Dërguar nga:

Antikoagulantët dhe Antiagreguesit

Duke u nisur nga një rast në praktikën tonë klinike {pacienti përdorte Aspirinë si “hollues të gjakut” dhe ishte i shqetësuar se nuk po i ulej Niveli i Protrombinës (rritej INR)}.

Është e vështirë për t’ja shpjeguar që me përdorimin e Aspirinës si antiagregues, nuk presim që të ndryshojë Niveli i Protrombinës (INR). Dhe po kaq e vështirë për tu pranuar prej tij.

Në praktikën tonë klinike jemi të detyruar të përdorim “hollues gjaku” (dhe në literaturën e huaj gjendet termi “Blood Thinner”) për Antikoagulantët dhe Antiagreguesit. Në fakt ky term përdoret që pacienti ta ketë më të lehtë për të kuptuar problemin, por e vështirëson punën tonë.

Asnjë nga këto preparate antikoagulante dhe antiagreguese nuk e hollon gjakun në kuptimin e vërtetë të tij. Nëse ke një përzierje të 1 kg oriz me 1 kg ujë dhe do që ta hollosh, ose duhet të shtosh ujin për të njëjtën sasi orizi, ose të pakësosh sasinë e orizit për të njëjtën sasi uji. Këto preparate as nuk ndryshojnë numërin e qelizave të gjakut, as ndryshojnë volumin e plazmës, pra nuk shkaktojnë “Hollimin e Gjakut”.

Ato veprojnë në faza të ndryshme të Hemostazës, që është “një proçes kompleks, që normalisht aktivizohet menjëherë pas dëmtimit të murit të vazës (vazave) të gjakut dhe që siguron ndërprerjen e rrjedhjes se gjakut (hemoragjinë) dhe më pas rivendosjen e qarkullimit në këtë vazë (vaza) pas rindërtimit të dëmtimit". Ajo përfshin ndërveprimet e enëve të gjakut (strukturat e mureve të gjakut dhe qelizave endoteliale që veshin nga brënda këto enë) dhe gjakut (trombocitet dhe faktorët e koagulimit).

Këtu fillon dhe vështirësia për t’ja shpjeguar.

Për lehtësi studimi Hemostaza ndahet në 3 etapa (ndarje artificiale, sepse i gjithë proçesi i hemostazës është në vazhdimësi):

 1. Hemostaza primare.
 2. Koagulimi (Hemostaza Sekondare).
 3. Fibrinoliza.
Për lehtësi praktike në vëndin tonë:

Si antiagreguesit më të zakonshëm që përdoren në kushte spitalore dhe ambulatorisht janë: Aspirina dhe Plavix (Clopidogrel). Veprimi i tyre ka të bëjë me bllokimin e funksionit të trombociteve (pengojnë agregimin e trombociteve në murin e vazës së gjakut), pra ndërhyjnë në fazën e parë të Hemostazës = Hemostaza Primare.

Efekti i tyre është i pakthyeshëm, pra do të zgjasi sa kohë jeton trombociti; 8-10 ditë. Që do të thotë; nëse sot i ndërpret, efekti i tyre do të zgjasi deri sa të vdesi dhe trombociti i fundit me funksion të bllokuar prej tyre (8-10 ditë), duke mos harruar që vazhdimisht prodhohen trombocite të reja që nuk e kanë funksionin e bllokuar përderisa preparati antiagregues nuk përdoret më (duke pretenduar që dhe të jetë eleminuar nga organizmi). Prandaj përpara një ndërhyrje kirurgjikale të planifikuar (ose proçedura të tjera invazive), ato ndërpriten disa ditë më parë. Nuk ndikojnë në numërin e trombociteve, me përjashtim të rasteve të veçanta si efekte anesore.

Nuk ka antidotë për to (në rast nevoje të përdoren masa trombocitare me efikasitet të kufizuar: dhe këtyre trombociteve që transfuzohen, nëse preparati është akoma në qarkullim, mund tu bllokohet funksioni). Efikasiteti i këtyre preparateve matet me anë të Tromboelastografisë, që nuk përdoret në vëndin tonë (me një përjashtim). Në mënyrë indirekte i vlerësojmë me Kohën e Hemoragjisë (tek veshi), që në normë është 2-4 minuta dhe po qe më e zgjatur (gjithmonë kur bëhet nga një specialist i mirëfilltë), mund të vlerësohet e ndikuar nga këto preparate.

Antikoagualantët në kuptimin e vërtetë të fjalës, ndërhyjnë në Kaskadën e Koagulimit, Hemostaza Sekondare.

