qe kete mjekim ta vazhdoj per 2 muaj rresht. Doja tju pyesja nese eshte ky mjekimi i duhur ? (Vazhdoj te ndihem shume e lodhur , renie flokesh, dhe aritmi) Ju falemnderit

Dërguar nga Brisi, më 11 Nentor 2020 në 08:04

Pershendetje Brisi, preparati eshte i mire, merreni per peshen tuaj 2 here ne dite, per 2 muaj rresht.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Nentor 2020 në 08:04

Pershendetje doktor! Jam nje vajze 31 vjece, vuaj nga koliti ulceroz. Sot bera analizat dhe rezultatet jane: WBC 3.36, RBC 4.11, HGB 11.9,FERRITININE 3.38 DHE SIDEREMIA 29. Ndjehem e lodhur, e pafuqishme dhe e pergjumur vazhdimisht. Desha mendimin tuaj cfare me sygjeroni per korrigjimin e hekurit.

Dërguar nga Ana, më 16 Nentor 2020 në 12:43

Pershendetje Ana, ju keni anemi te lehte nga mungesa e hekurit. Si rregull ne preferojme mjekimin me preparate te hekurit nga goja, por tek nje pacient me kolit ulceroz, perpiqemi ta shmangim dhe aplikojme mjekime me serume. Ne Shqiperi ka 2 mundesi Ferrovin 100 mg 5-6 infuzione ose Ferrinject 500 mg 1 infuzion i vetem. Mjekimet me serume behen vetem ne kushte spitalore, sepse preparatet e hekurit, ralle, shkaktojne reaksione alergjike.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Nentor 2020 në 12:43

Pershendetje doktor dhe faleminderit per pergjigjet tuaja! Jam 25 vjec dhe qe femije kam shfaqur probleme me mungesen e hekurit! Jam kuruar dhe ne momentin qe le hekurin vlerat e ferritines ulen serish duke shkuar deri ne 6. Cfare do te me sygjeronit te perdor, kam perdorur ironorm edhe heren e fundit tadyferon por jo per kohe shume te gjate,neglizhence e imja... faleminderit!

Dërguar nga klaudia, më 17 Nentor 2020 në 10:58

Pershendetje Klaudia, ne Shqiperi preparati me i mire per te mbushur depot e hekurit eshte Heferoli. 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj.Ne mes ose pas ushqimit, per te pakten 2 muaj rresht.Ferritinemia (vlera minimale normale per femrat adulte e ferritinemia eshte 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Nentor 2020 në 10:58

Pershendetje Doktor kam renine te flokeve ,ferretina 5.2 qfar me keshilloni?

Dërguar nga Edisona, më 12 Dhjetor 2020 në 17:10

Pershendetje Edisona, nje nga shkaqet qe bien floket eshte dhe mungesa e hekurit. Ju do te mjekoheni me preparate te hekurit deri ne korrigjimin e deficitit te hekurit, vlera minimale e ferritinemia 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml. Nese arrihen keto vlera dhe floket vazhdojne te bien, do te diskutohet me deramtologun, nuk eshte me mungesa e hekurit, shkaktar.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Dhjetor 2020 në 17:10

Pershendetje doktor! Kam qe femije qe kam pasur probleme me anemine. Sot bera analizat dhe rezultatet jane: HGB 8.8, HCT 29.5, MCV 71.8 , MCH 21.4, MCHC 29.8, RDW 16.8, PLT 331 , MPV 8.5 , PCT 0.281, PDW 14.0. Ndjehem e pafuqishme dhe e lodhur vazhdimisht. Cfare do tme sygjeronit te perdor? Faleminderit

Dërguar nga Matilda , më 28 Dhjetor 2020 në 11:34

Pershendetje Matilda, Anemia me e zakonshme ne praktiken mjekesore, eshte Anemia nga Mungesa e Hekurit. Nese vleresohet dhe trajtohet ashtu sic duhet, eshte plotesisht e korrigjueshme. Ne pergjithesi nga mjeket dhe pacientet, ajo keqvleresohet dhe keqmjekohet, keshtu qe nuk ka si te eleminohet asnjehere. Ju do te filloni me Ironorm 3 X 1 kapsula/dite, ne mes ose pas ushqimit. Pas 1 muaji rikontroll me gjak komplet dhe ferritinemia. Mjekimi zgjat te pakten 3 muaj rresht. Rendesi ka dhe shkaku/shkaqet dhe ne pergjithesi tek femrat rolin kryesor e ka cikli menstrual.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 29 Dhjetor 2020 në 11:34

Pershendetje doktor.Kam bere analizat e gjakut dhe hemoglobina ish 11.7ndersa ferritina 9.7.Piva ferro forte nga 2 shishe ne dite por pata dhimbje barku dhe kapsllek.E lashe disa dite dhe nisa serish por me nje ne dite .Jam ne diten e 6 dhe shoh qe po me nis perseri dhimbja e barkut.Cfare duhet te bej?

