Sante Plus Tirana
Dërguar nga:

Sindroma e konfliktit / Tendiniti i Manshetes Rotatore

Një nga ankesat më të zakonshme fizike është dhimbja ne sup. Supi juaj është i përbërë nga disa nyje të kombinuara me tendinet dhe muskujt që lejojnë një gamë të madhe të levizjes në krahun tuaj. Nga qe supi ka kaq struktura të ndryshme është i ndjeshme ndaj problemeve të ndryshme.Mansheta Rrotatore është një burim i shpeshtë i dhimbjeve në sup.

Anatomia normale e shpatulles
Anatomia

Shpatulla juaj është e përbërë nga tre kocka: kockave sipërme e krahut tuaj (humerusi), kocka e shpatulles-scapula dhe klavikula.

Krahu yt mbahet ne folene e shpatulles nga Mansheta Rrotatore. Muskujt dhe tendinet formojne nje cati, mbulese mbi koken e humerusit dhe fiksohen ne kocken e shpatulles-scapulaështë mbajtur në prizë tuaj shpatullën nga pranga Rotator tuaj. Këto muskujt dhe tendons formojnë një mbulesë rreth kokës së kockave sipërme krahun tuaj dhe atë të bashkëngjitni teh shpatullën tuaj.

Nuk është një qeskë lubricating quajtur Bursa midis pranga Rotator dhe kockave në krye të supe tuaj (acromion).Bursa lejon tendons Rotator pranga të kaloj lirisht kur ju hyni krahun tuaj.

Ndodhet nje qese lubrifikuese ndermjet manshetes Rrotatore dhe kockes mbi supin tuaj (akromioni). Bursa lejon tendinet e Manshetes Rrotatore te rreshqasin lirisht, kur ju levizni karahun.

Akromioni ferkon, irriton mansheten rrotatore dhe busen.
Pershkrimi

Mansheta Rrotatore eshte burimi me i shpeshte i dhimbjes se supit. Dhimbja mund te vije si rezultat i :

  • Tendinitis. Irritimi i tendineve te manshetes rrotatore.
  • Bursitis. Bursa mund te inflamohet dhe enjtet, te mbushet me uje e te japi dhimbje.
  • Impingement. Kur ju ngreni krahun lart , hapsira ndermjet akromionit dhe manshetes rrotatore zvogelohet. Akromioni ferkon tendinat dhe bursen, dhe jep keshtu irritim dhe dhimbje.
Shkaqet

Dhimbje nga manshet rrotatore është e zakonshme në atletët e rinj dhe të njerezit e moshës mesatare . Atletët e rinj që përdorin krahet e tyre për ,not, tenis basketeboll dhe tenis , janë veçanërisht vulnerabel. Ata që bëjnë ngritje te përsëritura te krahut per te varur dicka, pikturuar etj. Dhimbja gjithashtu mund te vije dhe nga trauma minore.

Simptomat

Dhimbje nga mansheta rrotatore zakonisht shkakton ënjtje lokale dhe ndjeshmeri në frontin e shpatullën. Ju mund të keni dhimbje dhe ngurtësim, kur ju ngreni krahun tuaj. Mund të keni edhe dhimbje kur krahu ulet nga një pozicion i ngritur.

Ne fillim simptomat mund te jene te lehta. Pacientët shpesh nuk kërkojnë trajtim në një fazë të hershme. Këto simptoma mund të përfshijnë:

  • Dhimbje të vogla që jane te pranishme edhe me aktivitetin dhe në pushim.
  • Dhimbje qe perhapet nga pjesa e përparme e shpatulles anash krahut
  • Dhimbje e papritur me ngritjen dhe rritjen e lëvizjeve
  • Atletët në sport mund të kenë dhimbje kur hedhin ose shërbyejne një top tenisi

Kur problemi përparon, simptomat rriten:

  • Dhimbje gjatë natës
  • Humbja e fuqisë dhe lëvizjes
  • Vështirësi ne veprimtari te tilla qe kerkojne vendosjen e krahut prapa shpinës.

Nëse dhimbja shfaqet paritmas, supi mund te jete mjaft i ndjeshem. Te gjithe levizjet mund te jene te limituara dhe te dhimbshme.