Më të përdorshmit në praktikën tonë janë:
 1. Heparina – përdoret vetëm në kushte spitalore, kështu që kontrolli i saj është shumë më i mirë. Vlerësohet efekti duke matur APTT. Ka antidotë (Protamina) dhe për më tepër T ½ e Heparinës është e shkurtër (2 orë). Monitorohen trombocitet, për shkak se disa raste mund të shkaktojë HIT (Trombocitopeni i Induktuar nga Heparina).
 2. Heparinat me Peshë të Vogël Molekulare – janë disa. Më shpesh në praktikën tonë përdoret (në kushte spitalore dhe ambulatorisht) Enoxaparin (Clexane). Nuk kanë asnjë markues për ti ndjekur, efekti zgjat mesatarisht 12 orë. Për LMWH kanë T ½ 12 orë, nuk kanë antidotë. Monitorohen trombocitet, për shkak se disa raste, shumë më të ralla se Heparina, mund të shkaktojë HIT (Trombocitopeni i Induktuar nga Heparina).
 3. Antikoagulantët Oral (Sintrom dhe Warfarin që përdoren në praktikën tonë spitalore dhe ambulatore). Efekti i tyre lidhet me antagonizimin (frenimin) e Vitaminës K që aktivizon faktorët e koagulimit II, VII, IX, X, Proteinën C dhe S. Nuk ndikojnë në sasinë e prodhimit, vetëm në mosaktivizimin e tyre. Efekti shfaqet pas 2-4 ditësh dhe po pas kaq ditësh eleminohet. Monitorohen me Nivelin e Protrombinës (PT/INR). PT duhet mbajtur 25-35 % (INR 2-3). Nëse PT < 20 % (INR > 5) ka rrezik të fenomeneve hemoragjike. Ndërpritet preparati (duke mbajtur mënd që efekti vazhdon dhe 2-4 ditë të tjera). Antidoti është Vitamina K që kur merret nga goja e shfaq efektin pas 12-24 orësh dhe kur merret intravenoz pas rreth 12 orësh, prandaj në rast urgjence, përdorimi i gatshëm i faktorëve të koagulimit të aktivizuar (Transfuzioni i Plazmës) është mundësia e vetme derisa të eleminohet efekti i preparatit.

  Ketu dalin dy diskutime:

  1. Efekti i Vitamines K merret në rastin më të mirë pas 12 oresh kur me të vërtetë shkaku i hemoragjisë është i lidhur me mungesën ose antagonizimin e saj, keshtu që mos pretendoni kur kenji një gjakrrjedhje dhe shkoni në një shërbim mjekesor dhe ju bëjnë Vitamine K dhe t'ju ndaloj menjëherë hemoragjia.
  2. Nëse PT mbahet nën mjekim 25-35 % dhe një njeri e ka PT 50 % dhe ka hemoragji nga hunda, nuk e ka hemoragjinë nga niveli më i ulët i PT në krahasim me normën (70-120%). Hemoragjia mund të justifikohet kur PT < 20 % (INR >5).

 4. Frenuesit Direkt të Faktorit X të Aktivizuar (Rivaroxaban, Xarelto), ka filluar të përdoret rregullisht për të zëvëndësuar Sintromin dhe Warfarinën. Nuk monitorohet PT/INR, nuk ndikohet nga ushqimet. Nuk ka antidotë. Eleminohet shpejt T ½ e eleminimit 5-9 orw.
 5. Rallë, në kushte spitalore, në rast HIT dhe nevojë për të vazhduar antikoagulimin, përdoren Frenuesit Direkt të Trombinës. Sa për kuriozitet e kanë origjinën nga Hirudo medicinalis – shushunjat, që prodhon peptidin hirudin nga gjëndrat e pështymës, me afekt antikoagulant.

Si përfundim ramë dakort me një zgjidhje praktike, pacienti të përdori Aspirinën (sasia minimale për të marrë efektin antiagregues është 75 mg/ditë) nëse e ka të nevojshme dhe të mos harxhojë lekët dhe të “shpohet kot”, me bërjen e analizës së Nivelit të Protrombinës.

Ky artikull është dërguar nga:
Ky artikull është lexuar 8682 herë.
Komente nga lexuesit

Pershendetje doktor Sotiraq!Kam pasur te larta numrin e trombociteve 473,po perdor cardiopirine dhe mu ul numri i trombociteve ne 361 .Vazhdoj ta perdor cardiopirinen dhe pas berjes se analizave pas 2 javesh, nr.trombociteve me ishte rritur ne 405.Nr.protombines 69.7 dhe INR 1.33.Ju lutem mund te me thoni se ku duhet te drejtohem per konsulta te metejshme,dhe cfare paraqet kjo situate? Faleminderit!