Dërguar nga Marinela, më 09 Janar 2021 në 17:56

Pershendetje Marinela, une nuk i preferoj lengjet. 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj,ne mes ose pas ushqimit, per te pakten 2 muaj rresht.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Janar 2021 në 17:56

Pershendetje doktor!Uroj te jesh mire!Doja te te pyesja cfare mund te perdor te lutem se kam ferritinen 8.6 .Te gjitha te tjerat te analiza e gjakut jane brenda normave. Faleminderit!

Dërguar nga Bardha , më 11 Janar 2021 në 08:06

Pershendetje Bardha, per moshat e rritura, 1-Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/ditë – 60 kapsula/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/ditë – 60 tableta/muaj,ne mes ose pas ushqimit, per te pakten 2 muaj rresht.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 12 Janar 2021 në 08:06

Pershendetje perseri doktor.Shume faleminderit per pergjigjen.Doja tju pyesja nese ne vend te heferolit mund te pija ferro sanol duodenal.Se dyti sa kohe larg duhet te pihen hapjet e hekurit pasi nuk konsumoj darke per ta pire pas ushqimit.Se treti kam marre vitamina c 500 mg per te shoqeruar hekurin ju me thoni qe duhet dy here nga 100.Ka problem qe marr doze aq te madhe vitamine c(nje here ne dite e kam pire).Ju uroj gjithe te mirat dhe faleminderit qe na degjoni.

Dërguar nga Marinela, më 13 Janar 2021 në 05:10

Pershendetje Marinela, Ferro Sanol Duodenal 2 x 1 kapsula/dite, eshte nje preparat shume i mire, per 2 muaj rresht. Ka vete Vitamina C dhe nuk ka nevoje te maresh shtese. Orarin caktojeni vete, rendesi ka te merret doza ditore.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Janar 2021 në 05:10

Pershendetje doktor, une jam 15 vjeçe dhe bera analizat e gjakut dhe mora rezultatet hgb 12.5, mch 26.6, mcv 79.7, mchc 333, wbc 5.69, hct 37.6, sideremia 40, ferritina 107,8. Kam renje floku, ndihem e pafuqishme dmth nuk kam imunitet, lodhem shpejt, kam dhimbje kyçesh sidomos keto dy muaj e fundit. Faleminderit paraprakisht per pergjigjen.

Dërguar nga Ornela, më 22 Janar 2021 në 14:03

pERSHENDETJE oRNELA, VLERAT AKTUALE JANE NORMALE.Nuk ka justifikim per ankesat tuaja. Ferritinemia eshte 107.8, apo vetem 10.8 ng/ml ?

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 23 Janar 2021 në 14:03

Pershendetje doktor. Kam nje muaj qe marr tardyferon 2x1 per anemi nga hekuri per shkak te hemoroideve. Ferritina ka arritur 30 per momentin pra eshte rritur. Pyetja eshte cfare ndodh pas kures sepse pak a shume e di qe bilanci i hekurit do jete prape negativ. Sa here mund te perseritet kura me tardyferon? Sa jave ose muaj zgjasin rezervat e hekurit nese ka gjakderdhje ditore mesatarisht 10 ml pershembull? Nje kalkulim i perafert do me ndihmonte qe te di kur te perseris analizen. Faleminderit

Dërguar nga Beni, më 24 Janar 2021 në 16:15

Pershendetje Beni, detyra juaj e pare eshte te zgjidhni perfundimisht gjakderdhjen. Cdo gjakderdhje, akoma me shume e perseritur, me perjashtim te Ciklit Menstrual tek femrat, eshte semundje. Do te shkoni tek proktologu, me mjekim lokal ose me kirurgji, lazer etj, ky problem duhet zgjidhur perfundimisht. Nese zgjidh kete problem, do te kesh sukses ne mjekimin me preparate te hekurit. Ne te kundert, vetem "zbukuron", here pas here problemin, Deficitin e Hekurit. Kur mjekimi eshte paliativ, si ne rastin tuaj te deritanishem, kenaqu dhe me vlera te mira sic i keni, nese do ta korrigjosh problemin dhe akoma me shume te sherohesh, duhet te zgjidhesh perfundimisht gjakderdhjen.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 25 Janar 2021 në 16:15