Ekzaminimi i Doktorit

Historia mjekesore dhe ekzaminimi fizik

Mjeku juaj do të testojë shkallen e levizjes duke ju bere juve te lëvizni krahun tuaj në drejtime të ndryshme. Pas diskutimit per simptomet tuaja dhe historinse mjekësore, mjeku juaj do të ekzaminoje shpatullën tuaj. Ai ose ajo do të kontrollojë për të parë nëse ajo është e ndjeshme në ndonje zonë ose nëse ka ndonje deformim. Për të matur shkallen e levizjes së supit tuaj, mjeku juaj do tju kerkoje të lëvizini krahun tuaj në disa drejtime të ndryshme. Ai ose ajo gjithashtu do të testojë fuqinë tuaj te supit..

Mjeku juaj do të kontrollojë dhe për probleme të tjera te shpatullës tuaj. Ai ose ajo mund të ekzaminoje qafën tuaj për tu siguruar se dhimbja nuk vjen nga një "shtypje e nervit-hernie diskale cervikale", dhe për të perjashtuar ndonje artrit.

Historia mjekesore dhe ekzaminimi

Teste të tjera të cilat mund të ndihmojnë mjekun tuaj të konfirmuar diagnozën tuaj përfshijnë:

Pamje normale" outlet". Ne pamjen "outlet" evidentohet nje grep i madh qe ferkon mansheten rrotatore.

Radiografia: Radiografia nuk tregon per indet e buta te supit tuaj si manshet rrotator por tregon vetem per kockat ,ndaj nje pacient me dhimbje nga mansheta rrotatore mundte kete nje radiografi normale. Ne pamje te vecanta mund te tregoje nje formacion si grep ne buzen anteriore te akromionit.

Rezonanca magnetike (MRI) dhe Ultrasonografia. Keto ekzaminime imazherike na tregojne pamje te mira per indet e buta si mansheta rrotatore. Ato mund të tregojnë fluidin ose inflamacionin në Bursa dhe manshet rrotatore. Në disa raste, mund te evidentohet dhe grisja e pjeshme e manshetes rrotatore.

Trajtimi

Qëllimi i trajtimit është për të ulur dhimbjen dhe për të rivendosur funksionin e supit. Në planifikimin e trajtimit tuaj, mjeku juaj do të konsiderojë moshën tuaj, nivelin e aktivitetit, dhe shëndetin e përgjithshëm

Trajtimi Konservativ

Në shumicën e rasteve, trajtimi fillestar është jokirurgjikal. Edhe pse trajtimi jokirurgjikal mund të marrë disa javë - muaj, shumë pacientë përjetojnë një përmirësim gradual dhe të rikthehim të funksionit.

Pushimi: Mjeku juaj mund të sugjerojnë pushim dhe modifikimin e aktivitetit, të tilla si duke shmangur veprimtaritë te tillaa si ngritja lart e kraheve.

Medikamente antiinflamatorejosteroide. Ilace si ibuprofeni dhe naproxeni të zvogëlojë dhimbjen dhe ënjtjen.

Terapia fizike: Një Fizioterapist fillimisht do të përqëndrohet në rivendosjen lëvizjeve normale për shpatullat tuaja. Ushtrimet te tipit stretcing jane te dobishme për të përmirësuar shkallen e levizjeve . Nëse keni vështirësi per te cuar krahun pas shpinës tuaj, ju mund të keni zhvilluar ngushtësim te kapsulës se pasmë të supit. Ne raste te tilla nevojiten ushtrime te vecanta per per tu qetesuar nga dhimbja.

Pasi dhimbja juaj është duke u përmirësuar, terapisti juaj mund të fillojë ju në një program për forcimin e muskujve te manshetes rrotatore.

Injeksioni i Steroideve: Nëse trajtimi me medikamente dhe terapi fizike nuk lehtëson dhimbjen tuaj, një injeksion të një anestetiku lokal dhe një kortizonik mund të jenë të dobishme. Kortizoni është një ilac shumë efektive, anti-inflamator . Injektimi në Bursë nën acromion mund të lehtësojë dhimbjen.

Trajtimi kirurgjikal

Kur trajtimi jokirurgjikal nuk lehtëson e dhimbjen, mjeku juaj mund të rekomandojë kirurgji.