Dërguar nga linda, më 05 Mars 2019 në 07:51

Pershendetje Linda, sic dhe e keni lexuar tek materiali, Aspirina nuk ka asnje lidhje me numerin e trombociteve, por me funksionin e tyre. Pra ne nuk presim qe nga perdorimi i Aspirines te ulet apo te rritet numeri i trombociteve. Ju do te beni ferritinemia (mungesa e hekurit eshte nje nga shkaqet e rritjes se trombociteve) dhe per konsulte do te drejtoheni tek hematologu.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 05 Mars 2019 në 07:51

Doktor pershendetje quhem Arjan dhe perdor sintrome.Mirepo ka ar dy muaj qe qendron poshte normes se lejuar dhe perdor sintromin ne doze te madhe.Dua te di mos ndoshta ndikon ndonje faktor i jashtem.Nese ka ndonje faktor qe ul INR.Falenderit.

Dërguar nga Arjan, më 16 Maj 2019 në 05:19

Pershendetje Arjan, ne trajtimin me antikoagulantet antivitamink K, synohet te mbahet INR midis 2-3. Nese ju merrni Sintrom me doze te larte dhe INR < 2, flitet per rezultat te pamjftueshem ndaj mjekimit. Mund te jete dhe gjenetike. Mund te kalohet ne nje antikoagulant tjeter, Warfarin qe kerkon ndjekjen me INR, ose Xarelto, qe nuk ka nevoje per ndjekje me INR. Genotype-phenotype correlations in patients treated with

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Maj 2019 në 05:19

Doktor pershendetje quhem Arjan dhe perdor sintrome.Mirepo ka ar dy muaj qe qendron poshte normes se lejuar dhe perdor sintromin ne doze te madhe.Dua te di mos ndoshta ndikon ndonje faktor i jashtem.Nese ka ndonje faktor qe ul INR.Falenderit.

Dërguar nga Arjan, më 16 Maj 2019 në 05:20

Pershendetje Arjan, ne trajtimin me antikoagulantet antivitamink K, synohet te mbahet INR midis 2-3. Nese ju merrni Sintrom me doze te larte dhe INR < 2, flitet per rezultat te pamjftueshem ndaj mjekimit. Mund te jete dhe gjenetike. Mund te kalohet ne nje antikoagulant tjeter, Warfarin qe kerkon ndjekjen me INR, ose Xarelto, qe nuk ka nevoje per ndjekje me INR.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 16 Maj 2019 në 05:20

Pershendetje.A mundeni te me tregoni sé si me ka dale rezultati i analizes sé koagulimit te gjakut,sé nuk e kuptoj.INR 1.23 PT% 78.7% PTsec 14.4sec APTT 33.9sec Nuk perdor koagulant

Dërguar nga Lika, më 18 Maj 2019 në 09:07

Pershendetje Lika, analizat jane normale.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Maj 2019 në 09:07

Perdor sindrom cerek kokre Bera analizat dhe. INR doli 3.56 dhe PT 27.1 Ju lutem me jepni nje pergjigje

Dërguar nga Tahir, më 20 Korrik 2019 në 08:55

Pershendetje Z. Tahir, vlera optimale e INR eshte 2-3, por ne hematologet perdorim me shume PT dhe vlera optimale eshte 25-35 %. Pra ju keni nje vlere pothuaj optimale. Kur te beni nje matje tjeter, nese konstatohen te tilla vlera, mund te synohet te ulet dhe me pak doza (p.sh, me alternim ditesh), per te qendruar ne vleren target INR 2-3. Do te jeni ne kontakt me mjekun tuaj, qe ju ka rekomanduar perdorimin e Sintromit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Korrik 2019 në 08:55

Perdor sindrom cerek kokre Bera analizat dhe. INR doli 3.56 dhe PT 27.1 Ju lutem me jepni nje pergjigje

Dërguar nga Tahir, më 20 Korrik 2019 në 09:16

Pershendetje Z. Tahir, vlera optimale e INR eshte 2-3, por ne hematologet perdorim me shume PT dhe vlera optimale eshte 25-35 %. Pra ju keni nje vlere pothuaj optimale. Kur te beni nje matje tjeter, nese konstatohen te tilla vlera, mund te synohet te ulet dhe me pak doza (p.sh, me alternim ditesh), per te qendruar ne vleren target INR 2-3. Do te jeni ne kontakt me mjekun tuaj, qe ju ka rekomanduar perdorimin e Sintromit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Korrik 2019 në 09:16

Pershendetje doktor! Para 10 ditesh jam diagnostikuar me trompoze ne kembe sipas shenjave qe kisha. Enjtje skuqje nxehtesi ne kembe. U trajtova me antibiotik venoz dhe enoxaparine per 8 dite. Me pas bera eko dopler me doli normale (sipas mjekes nuk kisha trompoze) analizat: PT 73% dhe INR 1.15. Doktoresha qe beri ekon me tha te pi vetem aspirine ndersa doktori kirurg me dha sintrom per 12 dite te tjera. Ju lutem kam nevoje per nje mendim tuajin. Me respekt Teuta