Pershendetje doktor.bera analizat dhe kam keto te dhenaHGB 10 FERRITINA 8 ERITROCITE3.87.HCT30.1.Fillova tardyferon 80 mg 3here ne dite.Eshte mjekimi i duhur apo jo

Dërguar nga Bujare, më 05 Shkurt 2021 në 12:39

Pershendetje Bujare, ju keni anemi te lehte nga mungesa e hekurit. 1-Tardyferon 80 mg 3 x 1 tableta/ditë – 90 tableta/muaj. 2-Vitamina C 100 mg 3 x 1 tableta/ditë – 90 tableta/muaj. 3-Vitamina B6 25 mg 3 x 1 tableta/ditë – 90 tableta/muaj. Per te pakten 3 muaj rresht. Pacientja do të rikontrollohet me gjak komplet pas 1 muaj mjekim dhe pas 3 muaj mjekim gjak komplet + ferritinemia (vlera minimale e ferritinemia tek femrat adulte 20 ng/ml dhe vlera optimale rreth 60 ng/ml).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 06 Shkurt 2021 në 12:39

Pershendetje doktor jam 46 vjec dhe ferritina me ka dal 2.2 Fillova mjekim venoz ferrovin nje her ne dit ,vitamin c 2 her ne dit dhe vitamin b2 intramuskulare..a esht kuroja e duhur per mua ?

Dërguar nga Anxhela, më 06 Shkurt 2021 në 17:48

Pershendetje Anxhela, eshte nje nga opsionet e mjekimit. Kur hekuri merret intravenoz, nuk duhet Vitamina C, qe perdoret vetem kur hekuri merret nga goja, per te rritur aciditetin e stomakut (Acidi Askorbik). Kur mungon hekurin, nuk ka per cfare te duhet Vitamina B12. Nese keni dhe deficit te saj, sigurisht qe do te merrni, sipas protokollit perkates. Vitamina B2 nuk ka ndonje nevoje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Shkurt 2021 në 17:48

Pershendetje doktor jam 46 vjec dhe ferritina me ka dal 2.2 Fillova mjekim venoz ferrovin nje her ne dit ,vitamin c 2 her ne dit dhe vitamin b2 intramuskulare..a esht kuroja e duhur per mua ?

Dërguar nga Anxhela, më 07 Shkurt 2021 në 03:02

Pershendetje Anxhela, eshte nje nga opsionet e mjekimit. Kur hekuri merret intravenoz, nuk duhet Vitamina C, qe perdoret vetem kur hekuri merret nga goja, per te rritur aciditetin e stomakut (Acidi Askorbik). Kur mungon hekurin, nuk ka per cfare te duhet Vitamina B12. Nese keni dhe deficit te saj, sigurisht qe do te merrni, sipas protokollit perkates. Vitamina B2 nuk ka ndonje nevoje.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 07 Shkurt 2021 në 03:02

Flm shum per sqarimin doktor,doja te pyesja edhe te afermen time esht 24vjec ferritina i ka dal 9,hemoglobina esht ne vlerat normale ka filluar nje kur me tothema 2her nga 1ne dit dhe vitaminc c 2her ne dit ,,per sa koh duhet ta zgjas kete kuro,ka 16 dit qe e ndjek kete mjekim.

Dërguar nga Anxhela, më 07 Shkurt 2021 në 10:50

Pershendetje Anxhela, e afermja juaj ka vetem mungese te hekurit dhe Tothema nuk eshte preparati i duhur per ta korrigjuar.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 08 Shkurt 2021 në 10:50

Pershendetje doktor, i bera analizat vajzes 4 vjec dhe i ka dale: WBC 11,63; RBC 4,68; Hgb 10,7 ulet; HCT 32,8 ulet; MCV 70,2 ulet; MCH 22,8 ulet; Ferritine 13,47 ; Sideremia 32 ; Vitamin D 9,4; I kam perdorur preparat hekuri Feramax ne forme pluhuri per rreth 1-2 muaj por qe vlerat parametrave te hekurit jane keto. A te vazhdojme perseri me Feramax apo ka ndonje preprat tjeter me efikas qe mund ta perdorim dhe ne cfare doze ju lutem? Po mungesa e vitamines D ka ndonje ndikim ne mosperthithjen e hekurit ne organizem? Faleminderit per kohen tuaj!