Qëllimi i operacionit është që të krijojë më shumë hapësirë për mansheten rrotatore. Për ta bërë këtë, mjeku juaj do të heqë pjesën e inflamuar të Bursës. Ai ose ajo mund të kryejnë një akromioplastike , në të cilin një pjesë e acromion hiqet, pjesa qe luan rolin e grepit duke ferkuar keshtu mansheten rrotatore. Kjo njohet si një dekompresion subakromial. Këto procedura mund të kryhet duke përdorur arthroskopine ose kirurgji të hapur.

Teknika e artroskopise

Në arthroscopi, instrumentet kirurgjike te holla futen në dy ose tre punksione të vogëla rreth shpatulles tuaj. Mjeku juaj ekzaminon shpatullën tuaj përmes një fibroskopit i cili eshte i lidhur me një aparat televiziv. Ai ose ajo nepermjet instrumenteve të vogla duke përdorur një monitor video, heq indet e buta dhe ato te kockave. Në shumicën e rasteve, buzë e perparme e akromionit bashke me nje pjes te burses hiqet.

Riparimi Arthroskopik. Procedura e kirurgjise se hapur.

Kirurgu juaj mund të trajtojë dhe problemet e tjera te shpatulles tuaj gjate kesaj kohe. Këto mund të përfshijnë artritin midis klavikules dhe acromionit (artriti acromioclavicular), inflamacionin tendinit biceps apo grisjen e pjeshme te manshetes rrotatore.

Teknika kirurgjikale e hapur: Në kirurgjine e hapur, mjeku juaj do të bëjë një prerje të vogël në frontin e shpatulles tuaj. Kjo lejon mjekun tuaj për të parë akromionin dhe mansheten rrotatore.

Rehabilitimi

Pas operacionit, krahu juaj mund të vendoset në një sling për një periudhë të shkurtër kohe. Kjo lejon nje shërim te hershm. Sa më shpejt që komforti juaj te lejoje, mjeku do tju heqë slingun për të filluar ushtrimet dhe përdorimin e krahut.

Mjeku juaj do të ofrojë një program rehabilitimi bazuar në nevojat tuaja dhe gjetjet në kirurgji. Kjo do të përfshijë ushtrimet për të rifituar shkallen e levizjeve të supit dhe forcën e krahut. Kjo zakonisht merr 2-4 muaj për të arritur clirimin nga dhimbjet plotesisht, por kjo mund të zgjasë deri në një vit.

Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 7361 herë.
Artikuj të tjerë ne specialitetin Kirurgji ortopedike
Komente nga lexuesit

Pershendetje, Para disa muajsh tek sa po shtrengoja nje vide me kacavide,ne pjsen e siperme te krahut nga mbrrapa ndjeva therje e cila per pak dit me krijoji shume veshtiresi ne levizjen e krahut,me kalimin e diteve dhimbja u qetesua ,por qe atehere here pas here dhimbja rikthehet dhe qarkullon ne ojesen e shpatulles nga supi dhe pjese te tjera.Nuk kam bere vizite akoma tek mjeku me mendimin se eshte dicka e vogel dhe kalimtare ,por ndonese ka dite qe dhimbja qetesohet dhe pastaj rikthehet perseri.Doja nje keshille nga ana juaj dhe cila mund te jete simptoma e perafert, Faleminderit

Dërguar nga Xhevahiri, më 12 Dhjetor 2014 në 05:34

Gruas time pa pritmas i filloi ne sup nje dhimbje e fort e pa durushme. Ne fakt dhimbje te lehta i kan filluar qysh ne janar te ketij viti por i kan kaluar. Megjith paraqitjen tek mjeku ortoped i cili pasi e vizitoi ne spitalin ushtarak i dha ilace per qetesim dhe kurim ka 2dit qe dhimbjen e ka pa ndrprerje te forte.Ju lutemi na sygjeroni se cduhet te bejm qe ajo te mos vuaj keshtu.

Dërguar nga Bujar skudrina, më 24 Qershor 2015 në 07:51
Sante Plus Tirana
Artikuj të rinj
Mjekët e shtuar së fundmi
Mjeket sipas specialitetit
Komentet e fundit
Sondazh

A mendoni se mjeket ne Shqiperi jane te kualifikuar aq sa duhet?

Dergo voten