Dërguar nga Teuta, më 30 Korrik 2019 në 04:16

Pershendetje Teuta, para fillimit te mjekimit nuk keni bere Eko ? Nese ka qene tromb dhe si rrjedhoje e mjekimit eshte eleminuar, mjekimi vazhdon sipas protokolleve te caktuara (ne Shqiperi ndjekjen e ketyre patologjive e ben Angiologu, mjeku i vazave te gjakut). Nese nuk ka patur tromb, mund te kete qene vetem nje infeksion i vazes se gjakut (shpesh flebitet kur ndodhin tek venat), ne kete rast mjafton vetem antibiotiku.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 30 Korrik 2019 në 04:16

Pershendetje doktor,une kam ber nji operim koks femoral dhe pas operimit kalova tromboz ne venat e thella kam perdorur heparin 04 nji ne 24- ore. Ju lutem mund te me thoni shkakun e trombozes! faleminderit

Dërguar nga Bardhi, më 08 Gusht 2019 në 01:23

Pershendetje Bardhi, shkaqet perse ndodhin trombozat ne i ndajme te lindura dhe te fituara (kirurgjia, shtatezani, kanceri, perdorimi i disa medikamenteve, hiperkalcemia, mungesa e vitaminave, Sindromi Antifosfolipid, fibrilacioni atrial, jane nje sere faktoresh te fituar qe favorizojne trombozat). Si rregull, nuk ndodhin trombozat vetem me faktoret e fituar, ndikojne dhe faktoret gjenetike dhe per kete ne perdorim nje panel te tere faktoresh. Ne varesi te tyre percaktohet nese rreziku per tromboza eshte i larte apo i ulet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 09 Gusht 2019 në 01:23

Pershendetje doktor,une kam ber nji operim koks femoral dhe pas operimit kalova tromboz ne venat e thella kam perdorur heparin 04 nji ne 24- ore. Ju lutem mund te me thoni shkakun e trombozes! faleminderit

Dërguar nga Bardhi, më 09 Gusht 2019 në 06:56

Pershendetje Bardhi, shkaqet perse ndodhin trombozat ne i ndajme te lindura dhe te fituara (kirurgjia, shtatezani, kanceri, perdorimi i disa medikamenteve, hiperkalcemia, mungesa e vitaminave, Sindromi Antifosfolipid, fibrilacioni atrial, jane nje sere faktoresh te fituar qe favorizojne trombozat). Si rregull, nuk ndodhin trombozat vetem me faktoret e fituar, ndikojne dhe faktoret gjenetike dhe per kete ne perdorim nje panel te tere faktoresh. Ne varesi te tyre percaktohet nese rreziku per tromboza eshte i larte apo i ulet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Gusht 2019 në 06:56

Pershendetje dokor. Desha t"ju pyes per eritrosendimentin e ulet prej 4 mm/h. A perbem ky nje problem per ndonje mpiksje te gjakut apo jo? Faleminderit.

Dërguar nga Hektor Mula, më 18 Gusht 2019 në 07:51

Pershendetje Hektor, kjo vlere nuk eshte shqetesuese, por ne na intereson sa eshte numeri i eritrociteve (RBC), vlerat e Hemoglobines |(Hb) dhe Hematokritit (Hct).

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Gusht 2019 në 07:51

Me falni doktor. Per te dhenat qe me kerkuat (ne te njejten flete analuze)jane: RBC=5.38, HGB=15,5 dhe HCT=41,7%. Sikur te me sqaronit edhe per keto, faleminderit doktor.

Dërguar nga Hektor Mula, më 20 Gusht 2019 në 10:27

Pershendetje Hektor dhe keto jane vlera normale, per meshkujt.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 21 Gusht 2019 në 10:27

Prsh Jam e interesuar te di nese nenes sime i kane dale mire analizat : INR (0.95) T( 13) Q(108%) Faleminderit!

Dërguar nga E.F, më 25 Tetor 2019 në 12:58

Pershendetje per nje njeri normal dhe qe nuk merr antikoagulantet oral (Sintrom, Warfarin), jane vlera normale.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Tetor 2019 në 12:58

Prsh Jam e interesuar te di nese nenes sime i kane dale mire analizat : INR (0.95) T( 13) Q(108%) Faleminderit!

Dërguar nga E.F, më 25 Tetor 2019 në 12:58

Pershendetje per nje njeri normal dhe qe nuk merr antikoagulantet oral (Sintrom, Warfarin), jane vlera normale.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Tetor 2019 në 12:58

Pershenetje!kam kaluar,kete muaj,dy episode fibrilacioni.Kam perdorur xarelto 20mg.Tri ditet e fundit,pas fibrilacionit,panderprerje.Kam 12 ore se urinoj gjak.Cfare me keshilloni...faleminderi...