Dërguar nga Marsida, më 13 Shkurt 2021 në 04:03

Pershendetje Marsida, vajza ka anemi te lehte. Mund te kete vend te marri hekur. Feramax, te pakten tek te rriturit, nuk siguron mbushjen e depove te hekurit. Do te behet dhe Elektroforeza e Hemoglobines.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Shkurt 2021 në 04:03

Pershendetje Doktor!Per ferritinen me sygjeruat heferolin.Te lutem doja te te pyesja a ka ndonje problem se un perdor levotiroksinen dhe a mund te ndikoje ferritina e ulet 8.6 ne luhatjen e tensionit ?Me shkon 14.5 15 me 9 ose 10. FALEMINDERIT!

Dërguar nga Bardha , më 25 Shkurt 2021 në 08:04

Pershendetje, ju e merrni levotiroksinen esell dhe heferolin ne mes ose pas ushqimit, zakonisht 30 minuta pas levotiroksines. Pra nuk kane lidhje. Ndonjehere mungesa e hekurit shoqerohet me ulje te presionit arterial. Por mungesa e hekurit korrigjohet nga mjekimi, pra duhet te korrigjohet dhe pasoja e saj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Shkurt 2021 në 08:04

Pershendetje doktor! Jam nje vajze 25 vjece! Bera nje analize gjaku dhe hemoglobina 14,5 , ndersa ferritinenia 10. U konsultova me nje mjeke ne vendin ku jetoj, dhe me tha qe duhet thjesht te ushqehem mire, pra mos te marr fare mjekim. Pergjithesisht si natyre, kam tensionin e ulet 9 me 5. A ndikon mungesa e hekurit? Dhe ju lutem ca me sugjeroni te bej per mungesen e hekurit. Te marr mjekim? Ju falenderoj, Brisi

Dërguar nga Brisilda, më 22 Mars 2021 në 08:11

Pershendetje Brisi, ju keni mungese te hekurit (ferritinemia < 20 ng/ml dhe vlera optimale per femrat rreth 60 ng/ml). Rezerva e hekurit eshte e pamundur te korrigjohet me ushqime. Nese ju nuk i korrigjoni me mjekim, ato do te ngelin per te gjithe jeten te ulura dhe mund te mbishtohet dhe anemia nga mungesa e hekurit = shtim i ankesave dhe dyfishimi i kohes se mjekimit. Mund te perdorni, Heferoli 350 mg 2 x 1 kapsula/dite plus Vitamina C 100 mg 2 x 1 tableta/dite, per te pakten 2 muaj rresht. Rikontroll pas 2 muaj me ferritinemia, me pikesynimet e mesiperme.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Mars 2021 në 08:11

Pershendetje doktor! Para 10 ditesh i kam bere analizat djalit 2 vjec dhe kane ndale si me poshte: WBC - 8.89, RBC-4.92, HGB -12.5, HCT 35.2, MCV -71.5, MCH -25.4, Ferritinina 17.3 ng/ml. Djali ka qene me Covid 19, nuk ka marre mjekim, me pas me infeksion urinar, ka marre mjekim. Aktualisht perdor Vitamin D, Vitamin C dhe ndisa probiotike per rritjen e imunitetit. Pediatria i dha per mjekim Feramax (pluhur) 2 luge/20 ml uje, per rreth nje muaj. Mirepres sugjerimet Tuaja, Faleminderit!

Dërguar nga Aferdita, më 27 Mars 2021 në 08:55

Pershendetje Aferdita, djali nuk ka ndryshime hematologjike, nuk ka nevoje per mjekim nga ana hematologjike.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Mars 2021 në 08:55

Pershendetje Dr. Shk Sotiraq! Une kam kaluar covit-19 pa shenja shqetesuese, kete flame e kuptova vetem me nje frymemarje te lehte qe u identifikova pozitiv, pa shenja ku e kalova per dy jave me oskimet 94-96. Atehere Mjekja e lagjes me rekomandoi per te bere D-Dimer 0.6; PCR 185 ug/mL dhe Ferritina me doli 25 ng/ml, Sideremia 162. Ketu kuptova qe Ferritina me doli e ulet, dhe keshtu bera dhe nje gjak komplet ku hemoglobina me deli 14.4 g/dl, Hematokriti del 40.9%, Trombocite: 241 103/uL; Eritrocite 4.83 103/uL; Eritrosendimenti 26 mm/h. Nga Shtatori i vitit 2020 deri tani ne Mars, e shmanga hypjen neper autobuza, por ne te njejten kohe gjate ecjes ne 3 km, behesha me djerse, nuk e di nese me ka ndikuar ne uljen e depozites kjo djerse? Kam ndjere ne qetesi pulpime te damarit ne kembe. Sa per ushqimin, ushqehem shume mire ne kete drejtim. Te lutem duke u bazuar mbi keto te dhena, cfare mjekimi me rekomandoni, dhe si shpjegohet qe depozita eshte 25, a me kane ikur elementet neper djerses sime a apo ka dicka tjeter? Respekte per gjithcka qe do beni per mua!