Dërguar nga Kristaq, më 03 Nentor 2019 në 02:31

Pershendetje Kristaq, Xarelto dhe preparatet e tjera "holluese te gjakut", vete nuk shkaktojne hemoragji, por nese ka nje vaze/disa vaza gjaku te demtuara koagulimi i gjakut eshte i bllokuar (per aq kohe sa preparati eshte ne qarkullim), per rrjedhoje dhe gjakderdhja nuk ndalon. Ne kete rast do te konsultoheni me Nefrologun/Urologun, do te beni testet e gjak komplet, PT, APTT, Fibrinogjen (Xarelto teorikisht nuk ndikon tek testet, por ne praktiken tone ajo ka ndikim ne zgjatjen e PT dhe APTT) dhe do te merret vendimi per pakesimin, heqjen e prepratit, te pakten deri ne korrigjimin e defektit urinar.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 03 Nentor 2019 në 02:31

Pershendetje! Ju lutem une kam probleme me nivelin e gjakut mbasi jam e operuar me valvul aorte dhe nje doktoreshe me tha qe ke fibrilacion. Ka mundesi te me thoni ku e keni kliniken qe te vij per nje konsulte ose vizite tek ju ? Falemnderit!

Dërguar nga Margarita , më 03 Nentor 2019 në 17:03

Pershendetje Margarita, une jam mjek hematolog dhe nese ke fibrilacion atrial do drejtoheni tek kardiologu. Ai eshte dhe specialsit per perdorimin e preparateve antikoagulante tek pacientet me Fibrilacion Atrial Kronik.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 04 Nentor 2019 në 17:03

Përshëndetje, Doja tju pyesja ju lutem; Nje e afermja ime kurohet me hollues gjaku ( zarelto) Dhe perpara disa ditesh i doli nje e nxire ( si hematome) ne kraharor( poshte qafes). Beri analizat dhe i dolen keshtu : R 1.126, 76.4%, Inr 1.49 , S 14.3 Eshte shqetesuese qe ju shfaq ajo e nxira ? cfare duhet te bej? Faleminderit!

Dërguar nga E. F, më 13 Nentor 2019 në 09:58

Pershendetje E.F. Xarelto si dhe cdo hollues tjeter gjaku, vete nuk shkaktojne hemoragji. Hemoragjia ndodh kur ne menyre spontane ose traumatike demtohet vaza e gjakut dhe meqenese faktoret e koagulimit jane te bllokuar nga mjekimi, "holluesi", gjakderdhja ndalohet me veshtiresi. PT sic e keni paraqitur, eshte normale, si rregull nuk presim qe te kete ndryshime nga mjekimi me Xarelto, pavaresisht se ka shume artikuj, por dhe ne praktike e kemi pare qe preparati jep nje zgjatje te saj. Perderisa hemoragjia eshte vetem ne nivel te lekures, praktikisht eshte e pademshme per pacientin, shqetesuese jane hemoragjite nga hunda, gastrointestinale, urinare. Mund ta vazhdoni mjekimin, nese do te shtohen ose fillojne hemoragji ne lokalizimet qe ju shkruajta, do te vleresohet pakesimi i dozes, heqja e preparatit.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 13 Nentor 2019 në 09:58

Pershendetje doktor. Jam 26 vjec me policitemia vera. Niveli i HGB arrin deri ne 18.5, RBS 6.14 Kam perdorur Aspirine mbi 1 vit dhe perseri nuk ka ndryshim ne uljen e HGB apo HCT . Cholesterol 300 mg/dl. Kam kryer ekzaminime radiologjike dhe cdo gje ka qene ne rregull. Me sugjeroni dicka ju lutem ?

Dërguar nga ANDI, më 23 Nentor 2019 në 08:02

Pershendetje Andi, ASpirina nuk ka asnje efekt ne numerin e eritrociteve dhe vleren e hemoglobines. Ajo nuk eshte hollues i gjakut ne kuptimin e vertete, thjesht i bllokon funksionin trombociteve, per te ulur rrezikun e trombozave arteriale. Per te pakesuar masen eritrocitare, vlejne salaso (heqja e gjakut) qe e perdorim zakonisht ne moshen tuaj dhe mjekimi frenues i eritrociteve (Hidroksiurea), por qe si rregull nuk e perdorim ne moshen tuaj.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 24 Nentor 2019 në 08:02

Pershendetje doktorr shpresoj te me ndihmosh.Para shum vitesh kam ber keto analiza ose me sakt para 8 vitesh dhe jam konsultuar me ju por ateher deri ketu kishte arritur mjekesia nuk mora ndonje pergjigje te sakte mbi keto analiza pasi esht dicka shum e rralle dhe e pa studiuar.Rezultati i analizave eshte ky.PT34 INR 2,08 . Kam ber dhe keto faktore te cilar kan dal VII 33 IX 59.2 Dhe Faktori V 54. Personalisht gjith keto vite kam qen shum mire me shendet por tani dua te nis nje shtatezani.

Dërguar nga Dorina , më 16 Shkurt 2020 në 07:09

Pershendetje Dorina, keto vlera jane optimale per jeten normale. Para 8 vitesh ju kishit klinike, hemoragji, apo thjesht doli Pt 34 % ne analiza rutine te gjakut. Gjithsesi para se te filloni shtatezanine do te behet nje rivleresim i hemostazes.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 17 Shkurt 2020 në 07:09

Shum shum faleminderit per pergjigjen.Kam patur hemoragji nga mestruacionet 3 muaj pa ndalim.dhe kur kam qen e vogel kam patur here pas here hemoragji nga hundet hemoragji te madhe rrija me shum me tampona ne hunde gjithashtu dhe hemoragji nga mishrat e dhembeve.Ndersa tani kam 8 vjet nuk kam patur fare probleme.Theksoj qe edhe vellait i del e ulet PT por ai nuk ka patur asnjeher probleme.

Dërguar nga Dorina, më 17 Shkurt 2020 në 16:41

Pershendetje Dorina, vleresohet dhe APTT, per te pare nese eshte nej problem vetem ne Rrugen e Jashtme te koagulimit. Kjo mund te jete e lidhur me deficitin sasior te faktoreve te rruges se jashtme, roli kryesor Faktori VII apo me mosfunksionimin e tyre, psh, nga Deficiti i Vitamines K.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Shkurt 2020 në 16:41

Pershendetje Doktor, Babi im ka pasur 2 intervenime kardiokirurgjike, ia jane nderruar Valvulat, ne operacionin e par ka perdorur vetem Aspirine ndersa pas operacionit te dyte perdore Sintrome. E bene vazhdimisht analizen e INR ketu ne Qendren e Transufzionit te Gjakut ne Prishtine. Shqetesimi im eshte sepse kohen e fundit i ka dalur INR 4.0 (15%) dhe i eshte pershkruar doza 1 dite pauze dhe dy dite Sintrome 1/8. Diten e 3 i kemi bere prap analizen dhe INR ka rezultuar 1.6(48%). Doza i eshte pershkruar 2 dite nga 1/8 Sintrome dhe diten e 3 ta bene analizen prap. Ajo qe une nuk po e kuptoj eshte pse eshe pershkruar doza gati e njejte ne te dy rastet pamvaresisht rezultateve te ndryshme. Po ashtu a mund te kete ndonje efekt anesore te meret kaq shpesh gjaku per kete analize pasi qe Babi eshte me shendet te dobet. Faleminderit paraprakisht!

Dërguar nga Sevdaim , më 21 Korrik 2020 në 08:27

Pershendetje Sevdaim, vlera optimale per nje pacient qe merr Sintrom e INR eshte 2-3. Per kete arsye do te gjendet nje doze qe siguron kete vlere. Doza e preparatit eshte unike per cdo pacient, prandaj dhe matjet, kur ndryshohet marrja e preparatit, eshte me e shpeshte, sa te gjendet doza e duhur.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 22 Korrik 2020 në 08:27

Pershendetje doktor! Jam perdorues i rregullt i antikoagulantve per arsye se kam kryer zvendesim te valvulave. Deri tani kam perdorur sintrom qe nuk tregetohet me ne fatmacit tona. Me eshte rekomanduar te perdor warfarin. Kam stabilizuar grafikun e perdorimit 1 dite 1/2 dhe nje dite 1/2 e njecerek (dmth 2mg e 3 mg ), duke e majtur inr ne parametrat e duhura 2, 2.5, 3 Do te doja tedija nese ka ndonje ndryshim ne sasine qe duhet te perdor? 1mg sintrom eshte i barabart me 1mg warfarin? Faleminderit

Dërguar nga Andrea, më 13 Shtator 2020 në 13:00

Pershendetje Andrea, te dyja preparatet futen tek antivitaminiket K. Dozat nuk jane te njejta, synimi eshte i njejte: vlerat parandaluese te trombozave = INR 2-3.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 14 Shtator 2020 në 13:00

pershendetje doktor.Nje e afrmja ime eshte duke perdorur sintrom qe nje muaj dhe tani ka gjaderrdhje urinare ku duhet te keshillohet ose qfar dyhet te beje ne kete rast?

Dërguar nga donjeta, më 25 Tetor 2020 në 11:38

Pershendetje Donjeta, sigurisht qe duhet te diskutoni me nefrologun ose urologun.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 25 Tetor 2020 në 11:38

Pershendetje doktor Sotiraq!Ne analizat e fundit N.protombines =65.6% dhe I.N.R.1.33.Perdor cardiopirine.Ju lutem cfare me keshilloni?Faleminderit!