Dërguar nga Dritani, më 31 Mars 2021 në 10:45

Pershendetje Dritani, ferritinemia e ulur nuk ka lidhje me Covid. Duhet ta korrigjoni me mjekim. Heferoli eshte preparat shume i mire per te mbushur depot. Synimi eshte minimumi 30 ng/ml dhe vlera optimale per meshkujt rreth 100 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 01 Prill 2021 në 10:45

Pershendetje Dr. Shk Sotiraq! Une kam kaluar covit-19 pa shenja shqetesuese, kete flame e kuptova vetem me nje frymemarje te lehte qe u identifikova pozitiv, pa shenja ku e kalova per dy jave me oskimet 94-96. Atehere Mjekja e lagjes me rekomandoi per te bere D-Dimer 0.6; PCR 185 ug/mL dhe Ferritina me doli 25 ng/ml, Sideremia 162. Ketu kuptova qe Ferritina me doli e ulet, dhe keshtu bera dhe nje gjak komplet ku hemoglobina me deli 14.4 g/dl, Hematokriti del 40.9%, Trombocite: 241 103/uL; Eritrocite 4.83 103/uL; Eritrosendimenti 26 mm/h. Nga Shtatori i vitit 2020 deri tani ne Mars, e shmanga hypjen neper autobuza, por ne te njejten kohe gjate ecjes ne 3 km, behesha me djerse, nuk e di nese me ka ndikuar ne uljen e depozites kjo djerse? Kam ndjere ne qetesi pulpime te damarit ne kembe. Sa per ushqimin, ushqehem shume mire ne kete drejtim. Te lutem duke u bazuar mbi keto te dhena, cfare mjekimi me rekomandoni, dhe si shpjegohet qe depozita eshte 25, a me kane ikur elementet neper djerses sime a apo ka dicka tjeter? Respekte per gjithcka qe do beni per mua!

Dërguar nga Dritani, më 31 Mars 2021 në 10:55

Pershendetje Dritani, ferritinemia e ulur nuk ka lidhje me Covid. Duhet ta korrigjoni me mjekim. Heferoli eshte preparat shume i mire per te mbushur depot. Synimi eshte minimumi 30 ng/ml dhe vlera optimale per meshkujt rreth 100 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 01 Prill 2021 në 10:55

Pershendetje Dr. Shk Sotiraq! Une kam kaluar covit-19 pa shenja shqetesuese, kete flame e kuptova vetem me nje frymemarje te lehte qe u identifikova pozitiv, pa shenja ku e kalova per dy jave me oskimet 94-96. Atehere Mjekja e lagjes me rekomandoi per te bere D-Dimer 0.6; PCR 185 ug/mL dhe Ferritina me doli 25 ng/ml, Sideremia 162. Ketu kuptova qe Ferritina me doli e ulet, dhe keshtu bera dhe nje gjak komplet ku hemoglobina me deli 14.4 g/dl, Hematokriti del 40.9%, Trombocite: 241 103/uL; Eritrocite 4.83 103/uL; Eritrosendimenti 26 mm/h. Nga Shtatori i vitit 2020 deri tani ne Mars, e shmanga hypjen neper autobuza, por ne te njejten kohe gjate ecjes ne 3 km, behesha me djerse, nuk e di nese me ka ndikuar ne uljen e depozites kjo djerse? Kam ndjere ne qetesi pulpime te damarit ne kembe. Sa per ushqimin, ushqehem shume mire ne kete drejtim. Te lutem duke u bazuar mbi keto te dhena, cfare mjekimi me rekomandoni, dhe si shpjegohet qe depozita eshte 25, a me kane ikur elementet neper djerses sime a apo ka dicka tjeter? Respekte per gjithcka qe do beni per mua!

Dërguar nga Dritani, më 31 Mars 2021 në 11:05

Pershendetje Dritani, ferritinemia e ulur nuk ka lidhje me Covid. Duhet ta korrigjoni me mjekim. Heferoli eshte preparat shume i mire per te mbushur depot. Synimi eshte minimumi 30 ng/ml dhe vlera optimale per meshkujt rreth 100 ng/ml.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 01 Prill 2021 në 11:05
Sondazh

A do te kryenit një konsultë online me pagesë me një mjek?

Dergo voten