Dërguar nga Linda, më 09 Nentor 2020 në 13:50

Pershendetje Linda, vlera e PT dhe INR nuk kane asnje lidhje me perdorimin e cardioaspirines. Eshte nje vlere pake me e ulet se norma, nuk sjell asnje shqetesim.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 10 Nentor 2020 në 13:50

Pershendetje doktor mami perdore sintrom 4mg dhe pasi ka pasur nje operim kardiokirugjik por nganjhere pasi e merr sintrom 4mg ka ankesa qe krahu i dores se majt i rrin i mpire ? Deshta te di mos eshte ndonje efekt ansor i sintromit?

Dërguar nga Egzon, më 17 Nentor 2020 në 13:30

Pershendetje Egzon, nuk ka lidhje me Sintromin. Diskutoni perseri me mjekun kardiolog.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Nentor 2020 në 13:30

Pershendetje doktor mami perdore sintrom 4mg dhe pasi ka pasur nje operim kardiokirugjik por nganjhere pasi e merr sintrom 4mg ka ankesa qe krahu i dores se majt i rrin i mpire ? Deshta te di mos eshte ndonje efekt ansor i sintromit?

Dërguar nga Egzon, më 17 Nentor 2020 në 13:32

Pershendetje Egzon, nuk ka lidhje me Sintromin. Diskutoni perseri me mjekun kardiolog.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Nentor 2020 në 13:32

Pershendetje doktor mami perdore sintrom 4mg dhe pasi ka pasur nje operim kardiokirugjik por nganjhere pasi e merr sintrom 4mg ka ankesa qe krahu i dores se majt i rrin i mpire ? Deshta te di mos eshte ndonje efekt ansor i sintromit?

Dërguar nga Egzon, më 17 Nentor 2020 në 13:32

Pershendetje Egzon, nuk ka lidhje me Sintromin. Diskutoni perseri me mjekun kardiolog.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Nentor 2020 në 13:32

Pershendetje Egzon, nuk ka lidhje me Sintromin. Diskutoni perseri me mjekun kardiolog.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Nentor 2020 në 13:32

Pershendetje jam 33 vjeçe, kam 5 muaj qe perdor cardiopirin ( me pare kam perdorur plavix, per shkak te ishemise). Ne analizat qe kam bere kete muaj vlerat jane PT 71 dhe INR 1.24 . Jane ne rregull ? Sjell probleme perdorimi i cardiopirines ( me eshte rekomanduar ta perdor gjithmone) ?

Dërguar nga ina, më 23 Nentor 2020 në 09:28

Pershendetje Ina, Cardioaspirina, nuk ka lidhje me analizat qe ju keni bere. Nuk presim modifikimin e tyre. Nese jua kane rekomanduar mund ta perdorni.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 24 Nentor 2020 në 09:28

Pershendetje jam 33 vjeçe, kam 5 muaj qe perdor cardiopirin ( me pare kam perdorur plavix, per shkak te ishemise). Ne analizat qe kam bere kete muaj vlerat jane PT 71 dhe INR 1.24 . Jane ne rregull ? Sjell probleme perdorimi i cardiopirines ( me eshte rekomanduar ta perdor gjithmone) ?

Dërguar nga ina, më 23 Nentor 2020 në 10:12

Pershendetje Ina, Cardioaspirina, nuk ka lidhje me analizat qe ju keni bere. Nuk presim modifikimin e tyre. Nese jua kane rekomanduar mund ta perdorni.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 24 Nentor 2020 në 10:12

Pershendetje doktor!Kam kaluar covid19 me simptoma te lehta kam dy muaj.Kam pire aspirine protekt cdo dite por kam disa dite qe ndjej nje nxehtesi te madhe ne fytyre. Mund te jete nje efekt anesor i aspirines? A mund ta nderpres? Njekohesisht po pi dhe hekur se jam anemike. Me duhet mendimi juaj. Faleminderit!

Dërguar nga Ada, më 25 Nentor 2020 në 13:13

Pershendetje Ada, Aspirina merret si profilaksi, nuk konsiderohet mjekim. Nese nuk ka semundje te tjera qe kane nevoje te merret aspirina, nuk eshte e nevojshme te vazhdohet.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 26 Nentor 2020 në 13:13

Përshëndetje!

Dërguar nga Arjola, më 19 Janar 2021 në 02:17

Pershendetje

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Janar 2021 në 02:17

Pershendetje doktor! Vuaj nga fibrilacioni arterial. Heren e fundit me nisi ne oren 1 pas mesnate dhe tek urgjenca e spitalit te vlores m'u bene shume mjekime dhe u stabilizova rne oren 8. Mjeku me dha ne perdorim xarelto 20 mg. Vazhdova tre muaj dhe analiza e protrombines doli 24% dhe INR 2,75. Ka mendime kontraditore per ta vazhduar ose jo. Me rekomanduan t'ju shkruaj. ju faleminderit!

Dërguar nga Floreta, më 27 Janar 2021 në 03:06

Pershendetje Floreta, si rregull perdorimi i Xarelto, nuk duhet te shoqerohet me uljen e nivelit te protrombines (rritjen e INR). Keto ndryshime priten tek pacientet qe marrin preparatet anvitaminik K (Sintrom, Warfarin). Por kemi pare qe keto ndryshime ndodhin dhe nen mjekimin me Xarelto. Mund ti perserisni dhe njehere plus APTT. Nese dalin perseri te zgjatura, pavaresisht se jane vlera qe si rregull nuk duhet te shoqerohen me fenomene hemoragjike, do te vleresohet pakesimi i dozes se Xarelto.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 27 Janar 2021 në 03:06

pershendetje kam pytje te shkurtet kjo barna Sintrom4 acenokumarol antikoagulant oral merus labs qfar esht per qfar semundje aka rrezik prej ksaj smundje rrezik te madh kancer infrakt leokemi amo kancer infrakt ne zemer dhe qka sheron kjo barn dhe per qka perdoret faleminderit

Dërguar nga besnik, më 07 Shkurt 2021 në 12:48

Pershendetje Besnik, pyetja nuk duket shume e shkurter. Sintromi, eshte nje medikament qe perdoret per trajtimin ose parandalimin e trombozave venoze. Nuk ka asnje lidhje me leucemine, kancerin.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 08 Shkurt 2021 në 12:48

Pershendetje doktor! Ju jam mirenjohes per keshillat. Kam perdorur si hollues prej vitesh aspirinen protek. Para 5 muajve m'u perserit fibrilacioni arterial ne gjendje te rende, kur u stabilizova pas 6 oreve tek urgjenca e spitalit. M'u rekomandua perdorimi i xarelto 20 dhe qe nga atehere po e perdor panderprere. Analizat e protrombines dhe IINR te perseritura cdo 3 jave dalin jo mire. Kjo e fundit niveli i protrombines 45% dhe INR 1,68, ndersa vazhdoj te perdor xarelto. Si duhet te veproj? Ju faleminderit.

Dërguar nga Floreta, më 17 Shkurt 2021 në 23:08

Pershendetje Floreta, teorikisht Xarelto nuk duhet te ndikoje ne vleren e PT/INR, praktikisht e shikojme dhe kjo eshte e vleresuar dhe ne shume artikuj mjekesor. Aktualisht vlera qe PT/INR eshte e tille qe nuk shoqerohet me gjakderdhje. Nese ulet me shume, do te vleresohet pakesimi i dozes se Xarelto.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 18 Shkurt 2021 në 23:08

Pershendetje Dua te di kam ddimerin 0.64 kam 8 dite we kam bere vaksinen sputnik Me jane rekomanduar te perdor 2 jave xarelto 15 mg Ne shtator kam kaluar kobitin pothuajse me kete ddimer0.61 me carelto me ka vajtur0.33 ne vlera normale viaj nga hepatiti kronik b Ju lutem me thoni si te veproj dhe Rbs me shkon ne vlerat 6.2 hgb ne vlerat 13.3 Flm nga zemra

Dërguar nga Mustafa, më 19 Maj 2021 në 13:28

Pershendetje Mustafa, vlera e D-dimerit varet nga mosha. Moshe x 10, pra nese jeni 60 vjec, vlera normale e D-dimerit eshte 600 ng/ml ose 0.6. Nuk ka nevoje te perdorni Xarelto ne kete rast. Per RBC dhe Hb = Talasemia Minor

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Maj 2021 në 13:28

Pershendetje Dua te di kam ddimerin 0.64 kam 8 dite we kam bere vaksinen sputnik Me jane rekomanduar te perdor 2 jave xarelto 15 mg Ne shtator kam kaluar kobitin pothuajse me kete ddimer0.61 me carelto me ka vajtur0.33 ne vlera normale viaj nga hepatiti kronik b Ju lutem me thoni si te veproj dhe Rbs me shkon ne vlerat 6.2 hgb ne vlerat 13.3 Flm nga zemra

Dërguar nga Mustafa, më 19 Maj 2021 në 13:29

Pershendetje Mustafa, vlera e D-dimerit varet nga mosha. Moshe x 10, pra nese jeni 60 vjec, vlera normale e D-dimerit eshte 600 ng/ml ose 0.6. Nuk ka nevoje te perdorni Xarelto ne kete rast. Per RBC dhe Hb = Talasemia Minor.

Përgjigje nga Dr. Shk. Sotiraq Lako, më 19 Maj 2021 në 13:29
Sondazh

A do te kryenit një konsultë online me pagesë me një mjek?

Dergo voten